Τούρκοι - Αμερικανοί πετούσαν μαζί  το 1974 πάνω από το Αιγαίο! : Τις ημέρες του 1974 - όταν γίνονταν κοινές πτήσεις Αμερικανών και Τούρκων στον ελληνικό εναέριο χώρο - αναπολούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αποκαλύπτει μήνυμα της
Τις ημέρες του 1974 - όταν γίνονταν κοινές πτήσεις Αμερικανών και Τούρκων στον ελληνικό εναέριο χώρο - αναπολούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αποκαλύπτει μήνυμα της Stratfor που αποκτήθηκε από το Wikileaks. Τούρκος πιλότος, ο οποίος έλαβε μέρος σε πολλές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο και πρόσφερε ευαίσθητα στοιχεία σε χειρίστρια πληροφοριοδοτών της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της προμήθειας των πολεμικών αεροσκαφών F-35 από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμα και η Σιγκαπούρη ήθελαν, όπως υποστήριζε, επίσης να τα αποκτήσουν. «Αν δεν τα πάρουμε, θα μείνουμε πίσω», έλεγε o τούρκος πιλότος στην υπάλληλο της Stratfor.
«Οι αμυντικοί εξοπλιστικοί δεσμοί των ΗΠΑ με την Τουρκία γίνονται πολύ πιο ισχυροί - μπορείς να το καταλάβεις αυτό από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Είναι πολλά χρήματα, 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα οι Ελληνες… πες μου, πώς θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να δικαιολογήσει τις αμυντικές τους δαπάνες; Λόγω της τουρκικής απειλής; Ποιας τουρκικής απειλής;» ανέφερε ο πιλότος που από το 2009 βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για εκπαίδευση ενόψει της αγοράς των F-35. Αμέσως μετά ξεκίνησε έναν μακρόσυρτο μονόλογο για τα 6 και τα 12 μίλια δείχνοντας ότι είναι εμφανώς τσατισμένος με την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η πρόθεση της Τουρκίας για την προμήθεια 100 πολεμικών αεροσκαφών F-35, συνολικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαιώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2012.
Οπως φαίνεται στο μήνυμα, η χειρίστρια δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να κάνει τον τούρκο εκπαιδευόμενο να μιλήσει. Αυτή τη φορά αρκούσε ένα ραντεβού για καφέ. Σε άλλες περιπτώσεις χρειάστηκαν περισσότερα: «Θα πρέπει να τον ελέγχεις. Ο έλεγχος μπορεί να είναι οικονομικός, σεξουαλικός ή ψυχολογικός… Αυτό χρειάζεται ώστε να προχωρήσει η συζήτησή σας σε επόμενο στάδιο», συμβούλευε τη συγκεκριμένη υπάλληλο ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Stratfor Τζορτζ Φρίντμαν σε άλλη υπόθεση, η οποία αφορούσε τον χειρισμό ισραηλινού πληροφοριοδότη που είχε στοιχεία ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έπασχε από καρκίνο.
«Τι απέγιναν εκείνες οι ημέρες όπως τότε το 1974, όταν Τουρκία και ΗΠΑ έκαναν κοινές πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο;» της είπε γελώντας ο πιλότος. «Οπως γνωρίζεις, οι ΗΠΑ προμηθεύουν και την Ελλάδα και την Τουρκία (με όπλα)… Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κάποιος γι' αυτό…» έλεγε ο Τούρκος που, εκτός από τις αερομαχίες στο Αιγαίο, από το 2000 και μετά είχε λάβει μέρος σε βομβαρδισμούς κατά των ανταρτών του PKK στο Βόρειο Ιράκ.
ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Από το μήνυμα που εστάλη τον Νοέμβριο του 2009 προκύπτει πως ιδιαίτερη εντύπωση στη χειρίστρια της Stratfor προκάλεσε η πληροφορία που της παρείχε ο πιλότος σχετικά με την συνεργασία Τούρκων και Ισραηλινών. «Και τώρα το ενδιαφέρον της υπόθεσης: όπως γνωρίζεις, το Ιράν έχει τραχύ έδαφος και οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πολύ δύσκολες. Το Ισραήλ είναι μια χώρα μεσογειακή, ο καιρός είναι πολύ διαφορετικός. Οπότε μάντεψε πού εκπαιδεύονται οι ισραηλινές δυνάμεις τώρα… Στα τουρκικά βουνά», αποκάλυψε ο τούρκος πιλότος. Σε άλλο σημείο του μηνύματος γίνεται ξεκάθαρο ότι οι πληροφορίες για τους στόχους των βομβαρδισμών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά των ανταρτών του PKK στο Βόρειο Ιράκ προέρχονταν από τις ΗΠΑ. «Οι στόχοι εκείνοι δεν ήταν σημαντικοί. Οι ΗΠΑ ακόμη μας αποκρύπτουν στοιχεία», είπε ο πιλότος στη χειρίστρια της Stratfor, εννοώντας προφανώς ότι οι Αμερικανοί δεν τους έδωσαν τις πλέον πολύτιμες πληροφορίες για το PKK.
Εκθεση για τον τουρκικό στόλο
Στην ευρεία ανάπτυξη των δυνάμεων του τουρκικού στόλου από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και την εκπαίδευση του πολεμικού ναυτικού στα πρότυπα των ΗΠΑ αναφέρονται μηνύματα των αναλυτών της αμερικάνικης ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Σε έκθεση των υπαλλήλων της Stratfor το 2009 επισημαίνεται ότι αμερικανός αξιωματικός, έμπειρος σε κοινές ασκήσεις, δήλωσε ότι όλα τα τουρκικά πληρώματα «είχαν εκπαιδευθεί σε βαθμό που ξεπερνά κατά πολύ τις ικανότητες των πλωτών μέσων τους», ωστόσο, σημειώνουν, υπάρχουν ελλείψεις στην εκπαίδευση. Παρ' όλα αυτά τονίζεται ότι το τουρκικό ναυτικό κερδίζει σε εμπειρία από τις ασκήσεις με το NATO, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
«Αν η Τουρκία θέλει, εκτός από τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλλια, να ελέγχει και την πρόσβαση από τη Κωνσταντινούπολη στη Μεσόγειο και ακόμα παραπέρα, θα πρέπει να μπορεί να χορέψει τανγκό με τους Ελληνες στο Αιγαίο. Υπάρχει επίσης και το θέμα της Κύπρου. Επιπλέον θα πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι και κυρίαρχη δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα… Η Τουρκία έχει αναπτύξει τον στόλο της - από υποβρύχια έως φρεγάτες και περιπολικά σκάφη. Οσον αφορά τον βασικό εξοπλισμό, είναι αρκετά μπροστά από τη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλον στη Μαύρη Θάλασσα, και την Ελλάδα επίσης», έγραφε αναλυτής της «σκιώδους CIA».
 
Top