Ότι η κυβέρνηση είναι χύμα, εκτός τόπου και χρόνου και χωρίς κανένα σχέδιο είναι γνωστό. Το επιβεβαιώνει άλλωστε καθημερινά το οικονομικό επιτελείο με τα αλλοπρόσαλλα μέτρα που ανακοινώνει, παίρνει πίσω, τα αλλάζει, τα αναβάλλει, προτείνει διαφορετικά και πάει λέγοντας. Ακόμη κι αν είχε δίκιο με το Μεσοπρόθεσμο, με την τρικυμία εν κρανίω που έχουν στο μυαλό τους, δύσκολα να καταφέρουν να στοιχειοθετήσουν 10 σοβαρές προτάσεις.
Τη μία λένε θα μειώσουν το αφορολόγητο, την άλλη το σκέφτονται μόλις οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πέφτουν πάνω τους.
Προτείνουν φορολόγηση των ακινήτων με μείωση του αφορολόγητου στα 100.000 ευρώ και νέες αντικειμενικές και στη συνέχεια το συζητάνε μήπως βρουν άλλη λύση.
Πάει ο Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό με ένα συμφωνημένο Μνημόνιο και μόλις τρώει κατραπακιές από τους συναδέλφους του τους λέει να καταθέσουν ισοδύναμα μέτρα.
Εκεί που τόσο καιρό ακούγαμε για Μεσοπρόθεσμο τώρα φαίνεται να το ξαναγράφουν, να το σβήνουν και πάλι να το ξαναγράφουν.
Τώρα στο τραπέζι πέφτουν κι άλλες προτάσεις, χειρότερες και καλύτερες, που επιτείνουν το αλαλούμ. Ο κόσμος ακούει διάφορα και δεν ξέρει τι να τον περιμένει. Και η ψυχρολουσία θα έλθει κατακαλόκαιρα για να μην πάρουμε χαμπάρι. Γι’ αυτό και η ψήφισή του αναβλήθηκε για μετά τις 28 Ιουνίου.
Το νέο πόνημα της κυβέρνησης είναι η πρόταση για έκτακτη εισφορά 3% για όλα τα εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ. Δηλαδή ένας συνταξιούχος που παίρνει 500 ευρώ για 14 μήνες, δηλαδή 7.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει 210 ευρώ ως έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Δε φτάνει που του κόψανε τα φάρμακα, τις συντάξεις και αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του, θα κληθεί να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας.
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα πλήξει άμεσα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση.
Αυτό λοιπόν οι φωστήρες της κυβέρνησης το λένε ισοδύναμο μέτρο προκειμένου να μην μειωθεί το αφορολόγητο στις 6.000 ευρώ.
Μια άλλη πρόταση είναι να υπερδιπλασιαστούν τα τεκμήρια διαβίωσης ώστε να πιαστούν οι φοροφυγάδες που δηλώνουν 20.000 ευρώ εισόδημα και έχουν σκάφη, αυτοκίνητα, ακίνητα κ.λπ. Πρόκειται ασφαλώς για πιο ορθολογικό μέτρο αρκεί να μην είναι γενικευμένο και την πληρώσουν και αθώοι πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις, οι διαρροές, τα πισωγυρίσματα και η αναβλητικότητα της κυβέρνησης δείχνουν ότι όλα γίνονται εκ του προχείρου σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο.
Κάτι που καταντά επικίνδυνο και το αντιλαμβάνονται αυτό και οι πολίτες. Αφού απέτυχε το μίγμα της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ επί 20 μήνες, στην πιο κρίσιμη στιγμή δείχνουν να τα έχουν χαμένα.
Μήπως τελικά είχε δίκιο η Β. Παπανδρέου που μιλούσε για… Ούφο στην κυβέρνηση;

 
Top