Με την Δ2/Γ/18188/16-9-2010 Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3054/2002, όπως αυτός ισχύει σήμερα, καταβάλλονται σε Δήμους, στη περιοχή των οποίων λειτουργούν διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών, αντισταθμιστικά οφέλη για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων τους.
Είναι γνωστό, ότι στο Πέραμα, και εντός του οικιστικού ιστού της πόλεως, είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν πολλές δεξαμενές αποθηκεύσεως υγρών καυσίμων (οι σχετικές υποσχέσεις που δόθηκαν παλαιότερα από τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας κ. Σημίτη, περί απομακρύνσεώς τους, έμειναν στα χαρτιά, η δε σχετική επιτροπή που συστήθηκε μεταγενέστερα από εμέ, ως αρμόδιο υφυπουργό, αδράνησε, μετά την προκήρυξη των εκλογών του 2007 και έκτοτε δεν συνεχίστηκε).
Εξ άλλου, στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου της Σαλαμίνας και σε απόσταση μόλις μισού μιλίου από πυκνοκατοικημένες παραθεριστικές περιοχές του νησιού, κείται η νησίδα «Ρεβυθούσα», όπου υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις μεταφοράς-αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ εξ άλλου, ακριβώς απέναντι από την Σαλαμίνα και σε ελάχιστη ακτίνα (από 0,35 έως 1,2 ναυτικά μίλια), εκτείνεται η παραλιακή περιοχή του Θριασίου, η οποία βρίθει παρόμοιων εγκαταστάσεων.
Είναι λοιπόν προφανές, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Ν. 3054/2002, και για τους δυο αυτούς Δήμους.
ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
 
Top