Η μικρή Σαμάρ κλαίει δίπλα από Αμερικανό στρατιώτη και είναι γεμάτη από το αίμα των νεκρών γονιών της.
 Η φωτογραφία είναι από μόνη της συγκλονιστική. Το μικρό κορίτσι σπαράζει και είναι τόσο ζωντανή η εικόνα που νομίζεις ότι ακούς το κλάμα του και τις κραυγές του. Οι κηλίδες αίματος γύρω από το παιδί είναι των γονιών της που σκοτώθηκαν από τα πυρά αμερικανών στρατιωτών εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν,στο Ιράκ.

Η απόλυτη στιγμή του θρήνου ενός πεντάχρονου κοριτσιού με τον στρατιώτη δίπλα της,είχε “φυλακιστεί” από τη φωτογραφική μηχανή του ελληνοαμερικανού....
Κρις Χόνδρου,που πριν λίγες ημέρες έχασε τη ζωή του στη Λιβύη ,αναζητώντας να φωτογραφήσει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου.
Το πεντάχρονο κορίτσι του Ιράκ ,επέζησε.Αν και η φωτογραφία του Κρις Χόνδρου βραβεύτηκε και έγινε μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του πολέμου στο Ιράκ, η 12χρονη πια Σαμάρ Χασάν δεν ήξερε καν την ύπαρξή της. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα,όταν ρεπόρτερ των New York Times,την εντόπισε και της την έδειξε!


Μια φωτογραφία μπορεί να μην είναι απλά 1000 λέξεις. Μπορεί να είναι η ίδια η ζωή. Η φωτογραφία της Σαμάρ δείχνει τη στιγμή που σημάδεψε τη ζωή της για πάντα.
Ταλ Αράφ,Ιράκ Ιανουάριος 2005.

Η ΣΑΜΑΡ ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΤΗ ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑ.
 “Ο αδελφός μου ήταν άρρωστος, και τον μεταφέραμε στο νοσοκομείο . Στο δρόμο της επιστροφής συνέβη”, είπε η Σαμάρ. “Ακούσαμε μόνο τις σφαίρες.
Η μητέρα και ο πατέρας μου σκοτώθηκαν, έτσι απλά.”
Τώρα, ζει στα περίχωρα της Μοσούλης σε ένα διώροφο σπίτι με τέσσερις άλλες οικογένειες, κυρίως συγγενείς.
Η φωτογραφία της Σαμάρ είχε μεγάλες συνέπειες, γιατί ήταν μια οπτική μαρτυρία για μια μάστιγα αυτού του πολέμου: το κυνήγι των αθώων αμάχων καθώς πλησίαζαν αμερικανικά σημεία ελέγχου ή πεζών περιπολιών. Η φωτογραφία ήταν ένα θέμα συζήτησης σε ανώτατο επίπεδο στο Πενταγώνο, καθώς εξέτασε τρόπους για τη μείωση των απωλειών μεταξύ των αμάχων.
Η Σαμάρ μπορεί να μην είχε δει τη φωτογραφία,θυμόταν όμως τον άνθρωπο που την είχε τραβήξει. Θυμόταν ότι την αγκάλιασε ,τη τύλιξε με το σακκάκι του,περιποιήθηκε ένα μικρό τραύμα στο χέρι της. Ήταν ο Κρις Χόνδρος και η Σαμάρ στεναχωρήθηκε όταν της είπαν ότι είναι πια νεκρός...

 
Top