Δορυφορική εικόνα από την αφυδατωμένη Δυτική Σαχάρα : Μια περιοχή της Σαχάρας όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να ανακόψουν την επέκταση της ερήμου διακρίνεται στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA,
Μια περιοχή της Σαχάρας όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να ανακόψουν την επέκταση της ερήμου διακρίνεται στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.
Στην ψευδοχρωματική εικόνα του Ikonos-2, ενός εμπορικού δορυφόρου που μεταδίδει δεδομένα μέσω του δικτύου της ESA, οι αμμοθίνες της Αλγερίας σχηματίζουν κυκλικά σχέδια ανάμεσα στους γύρω βραχώδεις λόφους.
Είναι η περιοχή του Εθνικού Πάρκου του Ταγκίτ, το οποίο οριοθετήθηκε το 2007 με στόχο να προστατέψει την άγρια ζωή και να εμποδίσει την περαιτέρω ερημοποίηση: οι υπεύθυνοι του προγράμματος περιφρουρούν τα ξερικά λιβάδια, αποκαθιστά τις συστάδες φοινίκων και φυτεύουν περισσότερες ακακίες.
Οι αμμόλοφοι της περιοχής, όπου η βροχόπτωση δεν υπερβαίνει τα 25 εκατοστά το χρόνο, συγκεντρώνουν πολλούς τουρίστες και συμπληρώνουν έτσι το εισόδημα των αγροτών κατοίκων.
Με τον Τροπικό του Καρκίνου να περνά σχεδόν από τη μέση της, η έρημος της Σαχάρα -η μεγαλύτερη θερμή έρημος του κόσμου- εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και καλύπτει έκταση 9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δρασκελίζοντας συνολικά εννέα χώρες: Αλγερία, Τσαντ, Αίγυπτος, Λιβύη, Μάλι, Μαυριτανία, Μαρόκο, Νίγηρας, Τυνησία και Σουδάν.
Κάτω από την Σαχάρα κρύβονται πάντως μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία βοήθησαν την Αλγερία να γίνει μια από τις πλουσιότερες αφρικανικές χώρες.
Η περιοχή της φωτογραφίας απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα από τη Μεσόγειο.
Με την έρημο να επεκτείνεται προς το νότο, η Σενεγάλη και άλλες χώρες της νότιας Αφρικής υλοποιούν ένα άλλο, πιο φιλόδοξο σχέδιο για να ανακόψουν την επέλαση της Σαχάρας. Είναι το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος», ένα τεχνητό δάσος από ακακίες και άλλα ανθεκτικά δέντρα, το οποίο θα εκτείνεται από τη δυτική στην ανατολική ακτή της Αφρικής.
 
Top