Ο από μηχανής… Φουστέρ έδωσε το νταμπλ στον Ολυμπιακό
Ο άσσος στο μανίκι του Βαλβέρδε ήταν ο Φουστέρ. Ο Ισπανός μέσος έδωσε τη νίκη και παράλληλα το τρόπαιο στον Ολυμπιακό, καθώς στο 119’ έδωσε τη λύτρωση για τους «ερυθρόλευκους».Οι Πειραιώτες νίκησαν με 2-1 τον Ατρόμητο, ο οποίος ήταν αξιοπρεπέστατος και έδειξε πως μόνο τυχαία δεν ήταν σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι.
Ο Τζιμπούρ ήταν αυτός που έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό στο 27’, αλλά ο Μπρίτο στο 77΄έφερε στα ίσα το παιχνίδι. Με τη λήξη των 90΄δεν υπήρχε νικητής και έπρεπε να παιχτεί παράταση. Έτσι στο 119’ ο Φουστέρ έδωσε τη νίκη και παράλληλα το νταμπλ στους Πειραιώτες.
Έτσι ξεκίνησαν
Με ένα 4-4-1-1 ξεκίνησε ο Ολυμπιακός την αναμέτρηση. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε επέλεξε τον Κάρολ στην εστία του, με τους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Μέλμπεργκ να είναι οι στόπερ. Στις πτέρυγες, ήταν οι Τοροσίδης και Χολέμπας. Στο κέντρο ο Ισπανός τεχνικός επέλεξε τους Μανιάτη και Ουρμπάιθ στον άξονα και τους Μιραλάς και Αμπντούν στις πτέρυγες, Ο Μακούνεπιλέχθηκε για πιο ελεύθερο ρόλο και σαν καθαρόαιμος επιθετικός ο Τζιμπούρ.
Από την άλλη ο Ατρόμητος επέλεξε το 4-4-2 σαν βασικό σχήμα με τον Ιτάνζ κάτω από τα δοκάρια, με τους  Τάτο και Φυτανίδη στο κέντρο της άμυνας, Ιγκλέσιας  και Οικονόμου στα άκρα. Επστάιν, Σκόνδρας, Δημούτσος και Μπρίτο στην μεσαία γραμμή και οι «ερυθρόλευκοι» Τάτος και Μήτρογλου στην επιθετική γραμμή.
Του πήρε τον αέρα από την αρχή….
Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός απείλησε πολύ νωρίς την εστία του Ατρομήτου. Η πρώτη καλή στιγμή έγινε μόλις  στο 2’ με τον Μιραλάς έφυγε από τα αριστερά, αλλά ο Ιντάνζ διάβασε καλά τη φάση και αποσόβησε τον κίνδυνο.
Ο Τζιμπούρ στο 7’ λίγο έλειψε να ανοίξει το σκορ. Ο Ουρμπάιθ έδωσε μια πάσα στον Γαλλοαλγερινό φόρ, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Ιτάνζ, ο οποίος ήταν στη σωστή θέση.
Από κείνο το χρονικό σημείο οι ερυθρόλευκοι είχαν τις κινήσεις του γηπέδου, καθώς ο Ατρόμητος περίμενε από τους Επστάιν και Τάτο να δημιουργήσουν το παιχνίδι για την ομάδα του Γιώργου Δώνη.
Ο Ολυμπιακός στο 12΄απείλησε ξανά την εστία του Ατρομήτου, αλλά το σουτ του Αμπτούν βρήκε στα σώματα των αμυντικών των τυπικά γηπεδούχων. Οι Οικονόμου και Ιγκλέσιας κάλυπταν πολύ καλά τους Μιραλάς και Αμπντούν και οι ερυθρόλευκοι δεν μπορούσαν να παίξουν από τα άκρα και προσπαθούσαν να παίξουν στον άξονα.
Στο 18’ ο Μακούν άγγιξε το γκολ. Ο Τοροσίδης βρήκε τον Καμερουνέζο άσσο, αλλά το σουτ που επιχείρησε έξω από τη μεγάλη περιοχή ήταν άστοχο.
Για πρώτη φορά ο Ατρόμητος έδειξε την παρουσία του. Ο Μήτρογλου βρήκε τον χώρο για να κάνει του, καθώς οι αμυντική γραμμή δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει. Όμως το σουτ του Έλληνα επιθετικού πήγε πάνω από τα δοκάρια του Κάρολ.
Έχασε την μεγάλη ευκαιρία ο Χολέμπας
Ο Ολυμπιακός στο 25’ ήταν… 11 βήματα μακριά από τον 1-0. Ο Χολέμπας δεν εκμεταλλεύτηκε το πέναλτι που κέρδισε ο Μανιάτης από τον Φυτανίδη, καθώς ο μέσος των Πειραιωτών αστόχησε από την άσπρη βούλα.
Το φονικό ένστικτο του Τζιμπούρ
Στο 29’, ότι δεν έκανε ο Χολέμπας το έκανε ο Τσιμπουρ. Ο Γαλλοαλγερινός φορ εκμεταλλέυτηε από την ατομική προσπάθεια του Μανιάτη και ο επιθετικός του Ολυμπιακού, με ένα συρτό σουτ έδωσε το προβάδισμα για τους «ερυθρόλευκους».
Από και έπειτα ο Ατρόμητος δεν το έβαλε κάτω με τους Δημούτσο και Σκόνδρα να προσπαθούν φέρουν τον Ατρόμητο μπροστά, αλλά τα λάθη που γινόταν στον κέντρο έδιναν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να παίξει το παιχνίδι του.
Παρόλο που ο Ολυμπιακός πίεζε για την επίτευξη και δεύτερου γκολ, η άμυνα του Ατρόμητου πατούσε καλά, καθώς είχε απεσοβίσει πολλές προσπάθειες των παικτών του Βαλβέρδε.
Στο 36’ ο Τοροσίδης παραλίγο να κάνει το 2-0. Ο Έλληνας μέσος, ύστερα από την πάσα του Ουρμπάιθ, δεν βρήκε την μπάλα όπως θα ήθελε, καθώς αντί για κεφαλιά η μπάλα του ήρθε στην πλάτη και έτσι έφυγε ο κίνδυνος από το τέρμα του Ιτάνζ.
Ένα λεπτό αργότερα ο Επστάιν έκανε τη σέντρα, αλλά η κεφαλιά του Μπρίτο δεν βρήκε τον στόχο και ο Κάρολ είδε την μπάλα να καταλήγει άουτ.
Μόνο από τα στημένα ο Ατρόμητος προσπαθούσε να απειλήσει το τέρμα του Ολυμπιακού, αλλά η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού από τη μία και η εμπειρία του Κάρολ, περιόριζε την επικινδυνότητα της ομάδας του Περιστερίου.
Έτσι το πρώτο ημίχρονο έληξε με τον Ολυμπιακό να έχει το προβάδισμα με 1-0, χάρις το γκολ του Τσιμπούρ στο 29’ και αυτό γκολ χώρισε τις δύο ομάδες στον τελικό του Κυπέλλου.
Μπήκαν δυνατά οι Περιστεριώτες…
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ατρόμητος είχε καλύτερα πατήματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα στο 48΄ο Σκόνδρας έκανε το σου, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και πέρασε έξω από το αριστερό δοκάρι του Κάρολ.
Από το 50΄και μετά ο Ολυμπιακός ισορρόπησε την κατάσταση, καθώς η αμυντική γραμμή των «ερυθρολεύκων» άφηναν συνεχώς εκτεθειμένο τον Μήτρογλου, όταν ο Ατρόμητος προσπαθούσε να βγει στην επίθεση, καθώς ήταν ο μόνος κίνδυνος, διότι η ανάπτυξη των Περιστεριωτών γινόταν μόνο από βαθιές μπαλιές με στόχο τον Μπρίτο, αλλά ο Μέλμπεργκ δεν είχε κανένα πρόβλημα.
Στο 57΄ο Επστάιν «έγλειψε» το δεξί δοκάρι του Κάρολ και ο Ατρόμητος  παραλίγο να φέρει το παιχνίδι στα ίσα. Ο Βόρειοιρλανδος πορτιέρο τα… «έψαλε» στην άμυνα του, καθώς άφησαν στον Γερμανό μέσο να κάνει με την ησυχία του το σουτ.
Εκεί που ο Ατρόμητος είχε βρει ρυθμό ήρθαν τα κακά μαντάτα για τον Γιώργο Δώνη. Ο Τάτος τραυματίστηκε στο 62’ από τον Μέλμπεργκ ύστερα από μια δυνατή σύγκρουση και έτσι αντικαταστάθηκε από τον Καραμάνο.
Ο Ολυμπιακός, στο πρώτο 20λεπτο, είχε χάσει την φρεσκάδα και την οξύτητα που είχε στον πρώτο μέρος, καθώς το «μαξιλαράκι» του 1-0 του έδινε μεν ένα προβάδισμα, αλλά αυτή η πίεση που είχε στο ημίχρονο δεν υπήρχε. Ο μόνος που προσπαθούσε ήταν ο Μέλμπεργκ, όμως οι κεφαλιές που επιχείρησε από στημένες φάσεις είχαν αποδέκτη τον Ιτάνζ.
Στο 70’ ο Φετφατζίδης μπήκε στη θέση του Αμπτούν, ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ανύπαρκτος και με την είσοδο του νεαρού μέσου, ο Βαλβέρδε ήθελε να φρεσκάρει την μεσαία γραμμή.
Εν αντιθέσει με το πρώτο ημίχρονο, το δεύτερο ήταν κακό, καθώς ο Ολυμπιακός κρατούσε το πολύτιμο  1-0, χωρίς να πιέσει για κάτι περισσότερο, και από την άλλη ο Ατρόμητος που είχε την όρεξη να βάλει την μπάλα κάτω και να απειλήσει την εστία του Ολυμπιακού, αλλά δεν είχε γίνει η κλασσική φάση.
Ο Ατρόμητος εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την νωθρότητα του Ολυμπιακού. Μετά από μπαλιά του Οικονόμου ο Ιγκλέσιας έκανε  ένα σουτ που θα βρει πάνω στον Χολέμπας και ενώ είχε δίπλα του τον Μπρίτο. Η μπάλα τελικά θα καταλήξει στα δίχτυα του Κάρολ και με τη βοήθεια της τύχης έγινε το 1-1.
Από κει και ύστερα ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πιέσει, ύστερα από το πέρασμα του Φουστέρ στο παιχνίδι. Στο 84’ Ο Ισπανός μέσος έκανε σουτ αλλά η μπάλα βρήκε κόντρα και πέρασε κόρνερ, στην πρώτου ουσιαστικά ευκαιρία μετά από την επίτευξη του γκολ από τον Ατρόμητο.
Από κει και ύστερα οι δύο ομάδες έπαιζαν κυρίως στο κέντρο. Ο Ιντάνζ  πραγματοποίησε μια εξαιρετική απόκρουση, ύστερα από την γυριστή κεφαλιά του Τζιμπούρ, από το κόρνερ του Μιραλάς. Στο τελευταίο λεπτό ο Ολυμπιακός είχε κατασκηνώσει στην εστία του Ατρομήτου, αλλά τελικά το ματς πήγε στην παράταση.
Γερά νεύρα στην παράταση
Με την έναρξη της παράτασης, ο Μιαράλας έχασε την ευκαιρία του αγώνα. Ο Βέλγος στράικερ στο 92’ βγήκε τετ α τετ απέναντι από τον Ιτάνζ, αλλά το πλασέ που έκανε βγήκε άουτ, στερώντας από τον Ολυμπιακό το προβάδισμα.
Στο 96΄ο Ουρμπάιθ λίγο έλειψε να κάνει το 2-1, αλλά το φάουλ που εκτέλεσε πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του πορτιέρο του Ατρόμητου. Δύο λεπτά αργότερα, οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν να πάρουν το προβάδισμα, αλλά το σουτ που έκανε ο Φετφατζίδης βγήκε άουτ και έτσι έληξε το πρώτο  μέρος της παράτασης, με τους ερυθρόλευκους να είναι οι πρωταγωνιστές.
Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους,  Οι δύο ομάδες ήταν εμφανώς κουρασμένες, από την κόπωση που υπάρχει. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βρει τα κενά από τη… διπλή γραμμή άμυνας του Ατρομήτου, καθώς Φουστέρ και Φετφατζίδης προσπαθούσαν να οργανώσουν το παιχνίδι της ομάδας τους.
Στο 111’ ο Μιραλάς μετά από μπαλιά του Φετφατζίδη επιχείρησε να σουτάρει αλλά κόπηκε από τον Τόμας και η μεγάλη ευκαιρία για το 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού χάθηκε.  Στο 114’ ο Κάρολ τραυματίστηκε, καθώς δεν πατούσε καλά στο έδαφος, αλλά ο τερματοφύλακας τοων Πειραιωτών κατάφερε να συνεχίσει το ματς.
Όμως ο Φουστέρ έδωσε τη λύση και στο 119’ έκανε το 2-1 και έδωσε το Κύπελλο στον Ολυμπιακό.
Ατρόμητος: Ιτάνζ, Σκόνδρας, Οικονόμου, Τόμας, Φυτανίδης, Τάτος (62’ Καραμάνος), Επστάιν, Μπρίτο (77’ Σφακιανάκης), Ιγκλέσιας (97’ Ζουέλα), Δημούτσος, Μήτρογλου.
Ολυμπιακός: Κάρολ, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Χολέμπας, Ουρμπάιθ, Μανιάτης (102΄Μοδέστο), Αμπντούν (71΄Φετφατζίδης), Μιραλάς, Μακούν (Φουστέρ 82’), Τσιμπούρ
 
Top