Στις 22 Αυγούστου θα αρχίσουν τα έργα για την αναμόρφωση και ανακαίνιση του πεζόδρομου Σωτηρός Διός και θα ολοκληρωθούν σε ογδόντα ημέρες. Δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα το έργο θα έχει παραδοθεί με σκοπό ο κόσμος που θα επισκεφθεί τον Πειραιά τις μέρες των γιορτών να δει κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο.

Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 και υπογράμμισε πως στις 10 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η σχετική μελέτη του έργου σε όλους τους ενδιαφερόμενους και τους καταστηματάρχες. Πριν λίγες μέρες, όπως είπε, οι καταστηματάρχες είχαν βρεθεί με τον εργολάβο παρουσία του ιδίου και είχαν τεθεί επακριβώς τα χρονοδιαγράμματα του έργου προκειμένου να μην υπάρξουν εκπλήξεις όπως με την περίπτωση της Πηγάδας.

Ο κος. Μώραλης είπε επίσης ότι το έργο στην πλατεία της Πηγάδας καθυστέρησε μεν αλλά έχει μπει στην τελική ευθεία και θα ολοκληρωθεί σύντομα και ζήτησε συγνώμη από τους περιοίκους και τους καταστηματάρχες για την ταλαιπωρία που υφίστανται από την καθυστέρηση αφού όπως είπε εμπιστεύτηκε τον εργολάβο που είχε επιλεγεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ο οποίος τελικά τον εξέθεσε γιατί φάνηκε ασυνεπής.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκχώρησης του λιμανιού στην COSCO ο κος. Μώραλης τόνισε ότι πέρα από τις προτάσεις που υπήρχαν και τις σκέψεις που είχε ο καθένας για το λιμάνι, εκτιμά πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τον Πειραιά από την συνεργασία με την COSCO καθώς όπως είπε η εταιρεία αυτή ουσιαστικά είναι το κινεζικό κράτος το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσει να πάει χαμένη μια τόσο μεγάλη επένδυση. Κατά συνέπεια οι Κινέζοι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουν το λιμάνι με αποτέλεσμα να υπάρξουν οφέλη και για τον Πειραιά. Είμαστε σε επαφή με την Κινεζική Πρεσβεία και εκπροσώπους της COSCO, υπογράμμισε ο Δήμαρχος και πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα στο μέλλον. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η COSCO έχει πει πως θα κατασκευάσει δύο μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία στο λιμάνι προκειμένου να κάνει τον Πειραιά στρατηγικό σημείο της κρουαζιέρας για τους κινέζους. Από αυτό και μόνο αντιλαμβανόμαστε τι οφέλη μπορεί να αποκομίσει η πόλη μας κατέληξε ο κος. Μώραλης.

Αναφερόμενος στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή της Κρουαζιέρας η οποία συνεδρίασε πρόσφατα χωρίς όμως τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά, ο κος. Μώραλης τόνισε πως ο Δήμαρχος Πειραιά εκλήθη να παραστεί λίγες ώρες πριν αρχίσει η συνεδρίαση ωστόσο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη. Πρόσθεσε όμως ότι ο Δήμος Πειραιά δεν θα πρέπει να είναι ακροατής στην επιτροπή αυτή αλλά συμμέτοχος. Δεν είναι δυνατόν όπως είπε ο Πειραιάς που είναι η βάση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα να μην έχει θέση στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για την Κρουαζιέρα. Όσον αφορά την ίδια την επιτροπή ο κος. Μώραλης είπε πως δεν ξέρει πως θα λειτουργήσει μια και η αλήθεια είναι πως υπάρχει αρνητική εμπειρία από την λειτουργία τέτοιων επιτροπών στην χώρα μας ωστόσο δεν θα πρέπει να την κάψουμε πριν ξεκινήσει. Ας την αφήσουμε να λειτουργήσει και θα δούμε, είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, τόνισε, το να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι Υπουργοί με εκπροσώπους σημαντικών φορέων της κρουαζιέρας και των επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυτή σημαίνει πολλά γιατί ο καθένας με την εμπειρία που έχει και τις γνώσεις από τον χώρο του, μπορεί να δώσει πολύτιμες ιδέες, η σύνθεση των οποίων σίγουρα θα οδηγήσει σε καλό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στο Δικαστικό Μέγαρο ο κος. Μώραλης τόνισε πως με την διαδικασία που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, το έργο θα μπορέσει να ξεκινήσει μετά από 18 μήνες στην καλύτερη περίπτωση. Σίγουρα, τόνισε επί αυτής της θητείας μου θα αρχίσουν τα έργα και θα ολοκληρωθούν στην επόμενη, όπως πιστεύω και το θέμα του Πύργου του Πειραιά, μια που θα πρέπει κάποτε να κλείσουν οι πληγές αυτές που ταλανίζουν επί σαράντα και πλέον χρόνια την πόλη.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος του Πειραιά είπε πως μέσα στον Οκτώβρη επίκειται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΣΕΦ προκειμένου να παραχωρηθεί για χρήση στο Δήμο ο περιβάλλον χώρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ώστε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις αθλημάτων στίβου που τόσο πολύ λείπουν από την πόλη.
 
Top