«Παραμείνετε σε απόσταση να μας δίνετε εικόνα»: Αυτή ήταν η εντολή που έλαβαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ από το επιχειρησιακό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας τη μοιραία νυχτά της 18ης Σεπτεμβρίου του 2012, όταν δολοφονήθηκε... ο Παύλος Φύσσας από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά στην Αμφιάλη. Οι συγκλονιστικοί διάλογοι που βγήκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν τι συνέβη πριν δολοφονηθεί ο άτυχος νεαρός από τον χρυσαυγίτη και γιατί οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν έγκαιρα προκειμένου να αποφευχθεί το φονικό. Το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛΑΣ κρατά υπερβολικά επιφυλακτική στάση, παρόλο που η ομάδα ΔΙΑΣ προειδοποιεί ότι κάποια άτομα κρατούν ρόποαλα και σιδερομπουνιές. 

«Είκοσι άτομα της Χρυσής Αυγής μας ενημερώνουν ότι είχανε μία διαμάχη με άτομα του γνωστού χώρου (σ.σ. αντιεξουσιαστές). Είμαστε πλησίον προσπαθούμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα. Κέντρο να γνωρίζετε, απ' ό,τι διακρίνουμε, υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές με κάτι ρόπαλα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ στους διαλόγους. 

Ωστόσο, από το κέντρο της ΕΛΑΣ ακούγεται η εντολή «παραμείνετε σε απόσταση να μας δίνετε εικόνα».

Επίσης, όταν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ζητούν ενισχύσεις από τη Νίκαια και το Πέραμα, ο εκφωνητής δεν φαίνεται να απαντά.

Η στιγμή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αποτυπώνεται σε αναφορά αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ: «Κέντρο ένα άτομο, είναι… έχει... είναι αιμόφυρτο ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο. Να προσέλθει το ΕΚΑΒ και σταθμός.»

Όταν ο εκφωνητής του επιχειρησιακού κέντρου ρωτά αν ο Φύσσας είναι αλλοδαπός ή ημεδαπός ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ κάνει αναφορά και στον Ρουπακιά: «Ημεδαπός και ο παθών και το άτομο που μας δηλώνει ότι έχει ενεργήσει» .

21 λεπτά για να φτάσει το ασθενοφόρο στο σημείο

Από τους διαλόγους, που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτεται και κάτο ακόμα: Ότι το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο 21 λεπτά αργότερα. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονταν σε απόγνωση και ζητούσαν από το κέντρο να μεταφέρουν τον άτυχο Παύλο Φύσσα με ταξί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. 

Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε από την αστυνομία στις 00.05 από το πλήρωμα Κεερατσινίου. Δυο λεπτά αργότερα αναφέρουν: «Κέντρο, παράκληση το ΕΚΑΒ. Το άτομο ενδεχομένως έχει μαχαιρωθεί στην καρδιά. Εχει χάσει τις αισθήσεις τώρα».

21 λεπτά αργότερα, στις 00.26 βλέποντας τον Φύσσα να ξεψυχά αβοήθητος στο δρόμο αποφασίζουν να τον μεταφέρουν με ταξί στο νοσοκομείο. «Και ποιός αποφασίζει για το ταξί ρε παιδιά;» ρωτάει ο εκφωνητής για να λάβει την ενημέρωση ότι παρών στο σημείο ήταν ο διευθυντής ημέρας.

Ομως δύο λεπτά αργότερα το κέντρο τους αποτρέπει ενημερώνοντας: «απ' το ΕΚΑΒ μας αναφέρουν ότι τώρα βγαίνουν Σαλαμίνος. Σε δύο, τρία λεπτά θα είναι εκεί».

sofokleousin.gr
 
Top