Κεραυνός εν αιθρία Κορκίδη  εν μέσω Δεκαπενταύγουστου
Ως «λαγός» της κυβέρνησης εμφανίζεται ο πρόεδρος των εμπόρων ζητώντας πρόσκαιρα, πριν από τη λήξη της σύμβασης, την υπογραφή νέας μείωσης μισθών σε ποσοστό 13%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση απειλεί 500.000 εμποροϋπαλλήλους με ατομικές συμβάσεις.
Κεραυνός εν αιθρία Κορκίδη εν μέσω Δεκαπενταύγουστου...Αν και στο χώρο του εμπορίου οι ατομικές συμβάσεις αποτελούν κανόνα και όχι εξαίρεση, ο Βασίλης Κορκίδης, που ανήκει στο χώρο της συντηρητικής παράταξης, με συνέντευξή του ανοίγει θέμα μείωσης μισθών, την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και ΔΝΤ θέτουν περαιτέρω επανεξέταση του μισθολογικού καθεστώτος της χώρας...
Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης δήλωσε στην «Ημερησία» πως «αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εντός της τρίμηνης προθεσμίας, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας, θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο», προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προτείνει να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ, όσο ήταν ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου και τη μείωση 22-32% που επιβλήθηκε με νόμο.
Οι εργαζόμενοι
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχει καμιά σοβαρότητα σε μια τέτοια πρόταση η οποία πέφτει στο τραπέζι εν μέσω Δεκαπενταύγουστου, εκτός κι αν ο κ. Κορκίδης είναι "λαγός" της τρόικας και του κυβερνώντος κόμματος του οποίου, ας μην ξεχνάμε ότι, είναι μέλος».
Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), Θάνος Βασιλόπουλος, επισήμανε στην «Ε» ότι «στην τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Κορκίδης μάς είχε πει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση και λουκέτα και τώρα βγαίνει και προτείνει μειώσεις μισθών. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι πρακτικές στερούνται σοβαρότητας».
Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τούς είχε πει ότι το θέμα αυτό θα το συζητήσουν από Οκτώβριο και αφού λήξει το θέμα της μετενέργειας «και τώρα βγαίνει και κάνει δηλώσεις μέσα στον Δεκαπενταύγουστο».
Οπως υπογραμμίζει ο γραμματέας των εμποροϋπαλλήλων, η ΟΙΥΕ δεν συζητάει κανένα απολύτως σενάριο για μειώσεις μισθών, ενώ αφήνει αιχμές και για την αξιοπιστία του ίδιου του Β. Κορκίδη, λέγοντας: «Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μάς έκανε τα ίδια και με το ζήτημα των Κυριακών. Αλλα μάς έλεγε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις και άλλα έλεγε μετά στα μέσα ενημέρωσης».
enet.gr

 
Top