Η προχθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη για τον Ελληνα πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά. Εχοντας πρόσφατα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., υπέπεσε σ' ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος από εκείνο που διέπραξε ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Τότε, επισημοποιώντας με τον πιο άκομψο τρόπο τη μνημονιακή μεταστροφή του, αποδοκίμασε...
την αντιμνημονιακή ρητορεία τού παρελθόντος του με τη φράση «ουδείς αναμάρτητος». Αν ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε πριν από ενάμιση χρόνο τα μνημονιακά διαπιστευτήριά του στη γερμανική ηγεσία της Ε.Ε., προχθές, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχασε την πολύ μεγάλη ευκαιρία να θέσει την ευρωπαϊκή ελίτ ενώπιον των ευθυνών της.

Ο κ. Σαμαράς είχε προχθές στο πλευρό του πολλούς, όψιμους, συμμάχους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει έναν ανελέητο «πόλεμο» κατά της τρόικας, αμφισβητώντας τόσο τη νομιμότητά της όσο και τις πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόζει στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Πρόκειται για τους ίδιους που σιωπούσαν εκκωφαντικά 4 χρόνια τώρα. Η τωρινή αντίδρασή τους είναι υποκριτική. Η ανατροπή των συσχετισμών με το ΔΝΤ και ο φόβος της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού είναι τα βασικά αίτια αυτής της ευρωπαϊκής μεταστροφής.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μία μία, όλες οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζουν τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόστηκαν με τόση βιαιότητα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο και Ισπανία (αν και η τελευταία δεν μπήκε ποτέ επισήμως σε Μνημόνιο), επιφέροντας τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Τι έκανε, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς για να εκμεταλλευθεί αυτή την ευνοϊκή συγκυρία υπέρ της Ελλάδας και της χειμαζόμενης κοινωνίας; Απολύτως τίποτα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, στην πρώτη του εμφάνιση ως προεδρεύοντος στο Ευρωκοινοβούλιο, μίλησε με μισόλογα. Απέφυγε να πάρει καθαρή θέση και να καταδικάσει τα αντιευρωπαϊκά και αντικοινωνικά προγράμματα προσαρμογής της τρόικας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προτίμησε την αοριστία από τη γλώσσα της αλήθειας. Κάλυψε την αστοχία των ευρωπαϊκών πολιτικών, αν και οι Ευρωπαίοι συνεταίροι του τον άφησαν ακάλυπτο. Στις απαντήσεις τους προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κομισιόν ξεκαθάρισαν πως ιδιοκτήτες των προγραμμάτων προσαρμογής και αποκλειστικά υπεύθυνες για τα μέτρα που λαμβάνονται είναι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών!

Αλλη μία φορά, ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Εχασε τη μεγάλη ευκαιρία να φέρει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ενώπιον των τεράστιων ευθυνών τους. Αν δεν μπορεί πάντως εκείνος, θα το κάνει σίγουρα και σύντομα ο ελληνικός λαός.

Πηγή:  enet.gr
 
Top