Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph εκτιμά ότι, με την ανεργία των νέων να έχει εκτιναχθεί στο 65% η Ελλάδα μετατρέπεται σε νέο Κόσσοβο.
Επικαλούμενη τις δηλώσεις του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη, υποστηρίζει πως η προσπάθεια της χώρας να παραμείνει στο ευρώ σε μη βιώσιμες συνθήκες, η Ελλάδα γίνεται ένα Κόσσοβο με φθηνό εργατικό δυναμικό.
«Συντελείται μία καταστροφή στην Ελλάδα. Το ηθικό των Ελλήνων έχει διαλυθεί Σταμάτησαν να διαδηλώνουν και γλύφουν τις πληγές τους στο σπίτι ή φεύγουν από τη χώρα», λέει, μεταξύ άλλων, o κ. Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί και η καθοδική πορεία της οικονομίας θα συνεχιστεί μετά και από τις απολύσεις των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να προωθηθούν μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, για να ικανοποιήσει η χώρα της απαιτήσεις των δανειστών.
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά...
στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος είπε πρόσφατα ότι η λιτότητα στην Ελλάδα είναι δύσκολη και επώδυνη αλλά αναγκαία και θα αποδώσει καρπούς το 2014.
«Η ευρωζώνη θα διαλυθεί»
Εξάλλου, δημοσίευμα της επίσης βρετανικής εφημερίδας Financial Times αναφέρεται στην πιθανότητα κατάρρευσης της ευρωζώνης.
Παραθέτοντας τις ανισότητες, που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών, χαρακτηρίζει τη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ως ένα «μαγαζί –γωνία το οποίο δεν πάει καλά».
Το άρθρο τιτλοφορείται «γιατί η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα» και ο σχολιαστής και εκδότης Samuel Batton, αναφέρεται με μια γλαφυρή παρομοίωση όσον αφορά το μέλλον και την κατάσταση της Ευρωζώνης:
«Φανταστείτε ένα μαγαζί- γωνία το οποίο δεν πάει καλά. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν μπορεί να αποδώσει στον ιδιοκτήτη του ένα μίνιμουμ επίπεδο ζωής. Στην χειρότερη περίπτωση, δεν μπορεί ούτε να καλύψει τα κόστη της και συνεχίζει να λειτουργεί μέσω δανείων και φιλανθρωπιών από δημόσιες σχέσεις, φίλους και υποστηρικτές. Ένας από αυτούς μάλιστα ακούστηκε να λέει πως θα έκανε ότι μπορούσε για να κρατήσει το μαγαζί ανοιχτό και προσέθεσε: ”Πίστεψε με θα είναι αρκετό”».
Η εφημερίδα προβλέπει ότι, μία η περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα αποχωρήσουν.
«Θα επικρατούσε χάος τότε, όχι μόνο στις χώρες που θα είχαν αποχωρήσει, αλλά και σε αυτές που θα παρέμεναν στο ευρώ, όπου οι τράπεζες έχουν μεγάλα και πιθανώς υποτιμημένα ομόλογα του ευρώ. Αλλά εν τέλει, οι χώρες που θα έχουν αποχωρήσει από το ευρώ, θα μάζευαν τα κομμάτια τους και θα εμφάνιζαν εν τέλει πιο ανεκτές επιδόσεις, όπως έκανε η Αργεντινή όταν ”έκοψε” έναν θεωρητικά άσπαστο δεσμό με το δολάριο των ΗΠΑ», επισημαίνει ο αρθρογράφος.


 
Top