Δεν ήταν απλώς ο εκλεκτός κόσμος, που κατέκλυσε τους χώρους της Πινακοθήκης του Πειραιά το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου 2010. Δεν ήταν απλώς οι θαυμάσιες μουσικές συνθέσεις, που ερμηνεύονταν εξαίσια από φθασμένους σολίστες, αλλά και από παιδιά προσχολικής ηλικίας. 


Ήταν κυρίως η ευειδής Ιωάννα Παρασκευοπούλου, σώμα και ψυχή του Ωδείου «Ευυμνία», που συντόνιζε τα πάντα. Ένα βελούδινο χαμόγελο με γνώση και ισχυρή θέληση. Υπό την διδασκαλία της οι ήχοι, που παρήγοντο από τα μουσικά όργανα και τα στόματα, δεν ήταν απλά ακούσματα. Ήταν εναρμόνιες θωπείες της ψυχής, που την ανύψωναν στον κόσμο των ουρανίων σφαιρών, για να χορέψει με την μουσική τους - την εκπληκτική εκείνη μουσική, που την περιγράφει ο Πλάτων στον περίφημο Μύθο του Ηρός στο 10ο βιβλίο της «Πολιτείας» του και ο Κικέρων στο «Ενύπνιον του Σκιπίωνος» στο 6ο βιβλίο της δικής του «De Rebublica». 
Και ήταν και ο δικός μας Γιάννης Κανατσέλης – αυτό το έμψυχο ολόγραμμα της «Φωνής των Πειραιωτών» - που ως Αμφιτρύων καλωσόριζε τους πνευματικούς του συνδαιτυμόνες και συνομιλούσε μαζί τους εγκάρδια και φιλικά για όλα τα ζητήματα, που τους απασχολούσαν.

Η όλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιώς και την παρουσίασε με χάρη και κύρος η εντυπωσιακή ιατρός και πολιτεύτρια Μαρία Μπουκουβάλα, ήταν ένα μάθημα πνευματικής αριστοκρατίας χωρίς μεγαλοστομίες και κενολογίες. Έχουμε πια βαρεθεί τις καταναγκαστικές εκδηλώσεις με τα ταριχευμένα εν ζωή πρόσωπα και τα μόνιμα λόγω επεμβάσεων χαμόγελα.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν: η Επιστήμη στο πρόσωπο του Βασίλη Βενέτη, η Τέχνη στο πρόσωπο της Ναταλίας Μιχαηλίδου και η Επιχειρηματικότητα στο πρόσωπο του Γιώργου Μπενέτου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, όσοι δεν ήλθαν στην εκδήλωση, ήταν πράγματι «δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντες» και ο νοών νοείτω.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, στην Ιωάννα Παρασκευοπούλου, στον Γιάννη Κανατσέλη και στους σπουδαίους και σεμνούς συνεργάτες τους. Ο Πειραιάς και η μείζων περιφέρεια τους ευχαριστεί για την συστηματική και αθόρυβη προσφορά τους. Καλή συνέχεια και ο Θεός μαζί τους. 

Παναγιώτης Μητροπέτρος
 
Top