Κατ΄αρχήν δυο πράγματα περί bowling. Πρόκειται για άθλημα, που παίζεται με μπάλα, σχετικά βαριά, με την οποία ο παίκτης πρέπει να ρίξει στο βάθος του διαδρόμου τις «κορίνες».
Στον Πειραιά, το Bowling έπαψε από χρόνια να είναι άθλημα. Ο χώρος που είχε επιλεγεί από το φωτισμένο μυαλό του αειμνήστου Αριστείδη Σκυλίτση για τη δημιουργία ενός κέντρου ψυχαγωγίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετεβλήθη με τον καιρό, από τους ανάξιους επιγόνους του, σε καφετέρια «της σειράς», την οποία ενοικίαζε ο κάθε δήμαρχος σε «κολλητούς του» ή ο κάθε ισχυρός δημοτικός σύμβουλος στους δικούς του.
Με τα χρόνια, ο εξαίσιος αυτός χώρος, με την απέραντη θέα στον Σαρωνικό, την Αίγινα, τις Φλέβες τον Υμηττό και ολόκληρη την Αθήνα να φαίνονται καθαρά στις λιακάδες με το βοριαδάκι, έχασε τον χαρακτήρα του, έπαψε να προσελκύει τη νεολαία. Μετεβλήθη σε ένα «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος», ανταγωνιζόμενο συνοικιακής τάξεως καταστήματα και λειτουργώντας ως «συμπλήρωμα» στις ταβέρνες της περιοχής.
Ένας χώρος που έπρεπε και μπορούσε να είναι το «πετράδι» στο λόφο της Καστέλας, θάμπωσε, ξεθώριασε και τελικά τυλίχτηκε σε μια… λαδόκολλα!
Ναι, όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο ρέκτης δήμαρχός μας και το ευγενές δημοτικό μας συμβούλιο, πλην του δημοτικού συμβούλουΣπύρου Δρυμιλή που διαφώνησε πλήρως, εκμίσθωσε, με όρους αδιαφανείς και απαράδεκτους το Bowling, με μίσθωμα περιέργως χαμηλό σχεδόν ανύπαρκτο ακόμη και για περίοδο οικονομικής κρίσεως, σε ιδιοκτήτη της ταβέρνας.
Φυσικά, ουδέν έχουμε εναντίον των ταβερνιαραίων και της «Λαδόκολλας». Από τη στιγμή που ο «γέννημα- θρέμμα» της πόλης μας δήμαρχος εκδηλώνει  την  επιθυμία  να μετατρέψει τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων σε «Κέντρο Ρεμπέτικου Τραγουδιού» και σε μια άλλη έξαρση ρομαντισμού αποφάσισε να επανενεργοποιήσει το προσφιλές –προ 50 ετίας- επάγγελμα του «τραμβαγέρη», με το καταστροφικό για τον Πειραιά Τραμ-Τραίνο, η παραχώρηση του Bowling έναντι πινακίου φακής ( σερβίρεται, άραγε και η φακή στη λαδόκολλα;) στον ιδιοκτήτη της ομωνύμου ταβέρνας, έρχεται φυσιολογικά, κατά τον αγά και το πεσκέσι, που έλεγαν οι παλαιότεροι.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, παρακολουθούν από πολύ κοντά όσα συμβαίνουν σε όλους τους τομείς του Δημαρχείου μας. Παρατηρεί με λύπη ότι η δημοτική μας αρχή, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των πολιτών-λόγω της κρίσεως, που τους έχει καθηλώσει- να μην αντιδρούν, «παίζει μονότερμα» και αποφασίζει κατά το δοκούν, αφού η μεν πλειοψηφία έχει ρίξει από καιρό λευκή πετσέτα, η δε μειοψηφία είτε ζωγραφίζει είτε … ζωγραφίζεται!
Παρακολουθώντας, λοιπόν, τα τεκταινόμενα, μέσα στην άκρα του τάφου σιωπή, ακούσαμε, αίφνης, κραυγή αγωνίας! Κραυγή δυνατή, βροντώδη, προερχόμενη όχι από την άλλη πλευρά αλλά από την πλειοψηφία και μάλιστα από Δημοτικό σύμβουλο έμπειρο, με έντονη και μακρόχρονη δράση.
Εκ των μέχρι πρότινος φίλων του Δημάρχου μας, ο εκλεκτός, άριστος και σώφρων  δικηγόρος, Δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Δρυμιλής, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ, προειδοποιεί, συνιστά και προαναγγέλλει περαιτέρω ενέργειες. Όλα αυτά, σε μια εκτενή αναφορά του σχετικά με την υπόθεση εκμισθώσεως του Bowling σε ετεροδημότη ταβερνιάρη (αλήθεια, χάθηκαν οι Πειραιώτες; Από ταβέρνες δεν πάσχουμε, νομίζουμε) με διαδικασίες που, όπως λέει ο κ. Σύμβουλος, αφήνουν σωρεία ερωτηματικών, αποριών αλλά και υποψιών.
Ας σταχυολογήσουμε τα κυριότερα σημεία της αναφοράς του κ.Δρυμιλή, προς τον Δήμαρχο και την Επιτροπή Δημοπρασίας.                
«Αναφέρομαι  προς  εσάς - ως υπεύθυνοι και αρμόδιοι -  δια να  θέσω υπ’ όψιν  σας,  τις αντιρρήσεις μου  σχετικά με την  πλειοδοτική  δημοπρασία  ενός μόνον πλειοδότου που αφορά  τον διαγωνισμό  που τελέσθηκε  ενώπιον  σας,  δια την εκμίσθωση του  καταστήματος   18/1 που βρίσκεται  στην κεντρική περιοχή του Λόφου  του Προφήτη Ηλία Πειραιά, με συνολική επιφάνεια  1.652 τ.μ. Από το κείμενο της προκηρύξεως προκύπτει  σαφέστατα   η προχειρότητα  του προκηρυχθέντος  διαγωνισμού, προκήρυξη  που βρίθεινομικών  ασαφειών, οι οποίες   οδηγούν  στη   φαλκίδευση  ουσιαστικών  δικαιωμάτων του ημέτερου Δήμου. Το απαράδεκτα  χαμηλότατο  ύψος του μισθώματος από  την άσκηση επιτηδεύματος  ΜΟΝΟΝ ΥΓΕΙΟΝΟ­ΜΙΚΟΥ   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ, δεν αρμόζει  σε ένα χώρο ο οποίος  ως  εκ της θέσεως  και φύσεως του έχει την δυνατότητα να καταστεί σημείο  αναφοράς για την πόλη μας από άποψη κτιριολογικού  συγκροτήματος» από την προκήρυξη της δημοπρασίας.
«Ασάφειες» και «φαλκίδευση δικαιωμάτων», λοιπόν. Πάμε παρακάτω.           
« Α. Είχε τεθεί εις την προηγουμένη προκήρυξη  δια την  προσέλευση των πλειοδοτών  ο             καταχρηστικός περιορισμός ότι ο πλειοδότης  πρέπει να έχει 10ετή εμπειρία στο χώρο της  εστίασης και να συνιστά  προσωπικότητα   ευρύτερου κύρους. Ο όρος  αυτός που βάζει σε σκέψεις ...  αφαιρέθηκε   από την παρούσα προκήρυξη, πλην όμως επειδή  διατυπώθηκε ως ρητή διατύπωση στηνπροηγούμενη   προκήρυξη είναι βέβαιον ότι ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ   ΠΛΕΙΟΔΟΤΕΣ διότι πίστεψαν ότι ίσχυε ο πιο πάνωπεριορισμός, παγιδευθέντες από αυτόν τον όρο, επειδή η νέα προκήρυξη επαναφέρει τους ίδιους όρους  σε διαφορετικό  χρόνο».
«Καταχρηστικός περιορισμός», «αφαιρέθηκε όρος», «παγιδευθέντες επιχειρηματίες». Τι ωραία! «Κάτι μυρίζει» εκεί ψηλά στον Προφήτη Ηλία. Συνεχίζουμε.
« Β.  Εις το  άρθρο  9 της προηγούμενης διακηρύξεως  ετέθη  ο όρος ότι «ο πλειοδότης  θα πρέπει να φέρει πρόταση που θα τον δεσμεύει ότι θα προχωρήσουν σε εργασίες ύψους  τουλάχιστον  500.000 ευρώ», ενώ  στην παρούσα  διακήρυξη   στο άρθρο  8 παρ. 3  προσετέθη  κατά τρόπο  λίαν απατηλό - όπως θα αναφερθώ περαιτέρω - η εξής διατύπωση, «ο πλειοδότης θα προβεί   σε  ανακατασκευή  του μισθίου  καθώς  επίσης    και  του εξοπλισμού  του ύψους 500.000  ευρώ.
Ερωτάται για ποιο λόγο ετέθη  αυτή η  προσθήκη !!!
Ο σκόπιμα τεθείς  κατά την γνώμη μου  ασαφής αυτός όρος, ότι  ο πλειοδότης   θα  προβεί σε  ανακατασκευές του μισθίου  ύψους  500.000 €, προσκρούει στην λογική άποψη οτι δεν υφίσταται προϋπολογισμός του έργου των ανακατασκευών ούτε χρονικός προσδιορισμός κάθε  τμήματος του έργου που πρόκειται  να  εκτελεσθεί  στο μίσθιο, ώστε να γνωρίζει ο μεν πλειοδότης ποιο είναι το συμβατικό πλαίσιο που καλείται να  εκπληρώσει,  εμείς  δε  (ο Δήμος)  ποιες  ΑΞΙΩΣΕΙΣ  έχουμε κατ’ αυτού και πως θα τον εξαναγκάσουμε να τις εκτελέσει αφού η προκήρυξη  δεν περιγράφει τις  εργασίες   που  θα  εκτελέσει. Τούτο βέβαια, είναι  αυτονόητο πως  εγκυμονεί  τον κίνδυνο αφού δεν περιορίζεται ως προς το ύψος συγκεκριμένων εργασιών με το να φαίνεται ότι εξεπλήρωσε  την  συμβατική  του  υποχρέωση  των 500.000 €  χωρίς εμείς  (ο Δήμος) να έχουμε την δυνατότητα να  αντιλέξουμε  (εάν μάλιστα συνυπολογισθεί και η πρόσθετη  αυτή  διατύπωση !! «καθώς και  του  «εξοπλισμού»  ύψους των 500.000 €»  που σημαίνει πως  ένα  ή δύο  τιμολόγια αυτού του είδους   δύνανται  να καλύψουν  σχεδόν την συμβατική  δέσμευση του πλειοδότου  - μισθωτού - των 500.000 ευρώ. Εις το σημείο αυτό διερωτώμαι ποιος ή ποιοί  σκέφθηκαν  αυτήν  την διατύπωση και την προσέθεσαν  στην  Προκήρυξη και γιατί;».
Είναι τυχαίο οι διαπιστώσεις που επισημαίνει ο κ.Δρυμιλής; Τι όμορφες εκφράσεις!
·        «Κατά τρόπο  λίαν απατηλό»
·        « Ο ασαφής αυτός όρος»
·        «Δεν υφίσταται προϋπολογισμός του έργου ούτε χρονικός προσδιορισμός»
·        «Η προκήρυξη  δεν περιγράφει τις  εργασίες   που  θα  εκτελέσει».
·        «Εγκυμονεί  τον κίνδυνο ο πλειοδότης - μισθωτής - να δύναται να προσκομίζει ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ υψηλής αξίας, για εργασίες  μικρότερης  αξίας»! 
·        «Ποιος ή ποιοί  σκέφθηκαν  αυτήν  την διατύπωση και την προσέθεσαν  στην  Προκήρυξη και γιατί;».
·        «Ερωτάται για ποιο λόγο ετέθη  αυτή η  προσθήκη !!!»
Μα, δεν είναι χάρμα; Πάμε παρακάτω.
« Γ. Δεν υπάρχει επίσης,  κύριοι,  καμία  πρόβλεψη  για το  τι  θα συμβεί  μετά την λήξη της  12ετίας εάν ο πλειοδότης   κάνει χρήση  του - εκ του νόμου - δικαιώματος του και ζητήσει   την παράταση της μισθώσεως  για   ακόμη  4  χρόνια  , δηλ.  η μίσθωση αυτή  για  την οποία  επαίρεστε  θα  διαρκέσει    στο Δήμο μας  για 16 χρόνια,  με μίσθωμα πινακίου φακής,  σε σχέση με την αξία και το είδος του συγκεκριμένου χρυσοφόρου  ακινήτου  μας,  όπως θα εξηγήσω .Κατόπιν  τούτων κύριοι υπεύθυνοι της επιτροπής δημοπρασίας λόγω  της θέσεως σας και φυσικά  της  ιδιότητός  σας,  με  ιδιαίτερη περίσκεψη, και  καθόλου  βιασύνη  καλείστε  να κάνετε  χρήση του  άρθρου 16  της  παρούσης  Προκηρύξεως που σας παρέχει ο Νόμος, την οποία σας παραθέτω  κατωτέρω : 
            ΑΡΘΡΟ  16 
            «Η δημοπρασία θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Διαγωνισμού. Ο τελευταίος  πλειοδότης  δεν αποκτά κανένα  δικαίωμα  για αποζημίωση  από τη μη έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας ή την ακύρωσή της για οιονδήποτε λόγο και αιτία,  τυπικό ή ουσιαστικό, ούτε έχει για τον λόγο αυτό δικαίωμα  αποζημίωσης κατά του Δήμου.
            Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα  να  επαναλαμβάνει  την δημοπρασία  εάν κρίνει ασύμφορο το αποτέλεσμα αυτής με βάση την τελευταία προσφορά της προηγούμενης δημοπρασίας όπως ορίζει ο Νόμος»
Αυτή η διάταξη σας δίνει την δυνατότητα να  μη  προβείτε στην κατάρτιση  Μισθωτικής  Συμβάσεως, που είναι σαφώς δυσμενής  για τα συμφέροντα  του  Δήμου και κατ’ επέκταση   της πόλης μας.  Περιττό να σημειώσω ότι  σε περίπτωση παραβιάσεων  ή διενέξεων του πλειοδότη  - μισθωτή - λόγω  των  βασικών ελλείψεων του μισθωτηρίου, εμείς  ως Δήμος θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την γνωστή εις όλους μας μακροχρόνια  διαδικασία  ενώπιον των Δικαστηρίων δια την προκειμένη μίσθωση.        
Επί τη βάσει των όσων  σας  επεσήμανα  και των όσων άλλων ... πιθανόν να προκύψουν.
ΖΗΤΩ
υπό την ιδιότητά μου  ως Δημοτικού   Συμβούλου  της πόλης μας να ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ με σαφείς  διευρημένους και περιγραφικούς όρους δεσμεύσεων, οι οποίοι θα κατοχυρώνουν το Δήμο και θα του παρέχουν την νομική ευελιξία  στην κατάρτιση  της μισθωτικής  συμβάσεως και την   διεκδίκηση  των  ΑΞΙΩΣΕΩΝ  μας  που  θα  απορρέουν  από  αυτήν. Είναι βέβαιον πως στην νέα δημοπρασία οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι πλειοδότες  θα είναι πλέον του  ΕΝΟΣ   και ο Δήμος θα δύναται να αξιώσει  από  τον  ή  τους  πλειοδότες  του διαγωνισμού  πέραν  του  μισθώματος  και την συμμετοχή  μας  επί  ποσοστοίς,  εις  τα  κέρδη  αυτής  της  μίσθωσης.
Σας συνιστώ ΤΕΛΟΣ να κατανοήσετε  συνειδητά  το άρθρο  16  της  Προκηρύξεως, ώστε να  αποφευχθούν εκ της μισθωτικής αυτής συμβάσεως, οι πάσης φύσεως Ποινικές ή Αστικές συνέπειες  εκείνων που  συνετέλεσαν ... αμέσως ή εμμέσως  εις αυτήν την ελλιπή δια τα συμφέροντα του Δήμου  διαδικασία.»
 Αν καταλάβαμε καλά -τουλάχιστον αυτό δεν μας έχει μέχρι τώρα απαγορευθεί, ένας μόνο Δημοτικός Σύμβουλος- και όχι οποιοσδήποτε, αλλά ο Σπ. Δρυμιλής, αναπληρωτής του Δημάρχου στο Δ.Σ του ΟΛΠ,  διαχώρισε τη θέση του  από τον  Δήμαρχο.
Έτσι ο Δήμαρχος για το θέμα του Bowling όχι μόνο δεν πέτυχε τις κορίνες αλλά πέταξε την  μπάλα στην εξέδρα αφού δεν πέτυχε ούτε μια κορίνα! Βεβαίως, το Bowling παραχωρήθηκε στη ¨Λαδόκολλα», με μίσθωμα αστείο για αυτό και ο νομικός Δημοτικός Σύμβουλος Σπύρος Δρυμιλής επιδιώκει την πάση θυσία τήρηση της νομιμότητας με την παραπομπή του όλου θέματος στην Δικαιοσύνη.
Όλα αυτά ουδόλως ενδιαφέρουν τα περισσότερα τοπικά και άλλα ΜΜΕ. Θα πείτε «εδώ καίγεται ο κόσμος, αυτά  θα κοιτάξουν το Bowling;»  Συμφωνούμε. Κι εμείς «καιγόμαστε». Αλλά «Καιγόμαστε» και για την Πόλη μας, την οποία ο μονάρχης Δήμαρχος με ορισμένους αυλικούς του δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη, ότι η πόλη μας εξακολουθεί να καίγεται.
Οι «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» παρακολουθούν, μαθαίνουν, ενημερώνονται και ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ παρά τις «κλειστές πόρτες» που συναντούν τόσο στα περισσότερα ΜΜΕ όσο, φυσικά και στο διαλυμένο σχεδόν ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ, όπου «παίζει bowling» ο κ. Δήμαρχος με δυο-τρεις , καλοπληρωμένους, «δικούς του» συμπαίκτες.
Αγαπητοί συμπολίτες. Μιλήστε για την Πόλη, τα προβλήματά της και ενδιαφερθείτε για το μέλλον της.
Οι ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Και θα προσπαθήσουμε μαζί να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων στην πόλη μας που η ατυχία της τα τελευταία κυρίως χρόνια έχει επιδεινωθεί.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Γιάννης Σπυράκης
τ. Αντιδήμαρχος Πειραιώς
 
Top