Πρόταση να γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στην Α' λυκείου για όλους τους μαθητές υπέβαλε στο υπουργείο Παιδείας το Συμβούλιο Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση.
Τα μέλη του συμβουλίου κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ληφθούν συντονισμένα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής, το οποίο τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ενταθεί.
Ειδικότερα, τα μέλη του συμβουλίου εισηγούνται να επεκταθεί και στην πρώτη τάξη του λυκείου η υποχρεωτική εκπαίδευση (που σήμερα ισχύει ως τη Γ' γυμνασίου) για να επιτευχθεί μετάβαση των μαθητών από τη μια βαθμίδα της εκπαίδευσης στην άλλη με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες.
Οπως διαπιστώνει το συμβούλιο, τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής καταγράφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση. Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό, τονίζουν τα μέλη του συμβουλίου, θα πρέπει όχι μόνο να γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στην Α' λυκείου, αλλά και να...
προχωρήσει η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα επαγγελματικά λύκεια, με στόχο να συνδεθούν σε μεγαλύτερο βαθμό με την αγορά εργασίας.
Στην εισήγησή τους περιλαμβάνεται σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων, ώστε να εξειδικεύονται οι εκπαιδευτικοί άξονες βάσει των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού.
Το συμβούλιο προτείνει ακόμα να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μαθητικής διαρροής, καθώς και να υιοθετηθούν πρακτικές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη απόδοση των παιδιών στις θετικές επιστήμες, όπου έχουν διαπιστωθεί σημαντικές αδυναμίες.
Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη και ευρύτερη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο και να καταρτιστούν οι καθηγητές για να υλοποιηθεί η online διδασκαλία.
 

Εύη Πανταζοπούλου - Δημοκρατία

 
Top