Τις τελευταίες εβδομάδες, σίγουρα έχετε δεχθεί βομβαρδισμό πληροφοριών, κυρίως από νέους υποψηφίους με σημαντικές σπουδές, μεγάλη αγάπη για την πόλη και βαρύγδουπα ονόματα που παραπέμπουν σε παλαιότερους εκλεγμένους συμβούλους και βουλευτές.
Σίγουρα έχετε απογοητευτεί, όπως και εμείς από την υπάρχουσα κατάσταση του πολιτικού συστήματος και τους μηχανισμούς που κυβερνούν την πόλη μας, δημιουργώντας πολίτες 3ης κατηγορίας.
Είναι, επίσης δεδομένο, με πρόσφατο παράδειγμα τις βουλευτικές εκλογές, ότι η αποχή, αν και θεωρείται πολιτική στάση, εν τέλει ωφελεί συγκεκριμένους μηχανισμούς. Η ψήφος όλων είναι απαραίτητη και αποτελεί ΜΟΝΑΔΙΚΟ τρόπο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης του καλύτερου, για την πόλη μας. Σήμερα έχουμε φτάσει να παρακαλάμε και να ελπίζουμε για το αυτονόητο.. μια καθαρή πόλη, με λειτουργικές υπηρεσίες, με πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτισμό, και  ανταποδοτικά οφέλη στον πολίτη. Ακόμα περιμένουμε. Παρά τις γενναίες προσπάθειες μερικών ατόμων, οι κομματικές γραμμές δύσκολα ξεπερνιούνται.
Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Πειραιάς Όλοι Μαζί» δεν είναι καινούρια, ξεκίνησε το 2006 ακολουθώντας την πορεία και τα βήματα του αείμνηστου ιατρού καρδιολόγου Τάκη Μελά, του Τάκη μας όπως λέμε εμείς οι Πειραιώτες. Από την αρχή συστρατευτήκαμε με τον Τάκη, βάζοντας στην άκρη τις προσωπικές επιδιώξεις για να μείνει κάτι αξιόλογο στην πόλη μας. Με αυτό το σκεπτικό, δημιουργήθηκε μια ομάδα δράσης που παρακολουθούσε τα γεγονότα στην πόλη και επενέβαινε με μοναδικό στόχο την λύση καταστάσεων και προβλημάτων με προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες. Αν και το κενό που άφησε ο αείμνηστος είναι δυσαναπλήρωτο, ο νυν δημοτικός σύμβουλος (στη θέση του Τάκη) και ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος, Αντώνης Καλογερόγιαννης, ακολουθεί τα βήματά του με τον ίδιο ρυθμό και με την ίδια ανιδιοτελή αγάπη για την πόλη αυτή.
Τον τελευταίο χρόνο μόνο καυτηριάσαμε την συνεχή λήψη δανείων από το δήμο μας (ειδικά με τους τόσο απεχθείς όρους) αντιπροτείνοντας την διεκδίκηση πόρων από τον ΟΛΠ, τη μείωση των σπαταλών, χορηγήσεων, παραχωρήσεων και δεξιώσεων. Καταγγείλαμε παράνομες υλοτομίες δένδρων σε μια πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά πολίτη.. τα έχουμε τόσα «πολλά» για να τα κόβουμε κιόλας;  Πήραμε θέση στο πρόγραμμα Καλλικράτης με παραγωγικές παρατηρήσεις και σχόλια. Συστρατευτήκαμε επανειλημμένως με τους απλήρωτους επί μήνες υπαλλήλους της Κο.ΔΕ.Π.Α.Π. Συμμετέχουμε ενεργά σε διαβουλεύσεις με άλλους φορείς της πόλης  καταθέτοντας προτάσεις εφαρμόσιμες για την ανακύκλωση (με παραδείγματα από άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις). Ζητήσαμε και εξακολουθούμε να ζητάμε την προστασία των ΑΜΕΑ, ξεκινώντας από τα αυτονόητα, την διευκόλυνση των μετακινήσεων τους απομακρύνοντας τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα που εμποδίζουν τις μετακινήσεις όλων μας. Ζητάμε περισσότερη αστυνόμευση και προστασία, σε μια περίοδο όπου οι ληστείες και οι διαρρήξεις εξαπλώνονται ραγδαία ενώ διαρκή απαίτησή μας αποτελεί η επιστροφή των Ποσειδωνίων στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Καταγγέλλουμε την μόλυνση στα λιμνάζοντα ύδατα στο Πασαλιμάνι και το κανάλι στο Μικρολίμανο τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την προβολή του δήμου σε δύσκολους καιρούς.  Με την οικονομική κρίση να βρίσκεται εντός των «τειχών» διεκδικούμε πόρους για την πόλη μας και για τις επιχειρήσεις που αιμορραγούν καθημερινά. Η ενεργοποίηση των παγωμένων οικονομικών ροών, όπως τα ΕΣΠΑ, θα έδιναν μια νέα πνοή στην αγορά, η οποία έχει κυριολεκτικά στραγγίξει από χρήματα. Δεν είναι ηθικό (αν και νόμιμο) να παίζονται οικονομικά παιχνίδια με δόλωμα την χρηματοδότηση που τελικά οδηγούν στην οικονομική εξόντωση των εμπλεκομένων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Πόσες ΜΜΕ άραγε σήμερα, με την υπόσχεση της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ έχουν χρεωθεί περιμένοντας εδώ και μήνες χρήματα; Πόσοι άλλοι μικροί επιχειρηματίες πάγωσαν επενδύσεις που θα έκαναν την επιχείρησή τους βιώσιμη περιμένοντας την κρατική επιδότηση…; Τελικά η κωλυσιεργία αποτελεί και αυτή πολιτική πράξη.. και ,στην περίπτωσή αυτή, πράξη εξόντωσης για τις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν σημαντικό μέρος του Ελληνικού κοινωνικού ιστού.  Ζητάμε την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από την πόλη μας. Η εγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της πόλης θεωρήθηκε για κάποιους αναγκαίο, χωρίς όμως την  απαραίτητη αξιολόγηση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της περιοχής λειτουργίας του κέντρου. Τα αποτελέσματα τα βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους – κυριολεκτικά – οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έρχονται σε επαφή με μια κατάσταση παραλογισμού και παραεμπορίου. Δεν είναι και λίγες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν από την εν λόγω περιοχή.
Κλείνοντας, υπογραμμίζουμε την ανάγκη για διάλογο σε όλα τα επίπεδα.. Η κατάσταση των οικονομικών του δήμου δεν είναι καινούρια. Οι φερόμενοι ως σωτήρες, που έχουν αναλάβει την δημοτική αρχή τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν φέρει τον δήμο στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Σήμερα πολλά από τα άτομα που συμμετείχαν στις δημοτικές παρατάξεις των τελευταίων δεκαετιών παραμένουν υποψήφιοι και πάλι, αφαιρώντας την δυνατότητα από τους  νέους να εισέλθουν στα κοινά. Ακόμα και με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» που στηρίζει περισσότερο την τοπικότητα, οι νέοι υποψήφιοι είναι καταδικασμένοι να ΜΗΝ εκλεγούν και ταυτόχρονα να πριμοδοτήσουν τους παλαιότερους που υπερτερούν σε ψήφους. Όσο λοιπόν δεν αποχωρούν οι παλαιότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, τόσο θα παραμένει κλειστός ο δρόμος για τους νέους. Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία αποτελεί κάποια εξασφάλιση για αποφυγή λαθών..όμως μπορεί εύκολα να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις ότι κάποιος(α) έχει το αλάνθαστο ..λόγω εμπειρίας. Είναι, λοιπόν, συνετό οι παλαιότεροι να αποχωρούν και να νουθετούν τους νέους στο πώς να αποφεύγουν λάθη του παρελθόντος.
Σε αυτήν την πόλη, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μπορούμε να κάνουμε πολλά, με το διάλογο, τη συστράτευση, χωρίς χρώματα., με πολιτικό πολιτισμό. Η διχόνοια, ο μικροκομματισμός και το προσωπικό συμφέρον του καθενός, έφεραν τον Πειραιά μας σε αυτήν την κατάσταση σήμερα
Είναι καιρός να αλλάξουμε κάτι εμείς αν τελικά θέλουμε να αλλάξει κάτι γύρω μας.

Με εκτίμηση,
Πέτρος Βιολάκης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Πειραιάς Όλοι Μαζί»
Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες.
blog: http://Pireasoloimazi.blogspot.com
τηλ2104120940
 
Top