POH


Τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές και τους λογαριασμούς μας με τη σημερινή τους μορφή μπαίνει από την 1η Φεβρουαρίου του 2014...

Και αυτό γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προωθούν την υιοθέτηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) από τους Έλληνες καταναλωτές.

Συγκεκριμένα Από τον Φεβρουάριο του 2014,για όλες τις πληρωμές σε ευρώ , ακόμα και για αυτές από και προς λογαριασμούς που τηρούνται στην ίδια τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ο Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού, o γνωστός σε όλους μας ΙΒΑΝ (International Bank Account Number).

Σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στην Ελλάδα, ο ΙΒΑΝ αποτελείται από 27 χαρακτήρες και έχει την ακόλουθη δομή:
* κωδικός χώρας (δύο κεφαλαία γράμματα)
* ψηφία ελέγχου (διψήφιος αριθμός)
* κωδικός τράπεζας (τριψήφιος αριθμός)
* κωδικός καταστήματος (τετραψήφιος αριθμός)
* αριθμός λογαριασμού πελάτη (δεκαεξαψήφιος αριθμός. όταν ο αριθμός λογαριασμού έχει λιγότερα από 16 ψηφία, συμπληρώνεται με μηδενικά στην αρχή του) Πχ GR 51 100 1005 0000001234567890
BIC: Ένας κωδικός που θα είναι απαραίτητος από το 2016

Για την πραγματοποίηση πληρωμών, τόσο εντός Ελλάδας όσο και προς την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι απαραίτητος, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2016, ένας ακόμη κωδικός: ο BIC (Business Identifier Code). Πρόκειται για ένα διεθνή τυποποιημένο κωδικό, ο οποίος προσδιορίζει μοναδικά μια τράπεζα, οπουδήποτε στον κόσμο.
Μια διαφορετική ονομασία για τον BIC είναι ο SWIFT-Code.
Στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, ο BIC αποτελείται από 8 ή 11 χαρακτήρες και έχει την ακόλουθη δομή:

* χαρακτηριστικό γνώρισμα τράπεζας (τέσσερα ψηφία, π.χ. Τράπεζα της Ελλάδος)
* κωδικός χώρας (δύο ψηφία, π.χ. Ελλάδα) * κωδικός τοποθεσίας (δύο ψηφία, π.χ. Αθήνα)
* προαιρετικός κωδικός καταστήματος ή τμήματος BNGR GR ΑΑ XXX
Πού βρίσκω τους κωδικούς IBAN και BIC;
Μόνο η Τράπεζα τήρησης ενός Λογαριασμού μπορεί να χορηγήσει τον σωστό Διεθνή Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) του συγκεκριμένου Λογαριασμού και τον σχετικό κωδικό αναγνώρισης της Τράπεζας (ΒΙC). Αν επιχειρήσετε να δημιουργήσετε μόνοι σας τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού σας λογαριασμού ή τους ΙΒΑΝ των δικαιούχων στους οποίους θέλετε να μεταφέρετε χρήματα, διακινδυνεύετε να δημιουργήσετε λανθασμένους ΙΒΑΝ. Οι τράπεζες έχουν υλοποιήσει ειδικά εργαλεία μετατροπής απλών λογαριασμών σε ΙΒΑΝ στις ιστοσελίδες τους. Συγκεντρωτική, ανά τράπεζα, παρουσίαση αυτών των εργαλείων μπορείτε να αντλήσετε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (http://www.hba.gr).

Προκειμένου να πραγματοποιήσετε μια πληρωμή, θα βρείτε τους κωδικούς IBAN και BIC στα έγγραφα του δικαιούχου, όπως π.χ. στο τιμολόγιο προς εξόφληση ή στα πλήρη στοιχεία της εταιρείας που αναγράφονται στην αλληλογραφία. Αν δεν αναφέρονται οι κωδικοί, θα πρέπει να ζητήσετε από τον δικαιούχο προς τον οποίο επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε την πληρωμή, να σας τα γνωστοποιήσει. Αν πρόκειται να αποσταλούν χρήματα στον λογαριασμό σας, θα πρέπει αντίστοιχα να γνωστοποιήσετε τους κωδικούς IBAN και BIC στον πληρωτή. Οι κωδικοί αναγράφονται στην πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου ταμιευτηρίου ή στο αντίγραφο κίνησης λογαριασμού που σας αποστέλλεται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά (e-statement) ή στην ιστοσελίδα της τράπεζας στην οποία έχετε λογαριασμό.

Δείτε το video για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών με ελληνικούς υπότιτλους


eglimatikotita.gr
Next
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ
Previous
Σε συμφωνία για την άμεση λύση στο πρόβλημα ακαταλληλότητας του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Πέραμα, «ήρθαν» οι εμπλεκόμενοι φορείς Αντιπεριφέρεια, Δήμος και συλλόγοι. Ο Δήμαρχος της πόλης, Παντελής Ζουμπούλης απευθύνθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη, Στέφανο Χρήστου για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και τελικά βρέθηκαν οι αναγκαίοι πόροι, ύψους 425.000ευρώ, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα βελτιωτικά έργα στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Μάλιστα, χθες οι εκπρόσωποι των σωματείων, κλήθηκαν και συζήτησαν το θέμα με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο παρουσία ειδικών τεχνικών συμβούλων οι οποίοι προχώρησαν σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Όπως διαπιστώθηκε, αν και υπάρχουν μια σειρά από ορατές κακοτεχνίες, η απουσία σχεδίου κατασκευής του έργου - που παραδόθηκε μόλις το 2002 - απαιτεί νέα συγκεκριμένη μελέτη από πλευράς των τεχνικών συμβούλων οι οποίοι, στη συνέχεια, θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τις βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν. Παράλληλα, από πλευράς των συλλόγων τέθηκε και το θέμα της νομιμοποίησης των κτιρίων που πλαισιώνουν το γήπεδο ώστε να «κλείσουν» οριστικά όλες οι εκκρεμότητες. Συμφωνήθηκε μάλιστα, ότι εφόσον απαιτηθεί και αιτιολογηθεί επαρκώς, θα καταβληθούν προσπάθειες για την εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων για την περάτωση όλων των απαραίτητων ενεργειών. Από την πλευρά τους πάντως, οι εκπρόσωποι του Περαμαϊκού κατέθεσαν στον Δήμαρχο της πόλης και πρόταση να εξευρεθεί χώρος για την κατασκευή ενός ακόμη γηπέδου προς αποκλειστική χρήση της ομάδας. Ο Παντελής Ζουμπούλης, εμφανίστηκε θετικός ενώ και ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την καλή θέληση να συμμετάσχει και σε κάποιες διερευνητικές επαφές με φορείς όπως ο ΟΛΠ που πιθανότατα θα μπορούσαν να «απελευθερώσουν» συγκεκριμένους χώρους. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Περάματος Παντελή Ζουμπούλη «Πρόθεσή μας είναι να παράσχουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου, κάθε διευκόλυνση στον Περαμαϊκό που είναι η ομάδα της πόλης μας, αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική, ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από την έλλειψη γηπέδου και παρ’ όλα αυτά όπως φαίνεται έχει δυνατότητες να εξελιχθεί. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ.Στέφανο Χρήστου ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση μας. Θα παρακολουθώ και ο ίδιος, πολύ στενά την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης των κακοτεχνιών που έχουν διαπιστωθεί. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ανοιχτοί και στην πρόταση για τη δημιουργία και ενός δεύτερου γηπέδου για τον Περαμαϊκό και το επόμενο διάστημα θα έχουμε συζητήσεις για το θέμα»
 
Top