Ολόκληρη η επιστολή παραίτηση του κ. Κανέλλου Λάλου έχει ως εξής:
Κε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι με την επιστολή μου αυτή υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Όπως γνωρίζεται
στη θέση αυτή εκλέχθηκα με την θετική ψήφο των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου στα πλαίσια του νόμου 3852/2010(Καλλικράτης).
Όταν προκηρύχτηκε η θέση, έθεσα υποψηφιότητα πιστεύοντας πρώτον στην αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του θεσμού και δεύτερον ότι η μακροχρόνια συμμετοχή μου στην Αυτοδιοίκηση και στο Κοινοβούλιο μου επέτρεπαν να έχω την γνώση και εμπειρία να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις αυτού του πρωτόγνωρου και καινοτόμου για την πατρίδα μας θεσμού.
Δυστυχώς οι προσδοκίες μου για μια καταξίωση και σωστής λειτουργίας του θεσμού διαψεύστηκαν.
Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος της παραίτησής μου, γιατί πιστεύω ότι την απόλυτη απαξίωση και υπονόμευση ο θεσμός του Συμπαραστάτη την δέχθηκε από την ίδια την Αυτοδιοίκηση. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να ερμηνέψει κάποιος το γεγονός ότι από τους 172 Δήμους της πατρίδας μας που με βάσει τον πληθυσμό τους είχαν δικαίωμα να εκλέξουν Συμπαραστάτη, το κατόρθωσαν μόνο 25.
Η αδυναμία να εκλέξουν Συμπαραστάτη η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, σίγουρα δεν οφείλεται σε έλλειψη ικανών στελεχών αλλά στις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος.
Είναι καρπός της επικρατούσης λογικής να βρίσκονται σε καίριες θέσεις οι φίλα προσκείμενοι σε παρατάξεις και έτσι η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για την εκλογή να είναι μεγάλο εμπόδιο.
Είναι αποτέλεσμα του φόβου που έχει η πλειοψηφία των εκλεγμένων απέναντι σε μια ανεξάρτητη Αρχή που θα παρακολουθεί το έργο τους όπως και των υπηρεσιών και θα έχει λόγω επ΄αυτών.
Είναι η έλλειψη κατανόησης της σημαντικότητας του θεσμού, για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ των πολιτών και του Δήμου.
Πριν 2 μήνες μάλιστα έβαλαν και το κερασάκι στην τούρτα! Η επιτροπή θεσμών της ΚΕΔΕ(Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) έκανε πρόταση να καταργηθεί ο θεσμός και βέβαια είναι αστείο να πιστέψει κάποιος ότι
αυτό είναι πρόταση μιας επιτροπής και όχι μια καθοδηγούμενη πολιτική επιλογή των Ανώτατων οργάνων της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή το Δ.Σ της ΚΕΔΕ. Τρανή απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Κάτω από αυτούς τους όρους είναι σαφές ότι ο θεσμός δεν έχει μέλλον και προοπτική.
Πέραν των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο θεσμός σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας και σε τοπικό επίπεδο.
Το σοβαρότερο πρόβλημα υπολειτουργίας του θεσμού στην πόλη μας είναι η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για την ύπαρξη του. Αν και προσωπικά έκανα αρκετές προσπάθειες ενημέρωσης μέσω κάποιων συνεντεύξεων στον τοπικό τύπο, αλλά και μέσα από σύσκεψη που προκάλεσα με τη συμμετοχή όλων των μαζικών φορέων της πόλης μας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. δεν κατάφερα να κάνω το θεσμό κτήμα του λαού.
Η ενημέρωση που έπρεπε να γίνει μέσω ενός φυλλαδίου από το Δήμο, δεν έγινε ποτέ αν και είχαμε καταλήξει με τον κ. Δήμαρχο και στην μορφή και στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης.
Ακόμα περιμένω μια απάντηση γιατί κάτι τέτοιο δεν κατέστει δυνατό.
Ακόμη περιμένω μια απάντηση γιατί δεν εισήχθη σαν θέμα και δεν έγινε αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο ο περσινός απολογισμός όπως προβλέπεται και επιβάλλεται από το νόμο.
Μια κοινωνία η οποία δεν είναι καλά ενημερωμένη και συγχρόνως στενάζει κάτω από τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν γενικότερα στην πατρίδα μας και σίγουρα σε μεγαλύτερο βαθμό στην πόλη μας, δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το αντικείμενο του Συμπαραστάτη του Δημότη, αφού άλλα προβλήματα πολύ μεγαλύτερα τους απασχολούν με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μικρό αντικείμενο ενασχόλησης. Ασχολήθηκα
με εκατοντάδες άλλα ζητήματα πέρα και έξω από το αντικείμενό μου, το γραφείο μου έχει μετεξελιχτεί σε γραφείο εξεύρεσης εργασίας και σε παράρτημα του 1567(γραφείο παραπόνων).
Ένα ακόμη θέμα που με οδηγεί στην παραίτησή είναι το γεγονός ότι οι θέσεις που κατά καιρούς παίρνω για τα τεκταινόμενα στο Δήμο παρερμηνεύονται κατά το δοκούν από όλες τις πλευρές. Όταν στηρίζω την Δημοτική αρχή για μια σωστή επιλογή, ή σε κάποια διεκδίκηση της, γίνομαι για την μια πλευρά ο συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος του Δημάρχου και της παράταξής του. Σε αντίθετη περίπτωση όταν στέκομαι κρητικά σε κάποια επιλογή της Διοίκησης, αυτομάτως από την άλλη πλευρά γίνομαι υπονομευτής του Δημάρχου και του Δήμου.
Αυτή η λογική μακροπρόθεσμα υπονομεύει τον θεσμό και επειδή εγώ θα συνεχίσω να λέω την άποψή μου, θέλω αυτό να έχει επίπτωση μόνο σε εμένα και όχι στο θεσμό τον οποίο θέλω να προστατεύσω.
Δυστυχώς μια εμπειρία και γνώση κατατακτημένη μέσα από μια μακροχρόνια παρουσία μου στις εξελίξεις στην πόλη μας, αντί να λειτουργήσει θετικά για το θεσμό, οι σκοπιμότητες τείνουν να τα αναγάγουν σε μειονέκτημα. Είναι κάτι που δεν μπορώ να δεχθώ πλέον.
Κ. Δήμαρχε και κ. κ Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κλείνοντας αυτή την επιστολή θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την τιμή που μου κάνατε να με επιλέξετε σε αυτήν τη θέση, να σας ευχαριστήσω, για την συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα.
Θέλω να δηλώσω ότι παραμένω ένθερμος υποστηρικτής του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη, αξίζει τον κόπο να τον αγκαλιάσετε ,να τον στηρίξετε και να τον καταξιώσετε.
Επιλέξτε ένα νέο πρόσωπο, το οποίο με περισσότερο κουράγιο και πιθανόν αποστασιοποιημένο από κάποιες κομματικές ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις να μπορέσει να υπηρετήσει το θεσμό καλλίτερα.
Πιστεύω ότι όλους μας, σε αυτήν την πόλη την οποία αγαπάμε και υπηρετούμε, μας ενώνουν τα πολλά και τα μεγάλα και μας χωρίζουν τα λίγα και τα μικρά.
Είναι αυτονόητος ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για ένα καλλίτερο μέλλον. Είμαι στη διάθεσή σας αν εκτιμήσετε ότι η παραίτησή μου πρέπει να γίνει θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Aυτό το άρθρο προέρχεται από το: http://neakeratsiniou.blogspot.com/2013/04/blog-post_5003.html#ixzz2QCYnvmdG
 
Top