Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζει «πισωγύρισµα της Ευρώπης» µια τροποποίηση της Συνθήκης Σέγκεν και αφήνει αιχµές για έλλειψη ανταπόκρισης και συνεργασίας στο θέµα του φράχτη....

 Ο κ. Παπουτσής εµφανίζεται κατηγορηµατικά αντίθετος µε τροποποίηση της Συνθήκης Σέγκεν εις βάρος της χώρας µας, µιλώντας για «πισωγύρισµα της Ευρώπης» και προτείνει µεταξύ άλλων τη διεύρυνση των αρµοδιοτήτων του Frontex και στην προώθηση των παράνοµων µεταναστών στην πατρίδα τους µαζί µε το µέτρο της ανακατανοµής των παράνοµων µεταναστών σεκράτη - µέλη. Για τον φράχτη στον Εβρο διαβεβαιώνει ότι θα γίνει παρά τις καθυστερήσεις, ενώ για το πρόβληµα της Κερατέας αφήνει αιχµές για όσους τον κατηγόρησαν ότι «µπήκε σε ξένα χωράφια» και παράλληλα διευκρινίζει ότι το κράτος δεν περιορίζεται στην Αστυνοµία, αλλά κράτος είναι η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, η Αυτοδιοίκηση και οι θεσµοί του δηµοκρατικού πολιτεύµατος.

Κύριε υπουργέ, πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στην προωθούµενη από την Ε.Ε. τροποποίηση της Συνθήκης Σέγκεν, που επιβάλλει την επίδειξη διαβατηρίων σε χώρες
οι οποίες αντιµετωπίζουν προβλήµατα µε τους µετανάστες και ουσιαστικά δηµιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων;

Η ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών στις χώρεςΣέγκεν αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επίσης, χάρη στη Συνθήκη Σέγκεν κατοχυρώθηκε η έννοια των εξωτερικών συνόρων της Ε. Ε. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η έννοια αυτή πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγους µήνες όταν ζητήσαµε την παρουσία του Frontex στον Εβρο. Είναι λοιπόν ξεκάθαρη η θέση µας. Είµαστε αντίθετοι στην επιστροφή στην προενωσιακή περίοδο. Θα ήταν ένα πισωγύρισµα της Ευρώπης.

Ωστόσο, µε αφορµή την πίεση των παράνοµων µεταναστευτικών ροών, στο Συµβούλιο Υπουργών συζητάµε ορισµένες ιδέες µε στόχο την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, όπως δίνει τη δυνατότητα η ίδια η Συνθήκη Σέγκεν σε έκτακτες περιπτώσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, την Πέµπτη που θα βρίσκοµαι στις Βρυξέλλες θα επαναλάβω την πρόταση πουέχω κάνει επανειληµµένα για τη διεύρυνση των αρµοδιοτήτων του Frontex όχι µόνο στηναποτροπή εισόδου των παράνοµων µεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην άµεση επιστροφή στην πατρίδα τους. Η Ελλάδα επιθυµεί µια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και µετανάστευσης. Ζητάµε την εφαρµογή του µέτρου της ανακατανοµής παράνοµων µεταναστών σε κράτη - µέλη, καθώς και την τροποποίηση του Κανονισµού ∆ουβλίνο ΙΙ. Ο οποίος, όπως εφαρµόζεται σήµερα, επιβαρύνει δυ σανάλογα τη χώρα µας λόγω της γεωγραφικής µας θέσης.

Το πρόβληµα της µετανάστευσης, εντούτοις, είναι έντονο στην Ελλάδα. 
Σε κάθε ευκαιρία, τονίζωότι η Ελλάδα δεν αντέχειάλλους παράνοµους µετανάστες. Γι' αυτόεργαζόµαστε µε υπεράνθρωπες προσπάθειες. Επιχειρούµε να αλλάξουµε το απαρχαιωµένο και ουσιαστικά ανύπαρκτο σύστηµα ασύλου που παρέµεινε έτσι για δεκαετίες.∆ηµιουργούµε νέες δοµές που άρχισαν ήδη να λειτουργούν και οργανώνουµε τα κέντρα πρώτης υποδοχής καικράτησης παράνοµων µεταναστών. Και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιµετώπιση της παράνοµης µετανάστευσης. ∆ιαφορετικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκαθαριστεί ποιοι δικαιούνται καθεστώς ασύλου και παραµονής στη χώρα µας και ποιοι θα πρέπει να πάρουν υποχρεωτικά τον δρόµο της επιστροφής στις πατρίδες τους.
Αυτή είναι η αλήθεια και απευθύνω έκκληση να το καταλάβουν όλοι. ∆ιαφορετικά, είναι µάταιη κάθε άλλη πράξη. Μαγικό ραβδί για να εξαφανίσουµε από προσώπου γης τους παράνοµους µετανάστες δεν υπάρχει. Ούτε πιστεύω ότι κάποιοι θα ήθελαν να βάλουµε µε τη βία τουςµετανάστες σε πλοία και να τους αφήσουµε στην τύχη τους στη µέση της θάλασσας. Και ακόµη εάν τους αφήσουµε να πάνε στις άλλες χώρες της Ε. Ε., θα σήµαινε την άµεσηαποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν µε ο, τι αυτό συνεπάγεται. Ως εκ τούτου, είµαστε υποχρεωµένοι να βρούµε την καλύτερη δυνατή λύση.

Ακόµη και η ανέγερση του φράχτη στον Εβρο έχει µπλοκάρει...
Ο φράχτης στον Εβρο θα γίνει. Οι µελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Ξεπερνάµε και τα τελευταία γραφειοκρατικά εµπόδια και ξεκινάµε άµεσα τη διαδικασία για την κατασκευή του έργου. Πάντως, τόσο για τον φράχτη όσο και για τα κέντρα για τουςπαράνοµους µετανάστες θα περίµενα περισσότερο άµεση και ουσιαστική ανταπόκριση από τους φορείς της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι όπου υπήρξε, ήταν µε δυσκολίες.
 
Top