Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «συγκυβέρνηση της παράγκας και του δικομματικού καρτέλ» εξαπέλυσε απόψε από τα Χανιά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην πλατεία της δημοτικής αγοράς...

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση του κόμματος του με «11 δέσμες ριζοσπαστικών αλλαγών» όπως τις χαρακτήρισε, ώστε όπως είπε, «να φέρουμε πάλι στο προσκήνιο τους πολίτες και την πολιτική».

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η βαρβαρότητα των μνημονίων πάει χέρι-χέρι με την καταστολή, την αυθαιρεσία, την υπονόμευση δημοκρατικών κατακτήσεων. Η βαναυσότητα της βίαιης καταστροφής εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε θεσμούς προστασίας του πολίτη και των ελευθεριών του».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά: «Η συγκυβέρνηση της παράγκας, η συγκυβέρνηση του δικομματικού καρτέλ που μας έριξε στα βράχια, επιδιώκει και μια δημοκρατία της παράγκας, μια δημοκρατία των καρτέλ της οικονομικής εξουσίας.

Ο στόχος τους είναι μια Ελλάδα παραδομένη στα μεγάλα συμφέροντα, με φτηνούς εργαζόμενους και εκμηδενισμένα εργασιακά δικαιώματα, απαιτεί πολιτικό ολοκληρωτισμό. Μια χώρα χωρίς εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, που η κυβέρνησή της δεν θα είναι σε θέση ούτε τον ΦΠΑ στην εστίαση να μειώσει αν δε πάρει την άδεια των δανειστών.

Που ο πρωθυπουργός της θα έχει λιγότερες αρμοδιότητες από αυτές του δημάρχου των πόλεων των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Που δεν θα μπορεί ούτε εκλογές να προκηρύξει αν δεν το συμφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα μνημονιακά κόμματα στήνουν την μνημονιακή μεταπολίτευση συζητώντας αλλαγές του Συντάγματος που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το έκαναν κουρέλι όχι για να προωθήσουν ώριμες προοδευτικές αλλαγές, αλλά για να φτιάξουν το νέο αποικιακό Σύνταγμα. Το Σύνταγμα των δανειστών. Για να στερεώσουν και θεσμικά το έωλο κράτος της έκτακτης ανάγκης που μας έχουν εδώ και τρία χρόνια εγκαθιδρύσει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ζωτική ανάγκη τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Ό,τι αποκαλούμε σήμερα πολιτικό σύστημα είναι κάτι που σαπίζει μαζί με τα κόμματα που κυβέρνησαν μεταπολιτική τη χώρα. Και σαπίζοντας ρυπαίνει και απειλεί την κοινωνία την δημοκρατία, απειλεί κάθε πολίτη.

Σαπίζει και γεννά πολιτικά φρικιά όπως η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζελου. Σαπίζει και γεννά τέρατα όπως τα τάγματα εφόδου του ναζισμού».

Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμα φορά υποστήριξε ότι την Ελλάδα κυβερνά η τρόικα εσωτερικού την οποία χαρακτήρισε «θίασο της συμφοράς» που εξακολουθεί να κυβερνά τον τόπο αυτή την φορά χωρίς την ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον κ. Βενιζέλο πρώτο των επιτυχόντων στην λίστα του μνημονίου μετά τον κ. Σαμαρα, που όπως είπε είναι πρώτος των πρώτων στην ίδια λίστα, χαρακτηρίζοντας την συνεργάσια Σαμαρά - Βενιζελου «γάμο συμφέροντος μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με κουμπάρα την κ. Μερκελ, την διαπλοκή και τα μεγάλα ντόπια συμφέροντα».

Ο κ Τσιπρας αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της ΕΡΤ επαναλαμβάνοντας ότι δήλωσε αργά το απόγευμα, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει στην βουλή πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα γενναίες θεσμικές αλλαγές και τομές στην αρχιτεκτονική και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσα από μια γενναία και ριζοσπαστική θεσμική αλλαγή η οποία, όπως είπε, αγγίζει τα όρια μιας μεγάλης συνταγματικής αλλαγής και όχι διορθώσεις και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ώστε να σταματήσει η πορεία προς την καταστροφή.

Όπως είπε ο κ Τσιπρας ,«η συνταγματική αλλαγή θα είναι για μας όχι μια διαδικασία συνταγματολόγων, πολιτικών και ειδικών, αλλά μια διαδικασία που θα γίνει «από τα κάτω», με τη συμμετοχή, την επικύρωση και τη διαρκή επιβεβαίωση της βούλησης των πολιτών.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις 11 προτάσεις του κόμματός του που είναι:

Η εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.

Η ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας.
Με τη δραστική μείωση της χρήσης διαδικασίας του κατ' επείγοντος.

Με τη δυνατότητα υποβολής νομοσχεδίων και προτάσεων Νόμου από αριθμό βουλευτών, με δεσμευτική χρονική διαδικασία για τη συζήτησή τους.

Με δικαίωμα πρότασης των βουλευτών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Με διασφάλιση δυνατότητας σύστασης εξεταστικής επιτροπής από μικρότερο αριθμό βουλευτών.
Με δυνατότητα πρόσβασης του βουλευτή σε κάθε κρατικό έγγραφο.

Η αποφασιστική ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους και της δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση.

Με τη διαμόρφωση ισόρροπων πληθυσμιακά εκλογικών περιφερειών, με τη κατάργηση των μονοεδρικών-δυοεδρικών, αλλά και των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Την κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας. Την κατάργηση των εκλογικών ορίων. Αλλά και τη δυνατότητα στους εκλογείς να ανακαλέσουν τους αιρετούς τους αν προκύψει σοβαρός λόγος.

Η καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας, η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας.

Η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στη σύνταξη και στην αποζημίωση για συμμετοχή σε επιτροπές.

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ο δραστικός περιορισμός χρήσης της βουλευτικής ασυλίας, μόνον σε περιπτώσεις πολιτικών διώξεων.

Τα ποινικά αδικήματα υπουργών δεν θα έχουν πια χρόνο παραγραφής και θα μπορούν να διερευνηθούν οποτεδήποτε προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία απευθείας από την δικαιοσύνη.

Ακόμα, η ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών τους.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το κράτος δε θα χρηματοδοτεί τα κόμματα, αλλά θα αποζημιώνει μέρος των αποδεδειγμένων δαπανών τους.

Η ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης. με τρία επίπεδα: Κεντρικό Κράτος - Περιφέρειες - Δήμοι, με προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα με ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων προς «τα κάτω», με κατάργηση του Καλλικράτη, με την καθιέρωση δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων και τη θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα, με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα και με την καθιέρωση της ανακλητότητας για όλους τους αιρετούς, κατόπιν αιτήματος του οικείου εκλογικού σώματος.

Η εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα εκλέγονται από Ειδικό Εκλεκτορικό Σώμα.

Η ίδρυση της Αρχής Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας - Υπηρεσιών. Η συνταγματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του Νερού, του Ηλεκτρισμού και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών.

Τα άρθρα 16 και 24 του ισχύοντος Συντάγματος θωρακίζονται ακόμη περισσότερο απέναντι στις βλέψεις των ιδιωτικοποιήσεων.

Ορίζεται ότι οι κρατικές δαπάνες για υγεία, παιδεία, κατοικία εξαιρούνται από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Και το κράτος παρέχει δωρεάν υπηρεσίες παιδείας, υγείας και περίθαλψης σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της χώρας.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού τοπίου για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ με επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των ΜΜΕ.

Αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από μηδενική βάση με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και αυστηρά κριτήρια και εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων ΜΜΕ, επαναλειτουργία την ΕΡΤ για όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές απόψεις και πολιτιστικές προτιμήσεις.

Ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα, στην υπηρεσία εκείνων που πληρώνουν για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και το πρόγραμμά της.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν θα εκλέγεται ή όχι απευθείας από το λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως είπε «οποιαδήποτε πρόταση που δίνει περισσότερη δύναμη και δυνατότητα επιλογής στο λαό είναι για μας συζητήσιμη».

Ωστόσο την συνέδεσε με υλοποίηση των 11 αλλαγών και τομών που προτείνει το κόμμα του, καθώς όπως είπε «η πρόταση αυτή θα είχε σαφές χαρακτήρα ενίσχυσης της λαϊκής ετυμηγορίας, μόνο στο βαθμό που θα είχε υλοποιηθεί μια ριζικά διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, μια ενδεχόμενη άμεση εκλογή του προέδρου θα έπαιρνε το χαρακτήρα ενός θεσμού ενταγμένου σε μια «αμεσο-δημοκρατική» δομή παραγωγής αποφάσεων και υπ' αυτήν την έννοια αποτελεί μια πρόταση, μια σκέψη που εντάσσεται στο προβληματισμό και στη στρατηγική μας για τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς του» τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει έναν ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής του τόπου ενώ απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους επεσήμανε: «Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι για μας ένα καλοκαίρι σαν όλα τα άλλα.

Η δυνατότητα να ρίξουμε τους ετοιμόρροπους με ένα φύσημα του ανέμου στα πρώτα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου θα εξαρτηθεί από την δουλειά που θα κάνουμε όλοι και όλες αυτό το καλοκαίρι».
 
Top