Για πέμπτη ημέρα συνεχίζονται οι έλεγχοι στα κτήρια στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 1.000 σπίτια στο Αργοστόλι και το Ληξούρι, εκ των οποίων τα 500 έχουν υποστεί βλάβες.

Ωστόσο...
σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, τα κλιμάκια των μηχανικών υπολογίζουν πως περίπου το 5% επί του συνόλου των σπιτιών παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές.

Οι μηχανικοί που βρίσκονται στο νησί έκριναν ακατάλληλο το δημαρχείο Ληξουρίου, το οποίο αρχικώς είχε κριθεί κατάλληλο. Εξαιτίας όμως των μετασεισμών η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Προβλήματα στα σχολεία

Έχουν ελεγχθεί, επίσης, 53 σχολικές μονάδες. Από αυτές, έξι σχολεία χρήζουν άμεσων επισκευών πριν την επαναλειτουργία τους, ενώ ζημιές παρουσιάζουν και το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλας, το Γυμνάσιο Ληξουρίου και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου. 

Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες κρίθηκαν κατάλληλες άμεσα για χρήση.

Στο νησί μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τις σχολικές μονάδες.

Τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσει στην Κεφαλονιά κλιμάκιο του υπουργείου ώστε να βρεθεί λύση για τους μαθητές των σχολικών κτιρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός δήλωσε από το Αργοστόλι ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Επίσης, επιθεωρήθηκαν τα δυο Γενικά Νοσοκομεία του νησιού, μία προνοιακή δομή και δεκατέσσερα Περιφερειακά-Αγροτικά Ιατρεία. 

Το σημαντικότερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Ματζαβινάτειο», στο οποίο διαπιστώθηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων, ενώ αρκετές ρωγμές παρουσιάζουν και τα κτίρια του νοσοκομείου Αργοστολίου, το κέντρο Υγείας Αργοστολίου και το αγροτικό ιατρείο Χαβδάτων. 

Στις λοιπές υποδομές υγείας, τα περισσότερα κτίρια παρουσιάζουν μικρές, έως πολύ μικρές ζημιές στην τοιχοποιία, τοπικού χαρακτήρα. 

Στην Κεφαλονιά θα μεταβεί και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον γραμματέα, Νίκο Ανδρουλάκη.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν θα έχει στις 6 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, για να συζητήσουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς.

Ο κ. Μιχελάκης, όπως είχε προαναγγείλει, επικοινώνησε με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην ΕΕ, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εξασφάλισης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το σεισμόπληκτο νησί.
 
Top