Πολλές επιφυλάξεις εκφράζει η τρόικα για τον τρόπο εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα το 2014 και κατ' επέκταση αμφισβητεί τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τα προσδοκώμενα έσοδα που υπολογίζονται στα...
3,17 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με τις "τρύπες" σε διάφορους τομείς του προϋπολογισμού που για τη διετία 2013 - 2014 ξεπερνούν τα 2 δισ ευρώ, τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα - που ακόμα εκκρεμεί η παρουσίαση του προγράμματος διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων - αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για τους οποίους δεν ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα η αξιολόγηση της τρόικας.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Όπως γράφει, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ένα απλούστερο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων και μία εύκολη διαδικασία προσδιορισμού των φόρων. Επίσης θεωρούν ότι η πολυπλοκότητα του σχεδίου που τους παρουσιάστηκε θέτει εν αμφιβόλω τόσο τη βεβαίωση, όσο και την είσπραξη των αναλογούντων φόρων.

Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να βεβαιώσει φόρους ύψους 3,17 δισ ευρώ, τότε το κενό που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές εσόδων. Κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Αντίθετα, υπάρχουν εισηγήσεις να μην εγκαταλειφθεί η σημερινή διαδικασία είσπραξης του τέλους επί των ακινήτων. Δηλαδή, τόσο ο τρόπος υπολογισμού του φόρου, όσο και η καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης η τρόικα ζητεί από την ελληνική πλευρά να εντοπίσει τρόπους για να καλύψει δημοσιονομικό κενό ύψους 2,1 δισ ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 που προέρχεται κυρίως από τη μη εφαρμογή ήδη συμφωνημένων μέτρων.


Οι ελεγκτές θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα ή τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.  Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος εως τις 8 Ιουλίου, που συνεδριάζει το Eurogroup, για να αποφευχθούν περιπέτειες με τη χρηματοδότηση της χώρας που θα φθάσει τα 8 δισ ευρώ στην επόμενη δόση.

Πηγη:newmoney
 
Top