Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους, στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι προσφυγές για περικοπές που επεβλήθησαν στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και Ταμείων που δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», σε περίπτωση που οι προσφυγές γίνουν δεκτές, τότε θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δημοσιονομική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνη που προκύπτει από την απόφαση για τους ένστολους.
Ο πονοκέφαλος των στελεχών του ΥΠΟΙΚ εντείνεται από το γεγονός ότι ήδη έχει εκδοθεί απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, έχει δημιουργηθεί από τις δικές του εισφορές και όποια μείωσή του προσκρούει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Κι ενώ η κρίση της Ολομελείας του ΣτΕ για τις περικοπές στο εφάπαξ θεωρείται έτσι κι αλλιώς κρίσιμη, απόφαση που ήδη έχει εκδοθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) έρχεται να επιβαρύνει το τοπίο και να αυξήσει τους προβληματισμούς.
Το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει αποφανθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, έχει δημιουργηθεί από τις δικές του εισφορές και η όποια μείωσή του προσκρούει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.
Σημαντική είναι επίσης και η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από πανεπιστημιακούς, που επίσης ζητούν να εξαιρεθούν των μειώσεων σε αποδοχές και επιδόματα που τους επέβαλε ο νόμος του 2012 για τα λεγόμενα Ειδικά Μισθολόγια.
Ανώτατοι δικαστικοί δηλώνουν στην εφημερίδα ότι το σκεπτικό της απόφασης που δικαίωσε τους ενστόλους θα οριοθετεί το εύρος της ισχύος της, ώστε να μην αποτελέσει ισχυρό δικαστικό προηγούμενο για άλλες περιπτώσεις.
Εντούτοις, το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη δικαστική κρίση δικαίωσης για μείωση αποδοχών δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς, όπως σημείωναν, «η κάθε υπόθεση θα αντιμετωπιστεί χωριστά».
Η πιθανότητα, ωστόσο, να δικαιωθούν και άλλοι –πλην των ενστόλων– που υπάγονται στα Ειδικά Μισθολόγια, ανέφεραν δικαστικές πηγές, θα ελαχιστοποιείται από την επιχειρηματολογία του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ, που ήδη καθαρογράφεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηριχθεί στην παραδοχή ότι αποτελούν τον λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» του κράτους και τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και από το Σύνταγμα.
Ρητώς θα αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο σκεπτικό ότι για τον λόγο αυτό απαγορεύεται στους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας οι απεργιακές κινητοποιήσεις και κάθε είδους άλλη απασχόληση και επιπλέον, ο ρόλος τους αφορά στην προστασία μείζονος σημασίας αγαθών, όπως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Κι ενώ, όπως τονίζεται από δικαστικές πηγές, οι πιθανότητες για δικαίωση και των πανεπιστημιακών είναι μικρές, η επιρροή που ασκεί η απόφαση δικαίωσης των ενστόλων στις διεκδικήσεις του Δικαστικού Σώματος είναι αυταπόδεικτη.
Οι δικαστικοί, άλλωστε, έχουν ήδη δικαιωθεί και από το Ειδικό Δικαστήριο (Μισθοδοκείο) που δικάζει τα μισθολογικά τους αιτήματα...
 
Top