Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Μέρκελ, Γιούνκερ και Σόιμπλε
Μια ημέρα μετά τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς και ο κ. Γιούνκερ δηλώνουν πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε ανυπολόγιστη καταστροφή .
Πρόκειται για δηλώσεις που αποτυπώνουν την αλληλένδετη σχέση της ελληνικής οικονομίας με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας . Μία πραγματικότητα που σκόπιμα αγνόησε και δεν αξιοποίησε η ελληνική κυβέρνηση στη κατεύθυνση μιας επιθετικής διαπραγμάτευσης στην υπόθεση του ελληνικού χρέους με σκοπό τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του .
Η ρεαλιστική εκτίμηση πως εάν η ελληνική οικονομία κατέρρεε θα συμπαρέσυρε το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη ήταν και είναι το ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο μας . Ένα όπλο που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση , η οποία αντιθέτως έσπευσε να υλοποιήσει το σχέδιο του μνημονίου ταυτιζόμενη απόλυτα με τασυμφέροντα των τραπεζών και των ακραίων νεοφιλελεύθερων κέντρων.
Αποδεικνύεται περίτρανα πως το εκβιαστικό δίλημμα που κατά κόρον χρησιμοποίησε η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση κάθε φορά που ήταν να ψηφιστούν νέα μέτρα, ότι δηλαδή απειλείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ήταν και είναι ψεύτικο .
Η μνημονιακή πολιτική ούτε αποτελούσε ούτε αποτελεί μονόδρομο για τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά μονάχα για τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που διαλύουν το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 
Top