Για να αντιληφθούμε τι θα συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές, αρκεί να δούμε τι είπε η ίδια η νυν και επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ σε προεκλογική της ομιλία, απαντώντας σε κατηγορίες σε βάρος της από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ κατηγόρησε τον πρώην καγκελάριο κ. Σρέντερ πως είναι υπεύθυνος για την «λάθος απόφαση» να...
γίνει δεκτή η Ελλάδα στο ευρώ. Επεσήμανε δε πως η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει εισέλθει στο ευρώ εξ’ αρχής και ότι η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ, αποτέλεσε την αρχή των προβλημάτων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.

Αυτή λοιπόν είναι η γνώμη της γερμανικής κυβέρνησης για τη θέση μας εντός του ευρώ. Γίνεται επομένως καταφανέστατο πως στην παραμικρή ευκαιρία η Γερμανία θα μας πετάξει εκτός ευρώ, αφού όμως πρώτα, μας πάρει ολόκληρη την περιουσία.

Σε ότι αφορά το νέο πακέτο στήριξης και το φημολογούμενο «κούρεμα», πιστεύουμε πως ναι, θα υπάρξει 1) ένα μικρό ποσόν 10-20 δις ευρώ, για να εξοφληθούν τα τρέχοντα τοκοχρεολύσια με υπογραφή φυσικά τρίτου μνημονίου που στόχο θα έχει αυτή τη φορά, κυρίως την ελληνική περιουσία και 2) ένα ιδιόμορφο «κούρεμα» του χρέους. Το «κούρεμα» αυτό δεν θα γίνει σε απόλυτους αριθμούς, αυτό ας το ξεχάσουμε (εξάλλου το αποκλείουν ρητά σε όλες τις δηλώσεις τους Μέρκελ και Σόϊμπλε), αλλά με επιμήκυνση της αποπληρωμής και μια μείωση των επιτοκίων. Αυτό όμως, όχι μόνο δεν σημαίνει «κούρεμα» τουναντίον στην πραγματικότητα σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση του ελληνικού χρέους στο διηνεκές.
 
Top