Ριζική ανατροπή του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού, με συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων και επτακομματική βουλή καταγράφει το μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής. 
Πάντως, η ΝΔ αποκτά για πρώτη φορά προβάδισμα κατά 4% έναντι του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31% έναντι 27%, αλλά ακόμη και αν η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική δεν φθάνει τον πήχυ της αυτοδυναμίας, ενώ...
 το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζει ραγδαία φθορά υποχωρεί στο 27%. 
Το κατώφλι του 3% που διασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση υπερβαίνουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι και οριακά η Δημοκρατική Αριστερά, με τη Δημοκρατική Συμμαχία να κινείται στο 2,5%. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ με 11%, ο ΛΑΟΣ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5%. Η αποχή φτάνει το 38%.
Επίσης, για πρώτη φορά, οι κ. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς εμφανίζονται να «ισοδυναμούν» στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, αλλά με ποσοστό της τάξης του 23%, ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι η αποδοχή των δύο κομμάτων εξουσίας. 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 87% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση, το 88% δηλώνει δυσαρεστημένο με τη λειτουργία της Δημοκρατίας, το 82% δυσαρεστημένο από τη ζωή και το 72% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει.
«Η κοινωνική απόρριψη των κομμάτων της διακυβέρνησης και του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού της χώρας οδηγεί πλέον με επιταχυνόμενους ρυθμούς σε μία διογκούμενη κοινωνική κινητοποίηση. Τον τελευταίο μήνα, με βάση τον σχετικό δείκτη του Βαρόμετρου η κοινωνική συμμετοχή σε κάθε είδους εκδηλώσεις και μορφές διαμαρτυρίας υπερδιπλασιάστηκε, από 12% το Μάιο σε 25% τον Ιούνιο. Το ποσοστό αυτό (...) αντιστοιχεί σε 2,2 εκατ. πολίτες» σχολιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής στην ανάλυσή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Πηγή: http://www.skai.gr/
 
Top