Συνεχίζεται το «στενό μαρκάρισμα» της τρόικας για μείωση των δαπανών στο κομμάτι της υγείας. Στο στόχαστρο μπαίνει αυτή τη φορά η πορεία της συγχώνευσης κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ, με τις πληροφορίες να λένε πως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από τους επικεφαλής της τρόικας για την πρόοδο της συρρίκνωσης των νοσοκομειακών δομών.

Αν και πηγές από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας, διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται ζήτημα σχετικά με το σχέδιο της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και πως οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι εντός ορίων, εντούτοις η τρόικα έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις συγχωνεύσεις, οι οποίες και θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει στις αρχές της επόμενες εβδομάδας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (πιθανότατα τη Δευτέρα).

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει «γκρίνια» για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της Πολυκλινικής Αθηνών και τη μεταφορά της στις δομές του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν η μετατροπή των νοσοκομείων «Πατησίων» και «Αγία Βαρβάρα» σε κέντρα υγείας αστικού τύπου. 

Ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες και για την συγχώνευση των νοσοκομείων «Παμμακάριστος» και «Σπηλιοπούλειο», ενώ την ίδια ώρα εξετάζεται και το κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγιά» στη Θεσσαλονίκη και η μεταφορά του στο γενικό νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

Ήδη οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν αποστείλει από την προηγούμενη Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας την «έκθεση προόδου» που τους ζητήθηκε. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως επίσης και στοιχεία για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μετακινηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Και αυτό γιατί στις προθέσεις της τρόικας φαίνεται να είναι η αλλαγή δραστηριότητας σε περισσότερα μικρά νοσοκομεία, αλλά και η αξιολόγηση του προσωπικού και αύξηση της κινητικότητάς του μεταξύ τμημάτων και Υγειονομικών Περιφερειών.

Στο άλλο ανοιχτό «μέτωπο» του ΕΟΠΥΥ τώρα, στη χτεσινή πολύωρη συνάντηση του προέδρου του Οργανισμού Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, υπεύθυνο για θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε, υπήρξε έντονος προβληματισμός τόσο για την υπέρβαση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών κέντρων όσο και για την αδυναμία του Οργανισμού να κλείσει τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να προχωρήσει η σύσταση διαπραγματευτικής επιτροπής με αντικείμενο την περαιτέρω μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων με σκοπό να περιοριστούν να έξοδα του ΕΟΠΥΥ, αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολα υλοποιήσιμο, αφού τα τιμολόγια των διαγνωστικών έχουν ήδη συρρικνωθεί. Αναφορικά με την πορεία του ελλείμματος του Οργανισμού, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις δαπάνες και τις εκκρεμείς οφειλές, φαίνεται ωστόσο πως η συζήτηση απέβη άκαρπη, αφού το πρόβλημα έγκειται στη συνεχιζόμενη αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να υποβάλλουν στο ακέραιο τις εισφορές για την υγεία. 
 
Top