Τίποτα απολύτως δεν χάθηκε μετά την ήττα από την Σιένα, ο φετινός Ολυμπιακός είναι γεννημένος για τα δύσκολα, το απέδειξε στο TOP-16 και μπορεί όχι απλά να πάρει ένα "διπλό" στην Ιταλία, αλλά και την πρόκριση μέσα στην Τοσκάνη.
Είναι δύσκολο να εξηγήσεις το πως γίνεται ο καταπληκτικός Ολυμπιακός της Τρίτης (22/3) που ισοπέδωσε την Σιένα στο ΣΕΦ με το εντυπωσιακό 89-41, να χάνει με 17 πόντους διαφορά (65-82) την Πέμπτη (24/3) στο Φάληρο. Σίγουρα, στο δεύτερο ματς οι Ιταλοί μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι, στράφηκαν στο "physical game" στην άμυνα, έριξαν μπόλικο "ξύλο", στην επίθεση τους μπήκαν αρκετά δύσκολα σουτ ενώ πήραν και ορισμένα κρίσιμα ριμπάουντ.  Με την πίεση τους οι φιλοξενούμενοι ανάγκασαν τους -νευρικούς- ερυθρόλευκους να κάνουν συνολικά 22 λάθη, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να χάσουν από την πρώτη περίοδο την επαφή με το σκορ, να αγχώνονται, να μην βρίσκουν τρόπο ώστε να αντιδράσουν και να ηττούνται στο τέλος.
Τίποτε, απολύτως, όμως, δεν χάθηκε για τους ερυθρόλευκους. Όπως ούτε μετά το εκκωφαντικό 89-41 του πρώτου αγώνα ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε στο Final-4 της Βαρκελώνης έτσι και τώρα δεν αποκλείστηκε έπειτα από την ήττα στο δεύτερο ματς (65-82) από την Σιένα. Ναι, είναι λογικό ο κόσμος, ολίγον, να "ξενέρωσε", καθώς από την "ζέστη" ήρθε στο "κρύο", αλλά η σειρά έχει μέλλον, δρόμο και τουλάχιστον άλλους δύο αγώνες. Αυτή η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι σφυρηλατημένη για τα δύσκολα και το απέδειξε περίτρανα στο TOP-16.

Έκανε τρεις "καρυδάτες" εκτός έδρας νίκες στο TOP-16
 Μετά την εντός έδρας ήττα των Πειραιωτών από την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (70-84) στο ΣΕΦ στην πρεμιέρα του TOP-16, ελάχιστοι έδιναν ελπίδες σε εκείνους για την πρωτιά στον όμιλο ενώ αρκετοί αμφισβητούσαν μέχρι και το κατά πόσο οι ερυθρόλευκοι θα καταφέρουν να προκριθούν στα προημιτελικά. Ο Ολυμπιακός, τότε, βρέθηκε από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο. Και όμως, αυτή η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς. η οποία, μάλλον, γουστάρει να τα καταφέρνει λειτουργώντας υπό πίεση, έστω και αν είναι κάτι για το οποίο δεν συμφωνεί ο "Ντούντα", έκανε πέντε σερί νίκες, σημειώνοντας τρία "καρυδάτα διπλά". Έδειξε χαρακτήρα στον "τελικό" του Κάουνας (64-71), απέδειξε την ανωτερότητα του στην Βαλένθια (79-85) ενώ "άλωσε" με εντυπωσιακό τρόπο την Κωνσταντινούπολη, με σκορ 65-80, καλύπτοντας, μάλιστα, την διαφορά του πρώτου αγώνα (με +15), εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τόσο την πρόκριση, όσο και την κορυφή στο γκρουπ από την 5η (!) αγωνιστική.

Μπορεί να κερδίσει και τις δύο φορές στην Σιένα
 Ο φετινός Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι μία συνηθισμένη ομάδα τύπου... "κυρίως ισχυρή στην έδρα της και εκτός δύσκολα να κερδίσει". Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο σύνολο, το οποίο μπορεί να έχει και τις κακές του βραδιές, αλλά και πως μπορεί να νικήσει σε οποιαδήποτε έδρα στην Ευρωλίγκα. Η σειρά, πλέον, μεταφέρεται στην Ιταλία για δύο σερί ματς (29/3 και 31/3). Οι ερυθρόλευκοι θα κυνηγήσουν να πάρουν, τουλάχιστον, ένα "διπλό" στην Τοσκάνη ώστε να επανακτήσουν το πλεονέκτημα της έδρας και να πάνε σε πέμπτο ματς στο Φάληρο, όπως σχολίασε ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Γιατί όχι όμως και να μην κάνουν δύο νίκες μέσα εκεί όπως τόνισε ο Κώστας Παπανικολάου. Αμφιβάλετε πως μπορεί να γίνει αυτό; Ποιο δύσκολο ήταν να κερδίσουν οι Πειραιώτες στην Βαλένθια και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τα κατάφεραν, οπότε, σαφώς και μπορούν να πάμε κατευθείαν Βαρκελώνη μέσω... Σιένα.

Αυτή η ομάδα σου εμπνέει εμπιστοσύνη
 Ο Ολυμπιακός δεν έγινε ξαφνικά κακή ομάδα ύστερα από την ήττα στο δεύτερο ματς από την Σιένα, όπως ούτε έγινε η καλύτερη ομάδα στον πλανήτη μετά τον θρίαμβο του πρώτου αγώνα. Η ίδια ομάδα είναι και παραμένει. Ένα καλοδουλεμένο σύνολο που βασίζεται στην ομαδικότητα του, στην δυνατή του άμυνα, στον επιθετικό πλουραλισμό του, το οποίο ξεχωρίσει διότι διαθέτει και μεγάλες προσωπικότητες, τόσο εντός παρκέ (Παπαλουκάς, Σπανούλης, Τεόντοσιτς, Νεστέροβιτς, Μπουρούσης), όσο και στον πάγκο (Ντούσαν Ίβκοβιτς). Ανθρώπους πρωταγωνιστές, έμπειρους, νικητές, ηγέτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά στα κρίσιμα σημεία. Δεν μπορεί να σταθεί κάποιος στην απουσία του Μίλος. Ναι, είναι πολύ σημαντικός παίκτης και οι Πειραιώτες θα ανέβουν επίπεδο με την επιστροφή του, αλλά όπως νίκησαν οι ερυθρόλευκοι στο πρώτο παιχνίδι δίχως τον Σέρβο γκαρντ, θα μπορούσαν να κερδίσουν και το δεύτερο χωρίς αυτόν.

Συγκέντρωση, σοβαρότητα, ηρεμία, ψυχραιμία, τσαμπουκά και πάθος θέλει. Σαφώς και οι ερυθρόλευκοι μπορούν να τα καταφέρουν. Άλλωστε, όπως είπαμε, οι Πειραιώτες απέδειξαν περίτρανα φέτος στην Ευρωλίγκα το τι μπορούν να καταφέρουν μακριά από το ΣΕΦ. Ας μην ξεχνάτε και το "διπλό" στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού στο ελληνικό πρωτάθλημα. Για αυτό ψηλά το κεφάλι! Κρατάμε το σύνθημα που φώναξε ο κόσμος μετά το τέλος του δεύτερου αγώνα στο Φάληρο: "Θρύλε μπορείς, μπορείς να προκριθείς". Παρά την ήττα, αυτός ο Ολυμπιακός, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και την έχει κερδίσει με τα αποτελέσματα που έχει φέρει. Ντροπή στους "πανηγυρτζήδες" που έχασαν την πίστη τους στην ομάδα, αλλά και σε εκείνους που πέντε λεπτά πριν λήξει το ματς έφευγαν από τις κερκίδες του σταδίου. Αυτό ήταν άσχημο θέαμα. Συγχαρητήρια σε εκείνους που έμειναν μέχρι το τέλος, σε εκείνους που δημιούργησαν αυτή την υπέροχη ατμόσφαιρα στο γήπεδο.
REDPLANET
 
Top