Αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι: Οι λαοί ολόκληρης της Ευρώπης έχουν δώσει σήμερα ραντεβού στις πλατείες δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν κερδίσουν τις ζωές τους πίσω. Διαφορετικά συνθήματα σε διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές ηλικίες και ιδεολογικές αφετηρίες, διαφορετικοί άνθρωποι εντός και εκτός συνόρων που φαίνεται να τους ενώνει ένα μεγάλο “φτάνει πια”.
Στην πλατεία Συντάγματος και τις πλατείες σχεδόν όλων των πόλεων της χώρας, σήμερα θα είναι η 12η συναπτή ημέρα συγκεντρώσεων. Οι εκτιμήσεις λένε ότι στο σημερινό κάλεσμα, που όπως “πάντα” είναι μετά τις 6 μ.μ., θα ανταποκριθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες από ό,τι την περασμένη Κυριακή, όταν δεκάδες χιλιάδες Αγανακτισμένοι κατέκλυσαν την ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος.
Η κίνηση των πλατειών φαίνεται να μετατρέπεται πια σε κίνημα. Τα συνθήματα εξελίσσονται και δειλά δειλά βρίσκουν συγκεκριμένο στόχο: Το “κλέφτες- κλέφτες” συνεχίζεται, έχουν όμως προστεθεί πολλά ακόμη, τα οποία έχουν αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Μαζί με το “πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από 'δώ” εξίσου δυνατά ακούγεται πια το “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73”. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυβερνητικά στελέχη, πρωτίστως ο... Γιωργάκης, όπως λένε οι διαδηλωτές τον πρωθυπουργό στα συνθήματα, και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Θόδωρος Πάγκαλος, μεγαλοδημοσιογράφοι και τα κανάλια, ενώ, ανάμεσα στα δεκάδες πανό που έχουν εμφανιστεί, ένα μεγάλο κίτρινο μπροστά από τη Βουλή τα “βάζει” με τους “κλέφτες, μαυραγορίτες, τραπεζίτες”.
Βέβαια το ετερόκλητο του πλήθους παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων. Είναι σαφή τα μπλοκ που τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και παρακινούν στο γνωστό Δαπίτικο σύνθημα, παραφρασμένο “και α και ου, γ... το ΔουΝουΤου”. Σαφή και τα μπλοκ που φωνάζουν αριστερόστροφα συνθήματα. Εξάλλου είναι φανερός πια ο διαχωρισμός ανάμεσα στην Αμαλίας και την πλατεία. Πάνω είναι τα συνθήματα, κάτω η αμεσοδημοκρατία, ως αίτημα, διαδικασία, ζητούμενο.
Νέο στοιχείο, όσο κυλούν οι μέρες και η αυθόρμητη κίνηση γίνεται κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα, το ΔΝΤ, όσο γίνεται κατανοητό σε όλους ότι το ποτάμι στις πλατείες δεν γυρίζει πίσω, είναι και η αλλαγή στην αντιμετώπιση από την πολιτική ηγεσία και τα... παπαγαλάκια της. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες δεν είδαμε μόνο τις εικόνες από τις πλατείες. Είδαμε μια προσπάθεια να στηθεί σκηνικό βίας. Με τη μεγαλοποίηση της αντίδρασης έξω από τη Βουλή την περασμένη Τρίτη, επιχειρείται σταδιακά η απονομιμοποίηση των ειρηνικών διαδηλωτών για να ξεμπερδέψουν με κάτι που αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο για τους ίδιους και την πολιτική τους.
http://www.avgi.gr
 
Top