Χέρι στις καταθέσεις των Ευρωπαίων θέλουν να βάλουν οι Γερμανοί, με την πρόταση της Bundesbank για την επιβολή κεφαλικού φόρου στους πολίτες σε περίπτωση διάσωσης μιας χώρας, να προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Είναι σαφές ότι στόχος της Bundesbank είναι να στείλει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους, ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα ενός κράτους -μέλους δεν θα μπορούν για πάντα να βαραίνουν τους φορολογούμενους άλλων χωρών.
Όπως μετέδωσε χθες το bankingnews, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, προτείνει οι χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας να επιβάλλουν πρώτα κεφαλικό φόρο και μετά να ζητούν βοήθεια από τους επίσημους εταίρους τους.
 
Σύμφωνα με την Bundesbank, στο πλαίσιο της αρχή της εθνικής ευθύνης, οι κυβερνήσεις πριν ζητήσουν την προσφυγή τους στα προγράμματα διασώσεων, θα πρέπει να επιβάλλουν κεφαλικό φόρο.
Οι προτάσεις της Bundesbank αφορούν άμεσα τις 5 υπό διάσωση χώρες της ευρωζώνης, ήτοι την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία, παρά το γεγονός ότι δύο εξ αυτών έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής τους με επιτυχία.
Σύμφωνα με την ίδια οι φορολογούμενοι της κάθε χώρας πρέπει να είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη άλλων χωρών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι παρόμοια πρόταση είχε κάνει και το ΔΝΤ τον Οκτώβριο, προσδιορίζοντας τον κεφαλικό φόρο στο 10%.

bankingnews.gr
 
Top