Από τον Σταύρο Λιλόγλου

Ποιος δεν έχει πληγωθεί από μία ή και παραπάνω καταστάσεις στη ζωή του; Ποιος δεν έχει νιώσει αυτό το αίσθημα της αδικίας να τον πνίγει και να θέλει απλά να εξαφανιστεί από προσώπου γης για να ξεσπάσει; Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται όμως, το να μάθουμε να συγχωρούμε όσους μας πλήγωσαν και μας αδίκησαν, θα μας κάνει και καλύτερους ανθρώπους και περισσότερο υγιείς.

1. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε με λόγια σωστά και άρτια το τι ακριβώς σας πείραξε και γιατί. Στη συνέχεια, εκμηστηρευτείτε τη δυσάρεστη εμπειρία σε κάποιον φίλο.

2. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα κάνετε ό,τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα. Η συγχώρεση είναι για εσάς, όχι για αυτούς που σας πλήγωσαν.

3. Η συγχώρεση δεν σημαίνει πάντα ότι θα τα βρεις με το άτομο που σε στεναχώρησε. Αυτό που πραγματικά θέλετε και θα πετύχετε είναι η εσωτερική σας γαλήνη.

4. Όταν νιώθετε πίεση από στεναχώρια ή από κάποια αδικία που σας έγινε, προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Πάρτε βαθιές αναπνοές, σκεφτείτε κάτι που σας φτιάχνει το κέφι και δείτε την κατάσταση από μεγαλύτερη απόσταση.

5. Για την ακρίβεια, δείτε την κατάσταση από την σωστή προοπτική της. Αναγνωρίστε ότι η κακή σας κατάσταση και το άγχος προέρχονται από τα πληγωμένα συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις που έχετε τώρα, και όχι τόσο από αυτό που έγινε πριν δύο μέρες ή πριν δέκα χρόνια.

6. Σταματήστε να περιμένετε από τους ανθρώπους να σας δώσουν αυτό που έχετε ανάγκη. Για να μη σας το έχουν δώσει μέχρι τώρα, δε θα σας το δώσουν ποτέ.

7. Ψάξτε να βρείτε νέους τρόπους που θα σας αποφέρουν θετικότητα και θα σας ωθήσουν να βγείτε από το αρνητικό πεδίο σκέψεων που σας χαλάει την καθημερινότητα.

8. Συγχωρήστε. Να θυμάστε ότι αυτός που έχει αδικήσει βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και δεν έχει το κουράγιο να το αντιμετωπίσει. Την δύναμη την έχετε εσείς, γιατί η συγχώρεση είναι δύναμη, είναι μεγαλείο ψυχικό και πνευματικό.
 
Top