Υποκλίθηκε η Ευρώπη στο Ολυμπιακό!
ΌΛΗ η Ευρώπη υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» σε ένα ματς που είχε σασπένς σε όλο το διάστημα, επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-61 και κατέκτησε ο δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας του από το 1997.
Από τον Ολυμπιακό ο παίκτης που ξεχώρισε ήταν ο Κώστας Παπανικολάου. Ο 20χρονος φόργουρντ έκανε το παιχνίδι της ζωής του και απέδειξε πως το μέλλον όχι μόνο του ανήκει, αλλά μπορεί να αναδειχθεί από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Με συνολικά 18 πόντους, έδωσε πολλές βοήθειες στον Σπανούλη, ο οποίος με 15 πόντους έκανε και αυτός με τη σειρά του και αυτός πολύ καλό παιχνίδι. Επίσης ο Πρίντεζης του 4ου δεκαλέπτου ήταν όλα τα λεφτά, καθώς σημείωσε 12 πόντους, αλλά όλοι ήταν κρίσιμοι και μάλιστα ήταν αυτός που έβαλε το κρίσιμο καλάθι.
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά την αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Οι «ερυθρόλευκοι» στο 4’ ήταν μπροστά με 5-2, αλλά πρωταγωνίστριες ήταν οι άμυνες, καθώς μέσα σε πέντε λεπτά είχα σημειωθεί μόλις 7 πόντοι.
Πάντως τα λάθη εκατέρωθεν δεν έλειπαν και παρόλο που ο ρυθμός ήταν αρκετά γρήγορος, το ασφυκτικό πρέσινγκ και από τους δύο δεν επέτρεπε να παιχτεί θεαματικό μπάσκετ. Μέσα σε δύο λεπτά η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας ισορρόπησε την κατάσταση και πήρε το προβάδισμα με 6-5.
Με συνεχείς βολές από τους Κιριλένκο και Κρστιτς, η ΤΣΣΚΑ διατηρούσε το μικρό έστω προβάδισμα και αυτό κατάφερε να το διατηρήσει μέχρι και το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου όπου και έληξε με το σκορ στο 10-7, καθώς οι άμυνες ήταν ασφυκτικές.
Οι δύο ομάδες δεν είχαν σκορ για δύο λεπτά, με τις μονομαχίες εκατέρωθεν να είναι σκληρές, Το… ρόδι το «έσπασε» η ΤΣΣΚΑ και με τους Κιριλένκο και Πέροβιτς πήρε προβάδισμα 7 πόντων (14-7). Οι πρώτοι πόντοι του Ολυμπιακού σημειώθηκαν στο 14΄ και αυτοί ήταν από βολές του Κώστα Παπανικολάου.
Στα μισά του δεκαλέπτου ο Τεόντοσιτς με τρία συνεχόμενα τρίποντα έδωσε αέρα 12 πόντων για την ΤΣΣΚΑ (25-13) και με ψύχραιμο αίμα… «εκτέλεσε» την πρώην του ομάδα, καθώς ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα.
Για πρώτη φορά στο φάιναλ φορ ο Ίβκοβιτς έβαλε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, ώστε να βελτιώσει την άμυνα. Όμως αυτό το τρικ δεν του βγήκε. Έτσι στο 17’ οι Ρώσοι ανέβασαν τη διαφορά ακόμα και στους 14 (33-19) 57’’ πριν από το τέλος του ημιχρόνου.
Το δεύτερο δεκάλεπτο άνηκε εξ ολοκλήρου στην ΤΣΣΚΑ και στον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος με τρία συνεχόμενα τρίποντα άλλαξε τη ροή του παιχνιδιού. Το 34-20 που έγραφε στο ταμπλό του «Σινάν Ερντέν» αποτύπωνε πλήρως την εικόνα που είχε διαμορφωθεί στο ματς.
Ακριβώς όπως τελείωσε το πρώτο ημίχρονο, έτσι άρχισε το τρίτο δεκάλεπτο, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας κρατά τα ηνία του παιχνιδιού. Από τον Ολυμπιακό, ο Παπανικολάου ήταν ο μόνος που ξεχώρισε και παρά το μικρό της ηλικίας του, ήταν υπερβολικά ώριμος σε όλες τις ενέργειες που επιχειρούσε.
Δεν είναι τυχαίο πως ήταν και ο πρώτος σκόρερ των «ερυθρολεύκων» με 12 πόντους, κάνοντας το καλύτερο του παιχνίδι στη φετινή Ευρωλίγκα. Όσο αφορά τον αγώνα στο, 22΄οι Ρώσοι , κρατούσαν την διαφορά των 14 πόντων (41-27). Από την άλλη οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν ένα συγκεκριμένο πλάνο και μόνο από προσωπικές ενέργειες μπορούσε να πάρει σκορ.
Τα τρίποντα έδιναν και έπαιρναν για την ΤΣΣΚΑ, καθώς μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο είχε 6/9 και μάλιστα στο 25΄η διαφορά ανέβηκε ακόμα και στους 16 πόντους.  Οι Πειραιώτες δεν έπαιρναν βοήθειες από τον Σπανούλη, καθώς δεν ήταν σε καλή μέρα.
Όμως πλην του «V-Span», οι περισσότεροι παίκτες, πλην του Παπανικολάου, ήταν κατώτεροι των προσδοκιών. Ήταν χαρακτηριστικό πως ο Ολυμπιακός έπαιρνε πόντους μόνο από τις ελεύθερες βολές, στις τελευταίες επιθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο… «ροκάνιζε», όσο μπορούσε» τη διαφορά, αλλά η ΤΣΣΚΑ είχε άμεσες απαντήσεις. Στο 28΄η διαφορά έφτασε ακόμα στους 19 (53-34) και σε αυτό το χρονικό σημείο και με την κατάσταση που ήταν, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη.
Με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου και με το σκορ στο 53-40, η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας είχε το πρώτο λόγο για τη νίκη και παράλληλα για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, ύστερα από 2008.
Τα δύο συνεχόμενα τρίποντα του Ολυμπιακού, στο τέλος του τρίτου και στην έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου, έδωσαν ένα νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Με αυτόν τον τρόπο και με το σκορ στο 53-45 οι «ερυθρόλευκοι» κατέβηκαν από το ψυχολογικό φράγμα των 10 πόντων και έδειξαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν το τρόπαιο.
Το 14-0, όπου έτρεχαν οι Πειραιώτες από τα μέσα της τρίτης περιόδου, έδειχναν ότι οι παίκτες του «Ντούντα» είχαν πολλά αποθέματα ψυχής. Βλέποντας την εξέλιξη του ματς, οι οπαδοί του Ολυμπιακού μετέτρεψαν το «Σινάν Ερντέν»… σε ΣΕΦ, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή πρωταγωνιστούσαν μόνο οι φίλοι των Ρώσων.
Πρέπει να σημειωθεί πως η ΤΣΣΚΑ είχε να σημειώσει κάποιο πόντο από το 27’ και από τότε τίποτα. Στο 34΄το σκορ ήταν 53-48 και τα πράγματα ήταν ανοιχτά. Παρόλα αυτά η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να σημειώσει καλάθι, ύστερα από 7 λεπτά και από κει άρχιζε η πραγματική μάχη.
Ένα λεπτό αργότερα έγινε η φάση του αγώνα, με τον Χάινς να δέχεται μία μεγαλοπρεπέστατη τάπα από τν Κιριλένκο . Από κει και ύστερα δράση ανέλαβε ο Γιώργος Πρίντεζης. Με 5 συνεχόμενους πόντους, μείωσε τη διαφορά στους 3 (55-52) και η αναμέτρηση απέκτησε μια άγρια ομορφιά.
Όλα κρεμόντουσαν από μία κλωστή και η ομάδα που θα ήταν η πιο ψύχραιμη και δεν θα έκανε λάθη σε κρίσιμα σημεία θα ήταν η νικήτρια. Δύο λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρηση το σκορ ήταν στους 4 (59-55) υπέρ της ΤΣΣΚΑ, και εκεί μία η εμπειρία, από την άλλη οι προσωπικότητα των παικτών που διέθετε ήταν τέτοια που νίκησαν τον ενθουσιασμό του Ολυμπιακού.
Όμως η ελληνική ψυχή κρίθηκε στα τελευταία λεπτά, εκεί που ο Πρίντεζης έδωσε στους «ερυθρόλευκους» την νίκη και παράλληλα την κούπα επικρατώντας με 62-61 της ΤΣΣΚΑ.
Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62
 
Top