ΕΘΝΙΚΗ  ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ  ΑΝΔΡΩΝ
 
Η Εθνική ομάδα μπάσκετ Ανδρών Κωφών συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια ζωής, αλλά έχει ήδη καταφέρει να κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια (ένα ευρωπαϊκό κι ένα παγκόσμιο) δύο αργυρά μετάλλια (ένα ευρωπαϊκό και ένα παγκόσμιο και  ένα χάλκινο ευρωπαϊκό και πέμπτη κ έκτη θέση σε ολυμπιάδες  
      'Όλα ξεκίνησαν χάρη στο όραμα των Αργύρη Φωτίου (πρώην προέδρου της Ε.Ο.Α.Κ) και Θεόδωρου Σταρόγιαννη, (πρώην προέδρου της Ε.Ο.Α.Κ). Τον Οκτώβριο του 1991 η ομοσπονδία συμπεριέλαβε στα αθλήματα της και το μπάσκετ και από τότε άρχισε μια πορεία που έφτασε μέχρι και την κορυφή του κόσμου.
Στο κείμενο  που ακολουθεί γίνεται μία  αναφορά στην πορεία του της Εθνικής  Ομάδας μπάσκετ των Κωφών. Πριν από  αυτό, όμως απαραίτητο είναι να πούμε  λίγα λόγια και για τις προσπάθειες  που καταβάλλουν οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από τους παγκόσμιους πρωταθλητές του 2002.
Αν  νομίζετε ότι ήταν το ευκολότερο πράγμα να δημιουργηθεί αλλά και να λειτουργήσει αυτή η αξιόμαχη ομάδα, κάνετε λάθος. Ακόμα  και το πιο απλό, αλλά απαραίτητο πράγμα, γίνεται σύνθετο. Οι παίκτες χρησιμοποιούν την αυξημένη αίσθηση του χώρου που διαθέτουν προκειμένου να αντιληφθούν τις παρατηρήσεις του προπονητή τους .Η οπτική επαφή ανάμεσα σε πάγκο και παίκτες πρέπει να είναι συνεχής. Ακόμα περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται και στην συνεννόηση μεταξύ των παικτών εντός του αγωνιστικού χώρου. Σε  αυτόν τον τομέα το πλεονέκτημα δίδεται από το προνόμιο της αυξημένης αίσθησης του χώρου, που έχουν οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής. Φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη προσοχή στις κινήσεις των συμπαικτών του πρέπει να δίνει ο πλέι-μέικερ της ομάδας, που μπορεί μόνο μέσω της όρασης του να αντιληφθεί τις κινήσεις μέσα στο παρκέ και να εκμεταλλευτεί τα ξεμακαρίσματά τους. Διαφορετική από τη συνηθισμένη είναι και η διαδικασία των τάιμ-άουτ. Στο νεκρό αυτό διάστημα του αγώνα ο προπονητής δίνει τις ακριβές οδηγίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν οι παίκτες του. Η ταχύτητα στα ταμ-άουτ της Εθνικής ομάδας κωφών και σε κάθε άλλο σύλλογο με αθλητές που έχουν προβλήματα ακοής πρέπει να είναι διπλάσια.
Απαραίτητος συνεργάτης του προπονητή είναι ένας γνώστης της νοηματικής γλώσσας, ο οποίος καλείται να μεταφέρει στους αθλητές με ακρίβεια όλα όσα λέει ο προπονητής. Σε αυτόν τον τομέα η προσφορά του Προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιάννη Στουφή, είναι σημαντικότατη.
Το σίγουρο  είναι ότι σε όλες τις ομάδες, αλλά κυρίως στην περίπτωση της Εθνικής ομάδας κωφών οι οποίες δυσκολίες είναι απλές λεπτομέρειες. ¨Όλη η ομάδα, που ξεκινάει από τον πρόεδρο της ΕΟΑΚ , και φτάνει μέχρι τον νεότερο παίκτη, διακρίνεται για το άριστο κλίμα συνεργασίας.
Η θέληση των παραγόντων της ΕΟΑΚ,της τεχνικής ηγεσίας αλλά κυρίως των παικτών για  επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που δεν  επέτρεψε στα προβλήματα καθημερινής φύσης κ της ακοής να σταθούν εμπόδιο σε μια πορεία που άρχισε το 1991, με την ίδρυση της Εθνικής ομάδας Αδρών. Από τότε μέχρι το 2000 η εθνική ομάδα προσπάθησε να διακριθεί σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα χωρίς να καταφέρει να πάρει κάποιο μετάλλιο. Το 2000 στο Πανευρωπαϊκό στην Πάτρα ήρθε το χρυσό κ έτσι ξεκίνησε μια ανοδική πορεία. Μια εθνική ομάδα που σκοπό είχε μόνο την κορυφή κ τα μετάλλια .Πρώτη θέση στο Παγκόσμιο το 2002 στην Αθήνα. Δυο αργυρά μεταλλία στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σλοβενία 2004 και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κίνα 2007 και ένα χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό στην Γερμάνια το 2008 .Επίσης ένα χάλκινο μετάλλιο στην 21η Ολυμπιάδα  Κωφών στην ΤΑΙΒΑΝ το 2009 .   

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ


ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 
      Η πρώτη συμμετοχή της Εθνικής  ομάδας μπάσκετ Κωφών στο 5ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ισραήλ, το 1992, συνοδεύτηκε από την κατάκτηση της 8ης θέσης. Το 1993 πήρε μέρος στους 16ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στη Σόφια, καταλαμβάνοντας την 9η θέση. Η πρώτη νίκη ήρθε το 1997, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στην Λιθουανία. Η Εθνική, με προπονητή τον Σερέν Γιούρι, επικράτησε 76-67 της Λετονίας, αλλά δεν προκρίθηκε στα τελικά της διοργάνωσης. Το πρώτο μετάλλιο της Εθνικής ήταν χρώματος χρυσού. Η Ελλάδα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό, που έγινε στην Πάτρα το 2000.
Νίκησε  τη Λιθουανία με 87-61, στη συνέχεια επικράτησε 52-34 του Ισραήλ και ακολούθως, στο μεγάλο ντέρμπι, κατέλαβε την αντίσταση της Γερμανίας με 63-58. Στον ημιτελικό η Ελλάδα νίκησε 61-40 τη Σουηδία και στον τελικό διέλυσε 75-41 την Ιταλία. Προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης ήταν ο Παναγιώτης Παναγόπουλος.Ένα χρόνο αργότερα, στους 19ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών της Ρώμης, η Εθνική ανδρών μας κατέλαβε την 6η θέση.
 
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

ΣΤΗΝ  ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


      Η κορυφαία στιγμή της  Εθνικής ομάδας μπάσκετ  Κωφών ήταν η κατάσταση  του χρυσού μεταλλίου  στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στην Αθήνα το 2002.
Οι παίκτες  του Διονύση Γαζή πέτυχαν 7 νίκες  σε ισάριθμα ματς, με μεγαλύτερη, βέβαια, αυτήν κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο μεγάλο τελικό. Οι αντίπαλοι  της Εθνικής μας έμοιαζαν με σάκους του μποξ. Στον τελικό οι Αμερικανοί αποτέλεσαν εμπόδιο μέχρι τα μέσα της 3ης περιόδου, όταν και το σκορ ήταν ισόπαλο 62-62.
Από το σημείο εκείνο και μετά η Ελλάδα πήρε μπρος κι έφτασε ακόμα στο +19 (86-67). Το τελικό 93-83  χάρισε στους  παίκτες του Διονύση Γαζή την  πρώτη θέση στον κόσμο. Για την ιστορία, στο συγκεκριμένο αγώνα είχαν αγωνιστεί οί : Κωνστάντιος 5, Γκανάτσας 5, Κουρατόρας, Κολεωνίδης, Κεραμιτσούδης 17, Γρίλλης 25, Απτόσογλου, Ντικούδης 19π.-11ρ., Γιαννόπουλος 10π.- 11ρ., Παγκράτης 12, Ουρδούρης, Βιτζηλαίος.
Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Χάρης Γιαννόπουλος. 
Παγκόσμιοι  Πρωταθλητές 2002
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.


ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ  ΣΛΟΒΕΝΙΑ 2004 ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

      Η εθνική ομάδα κωφών κατέκτησε  την 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ στη Σλοβενία το Ιούνιο 2004. Η ελληνική ομάδα του Διονύση Γαζή, που εντυπωσίασε σε ολόκληρη τη διάρκεια της διοργάνωσης, ηττήθηκε 84-64 στον δραματικό μεγάλο τελικό από την πανίσχυρη οικοδέσποινα Σλοβενία. Από τους Σλοβένους σημείωσαν οι Saso Lukic (29 πόντους), Miha Zupan (21 πόντους) και
από την  ελληνική ομάδα Χάρης Γιαννόπουλος (15 πόντους), Κώστας Γκανάτσας (12 πόντους). Εκτός από το ασημένιο μετάλλιο, η Εθνική μας εξασφάλισε μέσω της 2ης θέσης του Ευρωπαϊκού την πρόκριση στην Ολυμπιάδα κωφών του 2005, που έγινε στα γήπεδα της Αυστραλία. Η επιτυχία αυτή ήταν και ο βασικός στόχος της Ομοσπονδίας, που μέσα από αυτήν την πρόκριση, βλέπει προοπτική ανάπτυξης του αθλήματος στην Ελλάδα.
Στην 20η  Ολυμπιάδα κωφών στην Αυστραλία  η εθνική ανδρών ομάδα κωφών κατέκτησε την 5η θέση κερδίζοντας την Ρωσία 98-58,μαζι με την συμπαράσταση ελλήνων ομογενών. Ενώ το χρυσό μετάλλιο το πήραν οι Αμερικάνοι κερδίζοντας στους Σλοβένους με 108-78, αφού περάσανε αντίστοιχα τα εμπόδια Αυστραλία και Λιθουανία!! Στον μικρό τελικό της διοργάνωσης η Λιθουανία νίκησε την Αυστραλία 90-62 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. 
 
               Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. 






 
2η Παγκόσμιοι Πρωταθλητές 2007 
      Η Εθνική ομάδα κωφών συνεχίζονταν την καλή πορεία κατέκτησε στο 2ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στην  πόλη  Guangzhou της Κίνας το 2007 το ασημένιο μετάλλιο.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

 

 
Η Εθνική ομάδα έφτασε στο τελικό κερδίζονταν  στα ημιτελικά την ομάδα Σλοβενία 98-78 και η Λιθουανία την ομάδα  των Η.Π.Α.
      Η Εθνική Ανδρών λοιπόν πάλεψε απέναντι στη Λιθουανία στο τελικό και ηττήθηκε μετά από μάχη με 78-87. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα "πλήρωσε" την κακή αμυντική λειτουργία στην 3η περίοδο όταν και δέχθηκε 34 πόντους με αποτέλεσμα να χάσει το προβάδισμα που είχε στο ημίχρονο
Η ομάδα  του Διονύση Γαζή είχε υπό τον έλεγχό της ρυθμό και σκορ από το ξεκίνημα της αναμέτρησης. Προηγήθηκε 14-11 και παρότι η Λιθουανία προσπέρασε με 16-15, έκλεισε το δεκάλεπτο στο +3 (21-18). Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου με απανωτά καλάθια του Σιδέρη Γρίλλη ξέφυγε με 27-20 για να απαντήσει όμως με σερί 7-0 η Λιθουανία και να ισοφαρίσει 27-27 στο 15ο λεπτό. Όμως η αντίδραση της Εθνικής μας ήταν άμεση αφού κυριαρχώντας κάτω από τα καλάθια ξέφυγε με 40-33 με σερί 13-6 και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με 43-37 με τον Γρίλλη να έχει πετύχει 16 πόντους, τον Παγκράτη 7 και τον Κεραμιτσούδη 6. Στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου η Λιθουανία με απανωτά τρίποντα προσπέρασε με 49-47, 55-51 στο 26ο λεπτό και 64-57 στο 27ο. Με τρίποντο του Γρίλλη η Εθνική μείωσε 64-61 αλλά η Λιθουανία έκλεισε το 30λεπτο προηγούμενη με 71-63.
Στην 4η  περίοδο η Λιθουανία κράτησε  το προβάδισμα με 75-68 όμως ένα σερί 6-0 της Εθνικής μας την έβαλε  ξανά στο παιχνίδι μειώνοντας 75-74 στο 35ο λεπτό για να ανάψει η μάχη για τα καλά! Η Λιθουανία όμως, τρία λεπτά πριν το φινάλε ξέφυγε με 80-75 και κράτησε το προβάδισμα στο σκορ κατακτώντας τη νίκη καθώς η Ελληνική ομάδα είχε χάσει 4 παίκτες που είχαν αποβληθεί με 5 φαουλ.

Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Άκης Γρίλλης.







 
3η  ΣΤΟ 9 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2008 ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 
Συνεχίζοντας την συγκομιδή των μεταλλίων η εθνική ομάδα των ανδρών στην Γερμάνια τον  Ιούνιο του 2008  πήρε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κερδίζοντας στο μικρό τελικό την Ουκρανία 79-52.
Η Εθνική ομάδα παρουσίασε την καλύτερη άμυνα  και εντυπωσίασε σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος. Αναλυτικά στην Α φάση κέρδισε την Ιταλία 76-71, την Γερμανία 62-57, την Ισπανία 74-68 και έπαιξε στον όμιλο για την πρώτη θέση με την Ουκρανία κερδίζοντας με 64-61.
 Μετά κέρδισε την Τουρκιά τον τέταρτο του άλλου ομίλου με 100-38 και έπαιξε στο χιαστί για την πρώτη ή δεύτερη θέση με την Λιθουανία και δυστυχώς έχασε με 66-63 παρά την υπερπροσπάθεια του Άκη Γρίλλη να βάλει τρίποντο στην εκπνοή και να στείλει το ματς στην παράταση. Έτσι έπαιξε για την τρίτη θέση με την Ουκρανία κερδίζοντας την 79-52 κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Για ακόμη μια φορά δυο από τους αθλητές μας ψηφίστηκαν στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος ο Άκης Γρίλλης και ο Χρήστος Παγκράτης.

                 Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
     
    3η  ΘΕΣΗ   ΣΤΟΥΣ 21ους ΘΕΡΙΝΟΥΣ  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ  ΑΓΩΝΕΣ   ΣΤΟ ΤΑΙΒΑΝ

 
Επιτέλους στην 5η συμμετοχή αυτής της Εθνικής ομάδας σε Ολυμπιάδα ήρθε και το μετάλλιο. Η Εθνική Ανδρών κατέκτησε την 3η θέση. Σε αυτούς τους αγώνες αφού κέρδισε την ομάδα του Ισραήλ στο μικρό τελικό με σκορ 84-64 πανηγύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες.
Για ακόμα μια φορά η Εθνική Ανδρών παρουσίασε την καλύτερη άμυνα στους αγώνες και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην διοργάνωση. Στην Α φάση κέρδισε με την σειρά την Εθνική Βενεζουέλας με 84-69 (Γριλλης 20, Ντερτιλης 15, Παγκρατης 10, Απτοσογλου 9), την Εθνική Γερμανίας με 79-42 (Γριλλης 23, Τασιουλης Γ 11, Ντερτιλης 8, Απτοσογλου 8, Ντικούδης 8),και την Εθνική Ιαπωνίας με 97-55 (Γκανατσας 25, Παγκρατης 14, Γριλλης 12, Απτοσογλου 10, Κουρατορας 10, Ντερτιλης 10). Έτσι η Εθνική ομάδα των ανδρών πέρασε στην οχτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων σαν πρώτη ύστερα από τις τρεις νίκες που πετυχε στο πλαίσιο της α φάσης.
Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή δυσκολία Εθνική επιβλήθηκε της διοργανώτριας χώρας Ταιβάν με 93-42 (Παγκρατης 18, Απτοσογλου12, Γκανάτσας 17, Γιαννόπουλος 9, Τασιούλης Χ 9),και πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί αντιμετώπισε την Εθνική ΗΠΑ, αλλά ηττήθηκε με 64-57 (Ντικουδης 14, Γριλλης 11, Παγκρατης 12, Γκανατσας 8, Γιαννόπουλος 5, Ντερτίλης 5).
Η Εθνική ομάδα ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το 32΄ αλλά δεν τα κατάφερε στο τέλος αφού η ομάδα των ΗΠΑ είχε και την βοήθεια της διαιτησίας.
Έτσι στο μικρό τελικό αντιμετώπισε την Εθνική Ισραήλ και κέρδισε με 84-64(Γριλλης 29, Γκανάτσας 15, Τασιούλης Γ 2(6 ασιστ), Παγκρατης 16(8 ριμπ), Ντερτιλης12) και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Ταιβάν. Πρόσθεσε  άλλη μια τεράστια επιτυχία στον Ελληνικό αθλητισμό γενικά αλλά περισσότερο στον αθλητισμό των αθλητών με προβλήματα ακοής αφού είναι το πρώτο μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα σε Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών.
Στο μεγάλο τελικό οι ΗΠΑ θριαβευσαν επί της Εθνικής Λιθουανίας με 90-73.
Σειρά παίρνουν το 3ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στο Παλέρμο στην Ιταλία 2011, και οι 22οι  Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα 2013. 
              Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. 
 
Τα γραφεία  της Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (Ε.Ο.Α.Κ.) είναι :
Δεριγύ 8, Αθήνα 104 34 
+30-210-8829631 
+30-210-8214435 
 Ώρες  επικοινωνίας: (09:00 - 17:00)  και εάν  υπάρχουν παίκτες σε όλη την  Ελλάδα είναι κωφοί ή βαρήκοοι  να επικοινωνήσουνε με αυτά  τα τηλέφωνα για να μπορέσει  η Ομοσπονδία να συγκροτήσει  όσο γίνεται την Εθνική Ομάδα  καλύτερα.
Υπεύθυνος Τμήματος : Στουφής Ιωάννης –e-mail stoufis@hafdeaf.gr
Προπονητής  της Εθνικής Ομάδας Διονύση Γαζής  κιν.: 6948074558 
Χρήσιμες  διευθύνσεις   
www.dibf.org (Διεθνής Ομοσπονδία Μπάσκετ Κωφών)
www.hafdeaf.gr (Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών )
www.deaflympics.com (Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών)
www.deafsports-edso.eu (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Αθλητισμού Κωφών)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ
 
Top