Σε μια εποχή οικονομικής αλλά και βαθιάς πολιτιστικής κρίσης, ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι.Ρέντη στην συνεχή του προσπάθεια για την βελτίωση και αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, μετά την κατασκευή της ολοκαίνουργιας πλατείας Μ.Παπαρήγα, προχωράει στην αξιοποίηση του πρώην Δημοτικού Κοιμητηρίου της Νεαπόλεως, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος πρασίνου και άλλων λειτουργιών στο υποβαθμισμένο, σήμερα,  βορειοανατολικό τμήμα της πόλης.

Με γνώμονα την ανάπλαση του χώρου και την αναβάθμιση όλης της περιοχής ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι.Ρέντη, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη θέση στον πολιτισμό, μετά από συζήτηση με την Περιφέρεια Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλη,  προχώρησε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανάδειξης ιδεών για την ανάπλαση του χώρου του πρώην Δημοτικού Κοιμητηρίου Νεαπόλεως, από αρχιτεκτονική, πολεοδομική, λειτουργική, αισθητική, τεχνική και περιβαλλοντική άποψη. Ο Διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε  από την Περιφέρεια Αττικής με το ποσό των 50.000 €.

Χθες στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας, η Κριτική Επιτροπή παρουσίασε  τις  μελέτες που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης  και ο  Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.

Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 19 έγκυρες μελέτες, μεταξύ των οποίων αναδείχθηκαν σημαντικές και πρωτότυπες ιδέες και δόθηκαν τρία βραβεία. Τις μελέτες εξέτασε η κριτική επιτροπή που ορίστηκε σύμφωνα με τον νόμο, αποτελούμενη από τον κ. Παπαϊωάννου Αναστάσιο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. ως Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής και τους κ.κ.:  Διαμαντόπουλο Δημήτρη, Χριστοπούλου Βαρβάρα, Κουγιανού Πηνελόπη, Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, και την Πολυκρέτη Κυριακή-Δ/ντρια Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη ως μέλη.

Η Κριτική Επιτροπή, έχοντας διαβάσει και συζητήσει εκτενώς την προκήρυξη του διαγωνισμού, ανέπτυξε τους στόχους του διαγωνισμού και κυρίως, τη λειτουργικότητα και χρηστικότητα του δημόσιου χώρου με την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των προβλεπόμενων χρήσεων, της κυκλοφορίας και της επισκεψιμότητας των πολιτών. Αναφέρθηκε ακόμη στο άνοιγμα, την όσμωση και την αμφίδρομη σχέση του χώρου με την πόλη,  στην υπερτοπική ακτινοβολία του χώρου, στην προσβασιμότητα με ευδιάκριτες εισόδους και διαμπερείς πορείες, στην βιωσιμότητα και στον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του δημόσιου χώρου, στην ευκολία υλοποίησης και στη γενικότερη οικονομία της κατασκευής  καθώς και της συντήρησης του έργου, στην οποία περιλαμβάνονται και η αντοχή στη χρήση και στο χρόνο (π.χ. ποιότητα υλικών), στο σεβασμό στην ιστορία και στα μνημεία του χώρου.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισήμανε:

«Βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας στο Δήμο Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη ήταν και είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης μας μέσα απο συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η ανάπλαση του χώρου των 46 στρεμμάτων στο πρώην νεκροταφείο της Νεάπολης στη Νίκαια, προκειμένου να έχουμε έναν υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής. Ο χώρος του πρώην κοιμητηρίου έχει πάψει να λειτουργεί από χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ένας εγκαταλελειμμένος χώρος που περιέχει όμως την ιστορικότητα και τις μνήμες της πόλης της Νίκαιας. 

Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του παλιού Νεκροταφείου με το ποσό 50.000 ευρώ. Ο οραματισμός μιας όασης πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας και η υλοποίηση αυτού του οράματος, πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της γόνιμης συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με τον Δήμο Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη. Στόχος είναι ο συγκεκριμένος χώρος να μετατραπεί σε έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας και να αποτελέσει σημείο συνάντησης, αναψυχής, ξεκούρασης και παιγνιδιού όχι μόνο για τους κατοίκους της Νεάπολης αλλά ολόκληρης της Νίκαιας και του γειτονικού Δήμου Κορυδαλλού».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε:

«Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες δίνουν μικρές και μεγάλες μάχες για περισσότερους δημόσιους, ελεύθερους, κοινόχρηστους χώρους και πράσινο, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για μια διαφορετική λειτουργία της πόλης σε όλα επίπεδα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνουμε σε παρεμβάσεις υπερτοπικής σημασίας και αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας, όπως αυτή των 46 στρεμμάτων του παλαιού Κοιμητηρίου Νεαπόλεως. Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά του θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανάπλασης».

Σύμφωνα με την πρόταση που πήρε και το Α’ Βραβείο βασικοί στόχοι είναι:


Α.  Να  αρθεί η συνθήκη απομόνωσης που διέπει την περιοχή και να «ανοίξει» ο χώρος στην πόλη.

Β.Να δημιουργηθεί ένα αστικό πάρκο  που με ήπιους οικολογικούς χειρισμούς και βιοκλιματικό χαρακτήρα, εμπλουτισμό φυτεύσεων και ποικιλία χρήσεων και δράσεων, θα παρέχει ένα αισθητικά βελτιωμένο περιβάλλον.

Γ. Να τονιστεί η κοινωνική διάσταση του έργου ως υπαίθριου χώρου της πόλης, που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας, θα φιλοξενεί αστικές δράσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά θα αποτελέσει – λόγω της μεγάλης του κλίμακας (46 στρέμματα) – και πόλο έλξης νέων χρήσεων υπερτοπικής εμβέλειας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΦΑΣΕΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στο ποσό των   7.200.000 ευρώ και μπορεί να υλοποιηθεί σε  τρείς φάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των εργασιών πρασίνου. Η πρώτη περιλαμβάνει το νότιο τμήμα της έκτασης, εκατέρωθεν και πίσω από το Σχολείο, με την δημιουργία των χώρων αθλητισμού, της παιδικής χαράς, των επιπέδων υπαίθριας γυμναστικής και παιχνιδιών καθώς και τον εξωραϊσμό του ανατολικού πευκώνα και τη δημιουργία χώρων πικ-νικ. Ο χώρος αποδίδεται άμεσα στην πόλη.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει το κυρίως μέρος του πάρκου, με την εκτέλεση των κατάλληλων εκσκαφών για την υποδοχή του εστιατορίου-αναψυκτηρίου, του αμφιθεάτρου και τις διαμορφώσεις πέριξ της Εκκλησίας, καθώς και όλη την δαπεδόστρωση και εξοπλισμό του κεντρικού τμήματος.


Τέλος, η τρίτη φάση περιλαμβάνει το βορειοδυτικό και βορειοανατολικό τμήμα, με τις υπαίθριες αγορές, το χώρο οικόσιτων ζώων και το Πράσινο Σημείο, ενώ ολοκληρώνεται με το τμήμα του mountain bike, όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος του εργοταξίου καθ΄ όλες τις φάσεις.
http://www.pireasnews.gr/
 
Top