Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην περίπτωση που η φορολογική διοίκηση δεν καταφέρει να περιορίσει την φοροδιαφυγή.
Βάλτε τα με τα παγιωμένα συμφέροντα, προχωρήστε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και κυρίως περιορίστε την φοροδιαφυγή.
Αλλιώς, αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να περιληφθούν επώδυνα μέτρα περικοπής δαπανών.
Ναι μεν αλλά .. και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο στην έκθεσή του επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει «σημαντική πρόοδο», όμως πρέπει να «τρέξει» με ταχύτητα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κάνει μάλιστα λόγο για απουσία κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων και την μείωση του χρέους, που θεωρεί ότι θα αποτελέσει «δοκιμασία» για την ευρωζώνη.
Για αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων κάνει λόγο το ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Έκθεση, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προσαρμογή. Λέει μάλιστα πως η «διόρθωση» έχει έρθει με πολύ υψηλό κόστος που αντανακλά σε σημαντικό μέρος τις καθυστερήσεις και την διστακτική και
αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Μέσα από επαναλαμβανόμενες εσωτερικές πολιτικές κρίσεις, η ευθύνη παραμένει να τρέξουν με ταχύτητα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να έρθει η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα περιορίσει τον πόνο της περαιτέρω προσαρμογής», λέει η Έκθεση.
Τονίζεται ακόμη πως η επανεξέταση της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε με «φόντο» και πάλι εγχώριες πολιτικές εντάσεις που κατέληξαν σε ένα ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.
Το «λουκέτο» της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας (ΕΡΤ), όπως και μέρος της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση, εξώθησε την «Λαϊκή Αριστερά» να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό και κατά συνέπεια, «η πλειοψηφία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο να βασίζεται σε λεπτές ισορροπίες» λέει η Έκθεση.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι μετά από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας που διευκόλυναν την προσαρμογή των μισθών, οι αρχές εστιάζουν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη δυσκαμψία.
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν το πλαίσιο του προγράμματος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις για την καλύτερη την αμοιβή με την παραγωγικότητα, και την αύξηση των κινήτρων για την πρόσληψη νέων εργαζομένων (που υποφέρουν από το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη).
Η μείωση της περιόδου κοινοποίησης απόλυσης και στις αποζημιώσεις απόλυσης έχει επίσης μειώσει το υπερβολικό κόστος εξόδου της εργασίας.
Ωστόσο, οι κανόνες προστασίας της απασχόλησης στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ άκαμπτο (ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις).Για να διευκολυνθεί η ανακατανομή της εργασίας και προσέλκυση επενδύσεων, οι αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν έως το τέλος του 2013, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μια κατάλληλη δέσμη των μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό.
Τα θέματα αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέχρι την επόμενη αναθεώρηση.
Η δέσμευση των αρχών να εφαρμόσουν διορθωτικές αλλαγές θα δοκιμαστεί σε ακόμα δύσκολο μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.
Το πρόγραμμα εξακολουθεί να υπόκειται σε πολυάριθμους κινδύνους, κυρίως από την επιδείνωση των προοπτικών μακροοικονομικής σε συνδυασμό με την περαιτέρω επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα (ανατροφοδοτώντας στην πραγματική οικονομία),Δυσκολίες υπάρχουν και όσον αφορά στην εφαρμογή της φιλόδοξης πολιτικής στη δημόσια διοίκηση δεδομένου ότι καλείται να αντιμετωπίσει και τις ισχυρές αντιστάσεις από παγιωμένα συμφέροντα.
Απουσιάζει μια κρίσιμη μάζα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μετατρέψουν το επενδυτικό κλίμα και την προοπτική και ως εκ τούτου, οι παραδοχές σχετικά με χρηματοδοτικές ανάγκες για το υπόλοιπο της περιόδου του προγράμματος και η διαδρομή-χρέους δεν θα υλοποιηθούν.
Το «κλείσιμο» των κενών χρηματοδότησης και υλοποίηση της δέσμευσης της για μείωση του χρέους θα είναι μια δοκιμασία για την Ευρώπη.Βάσει των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της παρούσας επανεξέτασης, καθώς και τις δεσμεύσεις πολιτική της κυβέρνησης να τις εφαρμόσει το προσωπικό του ΔΝΤ υποστηρίζει την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης.

Αναφέρει μάλιστα ότι στηρίζει το αίτημα των ελληνικών αρχών για αλλαγή των στόχων στα τέλη Σεπτεμβρίου για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
 
Top