Από την περασμένη Πέμπτη το «Σχέδιο Β» αποτελεί επίσημα όχι μόνο μια πολιτική πλατφόρμα, αλλά και το πολιτικό όχημα με το οποίο ο Αλέκος Αλαβάνος επιχειρεί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή προκειμένου να εκφράσει την άστεγη πολιτικά θέση υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Η ιδρυτική συνέλευση του Σχεδίου Β θα γίνει...
στις 18-19 Μαΐου στην Αθήνα. Η πρόθεση του Αλέκου Αλαβάνου και όσων συγκροτούν το Σχέδιο Β είναι να υπάρξει κάθοδος στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είτε αυτόνομα είτε με συνεργασίες. 

Σημειώνεται πως, παρά το φλερτ με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προς το παρόν η συνεργασία των δύο χώρων αναπτύσσεται στο επίπεδο της κοινής δράσης, όπως και με άλλες «αριστερές» και «αντιστασιακές οργανώσεις», κοινωνικά κινήματα, ευαισθητοποιημένες ομάδες κι ενεργούς πολίτες, καθώς η πρωτοβουλία κινείται στη λογική της διαμόρφωσης ενός «μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου».

Παρουσιάζοντας το πολιτικό πλαίσιο του κόμματος, ο Αλέκος Αλαβάνος κατέθεσε την άποψη ότι η Κύπρος ακυρώνει τόσο την κυβερνητική αντίληψη ότι η ολοκλήρωση του μνημονίου θα οδηγήσει στην ανάπτυξη όσο και την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ πως «θα καταργηθεί το μνημόνιο μέσα στην ευρωζώνη», δεδομένου του εργαλείου της διακοπής της ρευστότητας σε ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά την πρόταση του Σχεδίου Β, διευκρίνισε ότι η αποχώρηση από το ευρώ είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία και την ανάκαμψη», αλλά από μόνη της «δεν αρκεί». Ως εκ τούτου αντιμετωπίζεται ως «κρίκος σε μια σειρά μετασχηματισμών αριστερού προσανατολισμού, που απευθύνονται όμως σε όλους τους πολίτες».πολι

Οι κινήσεις που συνοδεύουν την πρόταση για έξοδο από το ευρώ είναι η άμεση παύση πληρωμών προς τους ξένους δανειστές, η εθνικοποίηση των τραπεζών, ο οικονομικός σχεδιασμός και η παραγωγική ανασυγκρότηση, η «δυναμική» παρουσία των δημοσίων επενδύσεων, η συγκρότηση ενός κοινωνικού κράτους. Το θέμα της εξόδου και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον πλευρές των πολιτικών αυτών έρθουν σε σύγκρουση με το κοινοτικό καθεστώς, θα το αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα.

 
Top