Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος το βράδυ του Σαββάτου περιόρισε στο μέγιστο βαθμό τα… ατού του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και ως ένα σημείο ήταν και αυτός εκ των πρωταγωνιστών του Ολυμπιακού στη νίκη επί του «αιώνιου».



Στον "Γαύρο" μίλησαν οι Θανάσης Παπαπαχατζής, Νίκος Λινάρδος και Κώστας Σορώτος, όπου ανέλυσαν τι διαφορετικό έκανε ο 47χρονος τεχνικός από τον προκάτοχό του, Γιώργο Μπαρτζώκα, στο ματς με τον Παναθηναϊκό.



Αρχικά ο Θανάσης Παπαχατζής έδωσε το προσωπικό του στίγμα λέγοντας ότι «Ο Ολυμπιακός ήταν πιο σκληρός στην άμυνα του και η μεγαλύτερη επιτυχία του μπορώ να πω ότι είναι πως σταμάτησε από νωρίς τα παιχνίδι του Μπατίστα. Όχι μόνο με την άμυνα του αλλά και από την επίθεση του, όπου τον υποχρέωσε να παίξει και αυτός άμυνα και τον έφθειρε με φάουλ βγάζοντας τον εκτός παιχνιδιού.



Οσο για τον Διαμαντίδη, είχε την διάθεση να του βγάλει παγίδες αλλά τα σκριν επάνω στην μπάλα δεν του έδωσαν το δικαίωμα να το πράξει αυτό. Αρχικά ερχόταν το πεντάρι στην συνέχεια το τεσσάρι. Ο Ολυμπιακός λοιπόν αποφάσισε να παίξει με αλλαγές επάνω του και τα κατάφερε καλά».



Που δεν τα πήγε καλά ο Ολυμπιακός; « Μπορώ να πω πως στο τρίποντο είχε πρόβλημα» ήταν το σχόλιο του Θανάση Παπαχατζή για να συνεχίσει



«Στην άμυνα από την περιφέρεια ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να σταματήσει τον Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι που είναι το αγαπημένο του. Το πλήρωσε είτε από σουτ στον αιφνιδιασμό είτε από σουτ έπειτα από σκριν. Εάν τους σταματούσε και εκεί πιστεύω πως θα είχε μεγαλύτερη διαφορά το ματς και ο Παναθηναϊκός δεν θα έφτανε τους 70 πόντους».



Οσο για τις διαφορές ανάμεσα στην προσέγγιση του Σφαιρόπουλου στο ματς με εκείνη του Μπαρτζώκα: «Είναι ξεκάθαρο πως ο Σφαιρόπουλος βάζει περισσότερο την μπάλα μέσα στο καλάθι. Ας πούμε πόσταρε με τον Μάντζαρη, πόσταρε με τον Ντάρντεν. Όχι δηλαδή μόνο με τους ψηλούς του μόνο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Επί Μπαρτζώκα ο Ολυμπιακός βασιζόταν πολύ στο τριποντο του, μετά από τα πικ εν ρολ του Σπανούλη όπου τραβούσε όλη την άμυνα και έσπαγε την μπάλα. Όταν η ομάδα όμως δεν έβαζε τα τρίποντα βραχυκυκλωνόταν και τώρα δείχνει αυτό να το ξεπερνάει».



Τέλος το «κλειδί» για τον Θανάση Παπαχατζή ήταν ο Σπανούλης ο οποίος «ήταν αποδοτικός βάζοντας 20 πόντους, μοιράζοντας και ασίστ. Όταν έχει τέτοια νούμερα ο Σπανούλης δεν γίνεται να χάσει ο Ολυμπιακός. Πριν ο Πεδουλάκης τον κρατούσε χαμηλά στο σκορ, επειδή είχε αθλητές όπως ο Λάσμε και ο Γκιστ που μπορούσαν να τον κυνηγήσου και ταυτόχρονα, είχε ψηλούς περιφερακούς που του έκλειναν το πεδίο. Ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός χτιζόταν για να κερδίζει τον Ολυμπιακό κάτι που δεν γίνεται πλέον».



«ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ»



Πέρα από τις ομάδες που έχει κοουτσάρει με ιδιαίτερη επιτυχία, ο Νίκος Λινάρδος βρίσκεται στο ΣΕΦ αρκετές φορές βλέποντας από κοντά τον Ολυμπιακός ως σχολιαστής στη ΝΕΡΙΤ.



Ο έμπειρος τεχνικός είπε αρχικά πως «ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να πάρει μία από τις πιο μεγάλες νίκες του επί του Παναθηναϊκού, γιατί χαλάρωσε προς το τέλος και άφησε τον Παναθηναϊκό ουσιαστικά να παίξει στο ανοιχτό γήπεδο. Παρότι σταμάτησε Μπατίστα και Διαμαντίδη, οι «πράσινοι» έφυγαν από το ΣΕΦ με αισιοδοξία αφού το σκορ ήταν μικρότερο από αυτό που διαφαινόταν. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κερδίσει με μεγαλύτερη διαφορά αν ήταν προσεκτικός στο τέλος.



Τι διαφορετικό είδαμε σε ντέρμπι από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο; «Γενικότερα μπορούμε να δούμε πως ο Σφαιρόπουλος με τον ερχομό του έχει ανοίξει την άμυνα, με την ομάδα να αμύνεται από τα τρία τέταρτα του γηπέδου. Να πιέζει συνεχώς σε όλα τα μήκη και πλάτη του παρκέ. Με τον Μπαρτζώκα δεν γινόταν αυτό, με την άμυνα να είναι στο μισό γήπεδο, κάπως πιο παθητική.



Τώρα έχει δώσει παράλληλα ελευθερία κινήσεων στην επίθεση. Δεν βασίζεται τόσο πολύ στον Σπανούλη, παρότι ήταν αυτός ο πρώτος σκόρερ στο ντέρμπι. Προσπαθεί να πάρει πόντους και από τους άλλους παίκτες του. Πάντως όλα αυτά τα καλά και τον τρόπο αντιμετώπισης θα ήθελα να τα δω και στο ΟΑΚΑ, όπου ο Ολυμπιακός δεν έχει καλά αποτελέσματα».



Ποια ήταν αυτά που παρατήρησε ο κύριος Λινάρδος στο ματς με τον Παναθηναϊκό; « Είδα μία προσαρμογή της τακτικής του Σφαιρόπουλου όπου ακολουθούσε τις κινήσεις του Παναθηναϊκού. Δεν προσπάθησε να χτυπήσει στα μις ματς, αλλά χαμήλωσε το σχήμα του, παρότι θα μπορούσε να έχει υπεροχή στο υψος. Εβαλε δηλαδή δύο τεσσάρια μαζί. Και Πέτγουεϊ και Αγραβάνη.



Τέλος μπορώ να πω πως υπάρχουν παίκτες που ήταν πιο διστακτικοί και έχουν απελευθερωθεί όπως οι Μάντζαρης και Αγραβάνης. Περισσότερη ελευθερία στην επίθεση με τον Ολυμπιακό να μην ψάχνει πόντους μόνο από τον Σπανούλη και όπως φαίνεται οι παίκτες να εκτελούν όποτε το κρίνουν σωστό».



«ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ»



Την δική του άποψη εξέφρασε ο Κώστας Σορώτος αναφορικά με το ντέρμπι του προηγούμενου Σαββάτου. Αρχικά ο έμπειρος κόουτς (πλεον τεχνικός διευθυντής στον Ερμή Πειραιά) τόνισε για το πώς αντιμετώπισε ο Σφαιρόπουλος το παιχνίδι σε αντίθεση με τον Μπαρτζώκα «Οι διαφορές ήταν ελάχιστες και μπορώ να πω πως ο Σφαιρόπουλος άλλαξε βάσει αντιπάλου την τακτική του. συνήθως αγωνίζεται στην άμυνα με χετζ άουτ, όμως αυτήν την φορά έπαιξε με αλλαγές στα πικ εν ρολ.



Προσάρμοσε τα πλάνα του επάνω στον Διαμαντίδη, δεν του άφησε να δημιουργήσει. Παράλληλα ο Σφαιρόπουλος έχει μικρύνει το ροτέισον αναφορικά με τον Σπανούλη, ο οποίος παίζει πάνω από 30 λεπτά σε αντίθεση με τον Μπαρτζώκα που τον περιόριζε. Ο Σφαιρόπουλος στηρίζεται στην άμυνα, σε αντίθεση με τον Μπαρτζώκα που είναι πιο επιθετικός προπονητής».



Όσο για τα κρίσιμα ματς απ, ο κόουτς Σορώτος τόνισε ότι « Ο Ντάρντεν τα πήγε εξαιρετικά στον Διαμαντίδη. Δεν του έδωσε το δικαίωμα να περάσει προς το καλάθι, τον εμπόδισε στην δημιουργία και δεν είχε τον τρόπο να τον ποστάρει όπως έκανε στο παρελθόν. Ο Ντάνστον από την άλλη ήταν ο λόγος που έμεινε απαρατήρητος ο Μπατίστα, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός πως ο Ολυμπιακός άφησε τον Νέλσον ελεύθερο στα σουτ, με τον Σπανούλη να συγκλίνει προς τα μέσα και να δίνει βοήθειες.



Τέλος αφού ο Χάντερ δεν ήταν σε καλή μέρα, ο Αγραβάνης πέρασε στο παρκέ για να παίξει τον Μαυροκεφαλίδη. Είναι ένα παιδί που μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις στους ψηλούς. Εχει καλά πόδια και μπορεί να ακολουθήσει στην περιφέρεια. Ηταν ολόσωστη η ενέργεια του Σφαιρόπουλου».





http://olympiacos-blog.blogspot.com/2014/12/blog-post_3826.html
 
Top