Την αναδιαπραγμάτευση του χρέους του Δήμου Πειραιά μέσα από το Πρόγραμμα Εξυγίανσης που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών με την προϋπόθεση ότι δεν θα στραγγαλιστεί η λειτουργία του, δεν θα υπάρξει πάγωμα έργων, προσλήψεων και ότι θα διασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων πρότεινε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μίχας. 
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, είναι στο χέρι της διοίκησης του δήμου να διαμορφώσει μια συμφέρουσα και βιώσιμη πρόταση σε συνεννόηση με το ΥΠΕΣ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μετά από ενδελεχή μελέτη των οικονομικών του δυνατοτήτων, αφού σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εξυγίανσης το επιχειρησιακό σχέδιο δεν επιβάλλεται έξωθεν, αλλά υποβάλλεται από τον ίδιο τον Δήμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η κινδυνολογία να δώσει τη θέση της στην υπευθυνότητα και στην κατάλληλη οργάνωση και προετοιμασία.
Παράλληλα ο Γ. Μίχας δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ότι τάχα ο Δήμος παραδίδει τα κλειδιά σε τρίτους, χαρακτηρίζοντας ατυχείς, συμψηφισμούς της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών με την τρόικα και το μνημόνιο «Το Υπουργείο πιστεύω ότι επιχειρεί μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες να δώσει βιώσιμη λύση στους υπερχρεωμένους δήμους που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες τους. Δεν επιχειρεί  ούτε μπορεί να υποκαταστήσει δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις και Δημοτικά Συμβούλια.
Αυτό άλλωστε - το να είμαστε ως Δήμος Πειραιά έρμαιο τρίτων, δηλαδή των δανειστών μας - το έχουμε καταφέρει μια χαρά από μόνοι μας. Ας είναι καλά οι προηγούμενες διοικήσεις στο βαθμό που η καθεμία ευθύνεται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Διότι δεν υποχρέωσε κανείς, καμία διοίκηση να ζητά δάνεια από το ΤΠΔ ή από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» τόνισε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει «Δεν μπορούμε να εμφανιζόμαστε αρνητικοί στη λήψη μέτρων. Εάν εμείς ως Δήμος εμφανιζόμαστε αρνητικοί να κάνουμε θυσίες ή να αποπληρώσουμε πληρωμές και χρέη μας  στο δημόσιο και σε τρίτους μην περιμένετε οι πολίτες να πληρώνουν χρέη προς τον Δήμο. Το φέσι θα πάει σύννεφο».
Στην τοποθέτηση του ο Γ. Μίχας στράφηκε ακόμη κατά τη διοίκησης του Δήμου ζητώντας εξηγήσεις για την καθυστέρηση έναρξης του διαχειριστικού ελέγχου που θα δώσει απαντήσεις στο ερώτημα «που πήγαν τα λεφτά των δημοτών», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μη  ολοκλήρωση της απογραφής των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου και των οφειλών του Δήμου από και προς τρίτους.
Συμπλήρωσε δε ότι η διευθέτηση του χρέους είναι το πρώτο αλλά όχι το μόνο βήμα που απαιτείται να γίνει είτε μέσα από το Λογαριασμό Αλληλεγγύης είτε με κάποια άλλης μορφής λύση. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η διεκδίκηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η περιστολή περιττών δαπανών, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής αποτελούν επίσης κρίσιμους παράγοντες από τους οποίους θα κριθεί εάν ο Δήμος θα ανασάνει και θα μπορέσει επιτέλους να σταθεί στα πόδια του.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Γιάννης Μίχας απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας στη διοίκηση του Δήμου, προκειμένου να οργανωθεί από κοινού η προσπάθεια σωτηρίας του, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα αποσυρθεί από κάθε κοινή προσπάθεια εάν η δημοτική αρχή αναλωθεί σε αντικυβερνητικές κορώνες και επικοινωνιακές αντιδράσεις για μικροκομματικούς λόγους.
 
Top