Φίλοι συγγενείς και εκατοντάδες πολίτες είπαν το τελευταίο αντίο στον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Λάκη Σάντα, στις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης, στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Η κηδεία του έγινε τελικά δημοσία δαπάνη, ενώ επιθυμία της οικογένειάς του είναι όσοι επιθυμούν αντί στεφάνων να ενισχύσουν τη Unicef και το Χαμόγελο του Παιδιού...
Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, στις 30 Μαΐου του 1941, μαζί με το Λάκη Σάντα, κατέβασαν τη ναζιστική σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη.
Αυτή ήταν κι η πρώτη πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού, ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα.
Ο Μανώλης Γλέζος επικαλέστηκε τις συζητήσεις του με τον Λάκη Σάντα, στις οποίες ο τελευταίος διατύπωνε πάντα την άποψη ότι από το 1821 και μετά "οι ολετήρες του έθνους έχουν υποδουλώσει τη χώρα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά". Και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην οικονομική υποδούλωση, για την οποία, είπε, ότι "από μέρα σε μέρα η θηλειά γύρω από το λαό σφίγγει όλο και περισσότερο".
Παράλληλα ανέφερε ότι και τα άλλα οράματα για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχουν μπορέσει να υλοποιηθούν και έδωσε την υπόσχεση στον εκλιπόντα ότι "θα συνεχίσει τον αγώνα για να πίνουν οι νέοι ελεύθεροι το κρασί της χαράς".
Από την πλευρά της, η κόρη του Λάκη Σάντα, Αλεξάνδρα, αποχαιρετώντας τον πατέρα της τόνισε:
"Σε θυμούνται και σε τιμούν όλοι. Άρα υπάρχει ελπίδα. Είμαστε περήφανοι γιατί ανέβασες στα ύψη την ανθρωπιά, τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας. Μας μίλαγες για ανθρωπιά, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Ήσουν διεθνιστής και πατριώτης, ένα ελεύθερο πνεύμα, που δεν έμπαινες σε καλούπια. Γι΄αυτό και πλήρωσες το κόστος γι΄αυτόν το μοναχικό δρόμο που επέλεξες, αν και, όπως μας έλεγες, εκατό επι πλέον χρόνια ζωής να είχες, τα ίδια θα έκανες".
Στο Λάκη Σάντα τιμές απέδωσε άγημα της αεροπορίας.
Ο Λάκης Σάντας άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 30 Απριλίου σε ηλικία 89 ετών και μόλις ένα μήνα πριν συμπληρωθούν 70 χρόνια από όταν ο ίδιος και ο Μανόλης Γλέζος κατέβασαν τον αγκυλωτό από την Ακρόπολη.
Γιούχαραν τον πρωθυπουργό
Πολίτες αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου όταν προσέρχονταν στην κηδεία, φωνάζοντας τον "δοσίλογο" και "προδότη" ενώ αντίστοιχες αποδοκιμασίες υπήρξαν και στο πρόσωπο του Απόστολου Κακλαμάνη.
Πάντως δεν υπήρξε γενίκευση της αποδοκιμασίας ή ένταση.
Λαϊκό προσκύνημα στον αγνό πατριώτη

Νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι, έσπευσαν να προσκυνήσουν τη σορό ενός μεγάλου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του Λάκη Σάντα, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στην Μητρόπολη, το πρωί της Πέμπτης (05/05).
Απλοί άνθρωποι, κάθε ηλικίας και κοινωνικής ομάδας, άντρες και γυναίκες, απότισαν φόρο τιμής και είπαν το "τελευταίο αντίο", στον άνθρωπο που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.
Με έντονη συγκίνηση να τη διακατέχει, η κόρη του Γεωργία, δήλωσε ότι "θα μας λείψει γιατί συμβολίζει αυτό που λείπει από την κοινωνία σήμερα, την ανιδιοτέλεια."
Από νωρίς, στο παρεκκλήσι βρίσκονταν οι κόρες του Γεωργία και Αλεξάνδρα, καθώς και τα εγγόνια του Δημήτρης, Κορνήλιος και Δέσποινα.
Η σημαία στην Ακρόπολη κυματίζει μεσίστια ως ένδειξη πένθους για το χαμό του Λάκη Σάντα.
Στο βιβλίο των συλλυπητηρίων απλοί άνθρωποι έγραψαν "Μακάρι να υπάρξουν και σ΄αυτή την εποχή αγωνιστές σαν κι εσένα", "σ΄αυτό το φέρετρο ακολουθεί η Ελλάδα", και "άλλος ένας ήρωας έφυγε σήμερα, που χρειαζόμαστε ήρωες".

news247.gr
 
Top