«Πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» χαρακτήρισε ο υπουργός ΘΥΝΑΛ κ. Γιάννης Διαμαντίδης την μετατροπή του πλοίου Liberty σε πλωτό μουσείο στη συνάντηση που είχε στο υπουργείο και στη συνέχεια στο Liberty με τον ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη και ομάδα εφοπλιστών, που βοήθησαν ώστε το Liberty να αποτελέσει κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας.
Ο κ.Λ.Ραπτάκης ιδιαίτερα συγκινημένος από την ολοκλήρωση των εργασιών υπογράμμισε στον υπουργό «πόσο σημαντικό για τις σχέσεις των λαών των δύο χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ, είναι ο συμβολισμός του πλοίου Liberty και η μετατροπή του σε πλωτό μουσείο».
Το πλοίο, που κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το 2009, και του οποίου πλοιοκτήτης κατά 100% είναι το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, μετασκευάστηκε στο Πέραμα.
Διοικείται σήμερα από τον Σύλλογο «οι φίλοι του Liberty» και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα εμπορικά πλοία τύπου Liberty, χάρη στα οποία αναγεννήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ελληνική εμπορική ναυτιλία.
Το πλοίο ναυπηγήθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και παρέμεινε σε ενεργό υπηρεσία πολλά χρόνια ύστερα από αυτόν, κυρίως για μεταφορές ομοειδών φορτίων.
Μετά τη λήξη του πολέμου, 100 τέτοια πλοία " Liberty " παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε Έλληνες πλοιοκτήτες, με τα οποία ξεκίνησε, μετά τον πόλεμο, την ανοδική πορεία της η ελληνική ναυτιλία.
 
Top