Κατά συροή ληστής τραπεζών ο καταζητούμενος τρομοκράτης



Ο καταζητούμενος τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης είναι ο ένας από τους δράστες της αιματηρής ληστείας στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας...







Γενετικό αποτύπωμά του ανιχνεύτηκε σε κάλυκα που περισυνελέγη έξω από το υποκατάστημα. Κατά την αποχώρησή τους από την τράπεζα στις 2.30 μ.μ της 10ης Μαρτίου οι δράστες είχαν ανοίξει πυρ εναντίον αστυνομικών του τμήματος Κλειτορίας που είχαν προσπαθήσει να τους καταδιώξουν, τραυματίζοντας στο πόδι τον έναν από αυτούς.



Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, σε κάλυκα που περισυνελέγη από το σημείο της συμπλοκής ανιχνεύτηκε DNA άνδρα που ταυτίζεται με αντίστοιχο που είχε βρεθεί στο σπίτι (στα Καλύβια) και το αυτοκίνητο (ασημί Hyundai) του Μαζιώτη καθώς και σε δύο γιάφκες του «Επαναστατικού Αγώνα» (σε Ν. Φιλαδέλφεια και Κυψέλη). Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απέφυγε να ανακοινώσει ευθέως ότι πρόκειται για DNA του επικηρυγμένου τρομοκράτη, καθώς ο Μαζιώτης, κατά τη σύλληψή του το 2010, είχε αρνηθεί να δώσει δείγμα γενετικού του υλικού.



Αγνοια για την ταυτότητα του δεύτερου ατόμου που πήρε μέρος στη ληστεία (απεικονίζεται και αυτός στις φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας της τράπεζας) δήλωσαν στην «Κ» αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για καταζητούμενο αντιεξουσιαστή, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τον Μάρτιο του 2013.



Εκτός της ληστείας στην Κλειτορία, η ΕΛ.ΑΣ. είχε τον περασμένο Οκτώβριο ανακοινώσει ότι ο Μαζιώτης είχε συμμετάσχει στις 25/7/2011 σε ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας (με λεία πάνω από 100.000 ευρώ) στα Μέθανα Τροιζηνίας. Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, αστυνομικοί είχαν τότε ανιχνεύσει δακτυλικό και όχι γενετικό αποτύπωμα του Μαζιώτη στο υποκατάστημα. Ανεπίσημα, η ΕΛ.ΑΣ. συνδέει τον καταδικασμένο σε 50ετή κάθειρξη Μαζιώτη με ένοπλες ληστείες τραπεζών σε Νεμέα (30/5/2012), Σπέτσες (16/7/2012), Ακράτα (20/12/2012) και Βελεστίνο (14/8/2013). Η συνολική λεία από τις ληστείες αυτές ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του στις προαναφερθείσες ληστείες προκύπτει, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από την κοινή μεθοδολογία (modus operandi) των δραστών, τον σωματότυπο κ.ά.



Λεία 4.000 ευρώ



Η ληστεία στην Κλειτορία έγινε λίγο μετά τις 2 μ.μ. της 10ης Μαρτίου. Οι δράστες (ο Μαζιώτης και ο συνεργός του) άρπαξαν από τα ταμεία 4.000 ευρώ και αποχώρησαν δίχως να καταφέρουν να παραβιάσουν το χρηματοκιβώτιο. Κατά την αποχώρησή τους άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών του τοπικού τμήματος που είχαν σπεύσει στο σημείο. Πυροβόλησαν έναν από αυτούς στο πόδι αρπάζοντάς του το υπηρεσιακό του όπλο, ενώ αντάλλαξαν πυρά και με δεύτερο αστυνομικό. Το αυτοκίνητο διαφυγής, ένα κλεμμένο από την Αθήνα Nissan Sunny, βρέθηκε καμένο στην περιοχή της Λυκούριας.



Οπως είχε πρώτη δημοσιεύσει η «Κ» στις 11 Μαρτίου, οι τοπικοί αξιωματικοί είχαν από την πρώτη στιγμή μιλήσει για εμπλοκή αντιεξουσιαστών στη ληστεία. Σε συνεργασία με την Ασφάλεια Αττικής είχε γίνει προσπάθεια να ταυτοποιηθούν οι δράστες, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι ανήκαν στον αναρχικό - αντιεξουσιαστικό χώρο.



ρεπορτάζ: Γιάννης Σουλιώτης/Καθημερινή





http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top