Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων για την άμεση κάλυψη λειτουργικών θέσεων στα ΚΕΔΔΥ Πειραιά, κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος. 

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής, κάνει λόγο για υποστελέχωση της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής και σημαντικές καθυστερήσεις στην παροχή ειδικής παιδαγωγικής – διδακτικής παρέμβασης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, καθώς δεν πραγματοποιούνται εγκαίρως από τις ειδικές επιτροπές, οι απαραίτητες αξιολογήσεις και γνωματεύσεις.
Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι υπάρχουν ελλείψεις στο υπάρχον επιστημονικό προσωπικό του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Πειραιά, το οποίο εξυπηρετεί όλες τις περιοχές του Πειραιά αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, ενώ  3000 και πλέον αιτήσεις εκκρεμούν για αξιολόγηση- διάγνωση,  με τον χρόνο αναμονής να φθάνει ακόμη και τα 2,5 έτη.
Ο Βουλευτής τονίζει ακόμη, ότι εξαιτίας της καθυστέρησης στην έγκαιρη παιδαγωγική παρέμβαση σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οικογένειες αναγκάζονται να οδηγούνται σε ιδιωτικά κέντρα με αποτέλεσμα το κόστος να είναι υψηλό.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής: 
« Κύριε Υπουργέ,
Τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.), προβλέφθηκαν για να λειτουργούν ως αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, με σκοπό τη διάγνωση, την αξιολόγηση και την υποστήριξη των μαθητών που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Δυστυχώς, λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας δεν πραγματοποιούνται εγκαίρως από τις ειδικές επιτροπές οι απαραίτητες αξιολογήσεις και γνωματεύσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής και σημαντικές καθυστερήσεις στην παροχή ειδικής παιδαγωγικής – διδακτικής παρέμβασης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες.
Το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Πειραιά, το οποίο εξυπηρετεί όλες τις περιοχές του Πειραιά αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις 3000 και πλέον αιτήσεις που εκκρεμούν για αξιολόγηση – διάγνωση,  με τον χρόνο αναμονής να φθάνει ακόμη και τα 2,5 έτη. 
Επειδή είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να πράττει τα δέοντα, ώστε να εξασφαλίσει την ίση και αδιάλειπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση προς όλους και να διευκολύνει όσους έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, 
Επειδή, λόγω καθυστέρησης στην έγκαιρη παιδαγωγική παρέμβαση, σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οικογένειες αναγκάζονται να οδηγούνται σε ιδιωτικά κέντρα με αποτέλεσμα το κόστος να είναι υψηλό, 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την κάλυψη όλων των θέσεων με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό για την συγκρότηση των επιτροπών αξιολόγησης στα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Πειραιά;   
Πειραιάς, 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

 
Top