Σαν να μην έφταναν όλα, έρχεται και το “τσεκούρι” των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση Σαμαρά προωθεί ένα ακόμα “δώρο” προς τους τραπεζίτες.

Του Κώστα Σαρρή
Σαν να μην έφταναν όλα, έρχεται και το “τσεκούρι” των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση Σαμαρά προωθεί ένα ακόμα “δώρο” προς...
τους τραπεζίτες, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μ. Ραχόι, που παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς του Λαϊκού Κόμματος (αδελφού κόμματος της ΝΔ) επαναφέρει τις εξώσεις στα σπίτια με απλήρωτα δάνεια.
Πλάτες στις τράπεζες δεν κάνει μόνο η κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι αναστέλλοντας την απαγόρευση εξώσεων σε οφειλέτες στεγαστικών δανείων που αδυνατούν να πληρώσουν.
Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα αρχίσουν να εκτελούνται, σταδιακά, από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Ο Σκορδάς ανέφερε πως επιδιώκεται μερική αναστολή της απαγόρευσης πλειστηριασμών από το 2014 με κοινωνικά κριτήρια, όπως την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το αν ο ιδιοκτήτης του είναι πολύτεκνος ή άνεργος.
Η θέση του υπουργείου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα ο απαραίτητος διάλογος για τα κριτήρια που θα ορίσουν ποια θα είναι τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό (πχ έκταση ακινήτου, ύψος δανείου και οφειλών, εισοδηματικά κριτήρια κλπ).
Στην Ισπανία ο αριθμός των ισπανικών οικογενειών που απειλούνται με έξωση συνεχίζει να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς - εκατοντάδες κάθε ημέρα. Το πρόβλημα είχε γίνει τόσο οξύ ώστε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόϊ ανακοίνωσε πέρσι «πάγωμα» των εξώσεων για δύο χρόνια, αλλά μόνο για όσους ζουν αποδεδειγμένα στα όρια της φτώχειας.
Τώρα το παίρνει πίσω για χάρη των τραπεζιτών, όπως και οι ομογάλακτοί του στην Ελλάδα.
Πηγή:  enet.gr
 
Top