Το βράδυ της Κυριακής (11/7) θα γνωρίζουμε ποια απο τις Ολλανδία ή Ισπανία (21:30, ΝΕΤ) θα στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στον τελικό του 19ου Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Οι δύο ομάδες δεν έχουν κατακτήσει ποτέ το βαρύτιμο τρόπαιο και όποια τα καταφέρει θα γίνει η όγδοη χώρα στην ιστορία της διοργάνωσης που θα φτάσει σε αυτό το επίτευγμα μετά τις: Βραζιλία (5 κατακτήσεις), Ιταλία (4), Γερμανία (3), Αργεντινή (2), Ουρουγουάη (2), Αγγλία(1) και Γαλλία (1). Οι «οράνιε» θα αγωνιστούν σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου για τρίτη φορά, έπειτα απο τις παρουσίες τους στα τουρνουά του 1974 και του 1978, ενώ οι «φούριας ρόχας» δεν έχουν βρεθεί άλλη φορά σε ανάλογή θέση!

Επιστρέφουν για την Ολλανδία οι Γκρέγκορι Φαν Ντερ Βιλ και Νάιτζελ Ντε Γιόνγκ, οι οποίοι απουσίασαν από τον ημιτελικό με την Ουρουγουάη λόγω τιμωρίας. Οι δύο ποδοσφαιριστές θα ξεκινήσουν βασικοί, αφήνοντας στον πάγκο τους Καλίντ Μπουλαρούζ και Ντεμί Ντε Ζέου. Τέλος, ο Μάρτεν Στεκέλενμπουργκ ξεπέρασε τις ενοχλήσεις του και θα πάρει τη θέση του κάτω από τα δοκάρια της Ολλανδίας.

Δύο πράγματα προβληματίζουν τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε για τον μεγάλο τελικό: Η χρησιμοποίηση ή μη του Πέδρο στο αρχικό σχήμα (παρεμπιπτόντως τα πήγε πολύ καλά στον αγώνα με την Γερμανία) και η απουσία του τραυματία αμυντικού Ραούλ Αλμπιόλ. Με το δεύτερο πρόβλημα τουλάχιστον, ο 59χρονος τεχνικός των Ισπανών έμαθε να ζει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Την αναμέτρηση θα διαιτητεύσει ο Άγγλος Χάουαρντ Γουέμπ.

Τέσσερις φορές έχουν αναμετρηθεί τα τελευταία 27 χρόνια οι δύο αντίπαλοι. Τα δύο ματς ήταν φιλικά και τα άλλα δύο για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1984. Οι Ολλανδοί έχουν νικήσει τις τρεις φορές και την μία οι Ισπανοί με τα τέρματα να είναι 5-3 υπέρ των «οράνιε»

 
Top