Εν μέσω εντάσεων και γενικώς νευρικού κλίματος ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της πριν από τις θερινές διακοπές η Βουλή, υπερψηφίζοντας χωρίς καμία διαρροή από το κυβερνητικό 
στρατόπεδο την τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία με Προεδρικά Διατάγματα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί.

Επειτα από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία εγκρίθηκε από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής με 52 ψήφους υπέρ και 39 κατά, ενώ πέντε βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωσαν «παρών».


Η «αντάρτισσα»

Αίσθηση προκάλεσε η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποδείχτηκε αντάρτισσα του γλυκού νερού, καθώς μία ημέρα μετά το «παρούσα» στην τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ επέστρεψε στην κυβερνητική γραμμή.

Ακούγοντας πάντως τον Παναγιώτη Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι με την τροπολογία εισάγεται ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο λέει ότι ο κάθε υπουργός μπορεί να συστήνει νέες θέσεις προσωπικού και να καταργεί υφιστάμενες θέσεις που πλεονάζουν, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για άγνοια νομοθετικού πλαισίου. «Αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύουν, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Για να φρεσκάρω, λοιπόν, λίγο τη μνήμη σας, σας παραπέμπω στον ν.51/1975, που προέβλεπε το ίδιο. Από το 1975, κύριοι, ισχύουν τα Προεδρικά Διατάγματα για την οργάνωση των υπουργείων» είπε.


Υπεραμύνθηκε

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων και ότι οι καταργήσεις με Προεδρικά Διατάγματα θα στηρίζονται σε αξιολόγηση των δομών που έχει γίνει. «Εχουν συγκροτηθεί επιτροπές αξιολόγησης των κεντρικών δομών όλων των υπουργείων. Η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται μία ολοκληρωμένη προσπάθεια, αξιοποιείται το δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι κακό ότι στο τέλος θα έχουμε 17 ομοιόμορφα Π.Δ. για τις δομές των υπουργείων;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.


Ενταση και βολές

Λίγη ώρα νωρίτερα πάντως είχε προκληθεί μεγάλη ένταση, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής κατηγόρησε το προεδρείο ότι «κρύβει ένοχα μυστικά» όσον αφορά το Κυπριακό και ότι κατηγορούν «τη χούντα ή τη φούντα ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο», ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει ψευδοεθνάρχη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Οι νεοδημοκράτες βουλευτές αντέδρασαν έντονα, με τη Σοφία Βούλτεψη να απαντά ότι λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει και τον Γ. Ορφανό να ξεκαθαρίζει ότι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να σπιλώσουν τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν θα τα καταφέρουν. Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, το οποίο είναι από χθες νόμος τους κράτους.
 
Top