Γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου
Πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργάνωσε φέτος ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γερολιμένων «Η Αρμενόπετρα».
Στις 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ιστορική αναπαράσταση με θεατρικά δρώμενα στον όρμο Γερολιμένα με συμμετοχή αλιευτικών σκαφών και καϊκιών, με κορύφωση την πυρπόληση οθωμανικής ναυαρχίδας. 
Η ιστορική αναπαράσταση αφορούσε στη διάρκεια του πέμπτου Βενετοτουρκικού πολέμου για την Κρήτη το 1669, που μετά από εικοσιπενταετή αγώνα οδήγησε στη συνθηκολόγηση των Ενετών και στην κατάληψη του νησιού από τους Οθωμανούς.
Οι Μανιάτες, είχαν συνάψει συμμαχία με τη Βενετική πολιτεία και σε όλο το διάστημα της πολιορκίας του λιμανιού του Χάνδακα, με μικρά πλοιάρια επιδίδονταν σε ληστρικές επιδρομές κατά του Τουρκικού στόλου. Διατρέχοντας τις Ελληνικές θάλασσες κούρσευαν τα πλοία των Οθωμανών φονεύοντας κι αιχμαλωτίζοντας τα πληρώματα και συχνά κατάφερναν να διασπάσουν τον πολιορκητικό κλοιό στην Κρήτη. Ο Αχμέτ Κιουπρουλή, ο φημισμένος βεζίρης, γεμάτος θυμό για την αυθάδεια των Μανιατών, διέταξε το διαβόητο πειρατή Χασάν Μπαμπά που θεωρούταν η ψυχή του Τούρκικου στόλου, να μεταβεί στα παράλια της Μάνης, για να εκδικηθεί τους Μανιάτες και να τους υποτάξει..

Ο Κιουπρουλής γεμάτος θυμό για την κατάσταση αυτή επιστράτευσε τον Χασάν Μπαμπά. Θεωρείτο ο καλύτερος ναυτικός ηγέτης των Τούρκων. 
Η εμπειρία του στην θάλασσα ήταν πολύ μεγάλη λόγω του ότι και αυτός ήταν πειρατής και μάλιστα ιδιαίτερα γνωστός. Οι Τούρκοι ήθελαν να πολεμήσουν την φωτιά με την φωτιά. Πίστευαν πως μόνον ένας πειρατής μπορούσε να επιβληθεί. 
Αποστολή του Χασάν Μπαμπά ήταν η καθυπόταξη της Μάνης. 
Εμφανίστηκε στα παράλια του Λακωνικού με καλά εξοπλισμένο στόλο αλλά με λευκή σημαία, πρότεινε στους Μανιάτες να του παραδώσουν ομήρους και να υπογράψουν συνθηκολόγηση. Αντί αυτού δέχτηκε καταιγισμό πυρών. Ντελάληδες καλούσαν τους άνδρες στα όπλα με τόπους συγκέντρωσης την Ανδρούβιστα και τις Κιτριές ενώ τις γυναίκες και τα παιδιά να ανέβουν στον Ταΰγετο για ασφάλεια. 
Κατά την αναρρίχηση εκείνων των γυναικών στα κακοτράχαλα βουνά της Μάνης μαζί με τα κοπάδια τους και τα πενιχρά έπιπλά τους συνέβη το εξής χαρακτηριστικό επεισόδιο. Ένας νεαρός, τον οποίο είχε στείλει ο άνδρας μιας από τις γυναίκες, η οποία θήλαζε ένα βρέφος μόλις τριών ημερών, την ρώτησε που είχε βάλει το σπαθί και το τουφέκι μέσα στην ανακατωσούρα της ξαφνικής αναχώρησης. 
Η γενναία Μανιάτισσα που ανήκε στην επίσημη οικογένεια των Γερακαριάνων αποκρίθηκε οργισμένη, "Να πεις στον άνδρα μου να έρθει γρήγορα να φυλάξει την γίδα και να κρατήσει το παιδί κι εγώ θα πάω να βρω τα όπλα του και θα τα μεταχειριστώ καλύτερα από αυτόν". Και παραδίνοντας το βρέφος σε μια γριά έφυγε παραλιακά. Το παράδειγμά της ακολούθησαν πολλές γυναίκες ακόμα φθάνοντας στις Κιτριές λίγο πριν κάνει απόβαση ο Χασάν Μπαμπά. Οι μανιασμένες φωνές των γυναικών αλλά και οι άγριοι αλαλαγμοί ( χούγιασμα ) των ανδρών αποθάρρυναν τον Τούρκο να αποβιβαστεί. 
Την νύχτα δέκα ψυχωμένοι Μανιάτες κολυμπώντας έκοψαν τις άγκυρες από τα πλοία και δύο από αυτά συνετρίβησαν στην ακτή και λεηλατήθηκαν από τους ντόπιους. Πιάστηκαν και πολλοί Τούρκοι αιχμάλωτοι. Ο Χασάν Μπαμπά έφυγε ντροπιασμένος και μόλις που πρόλαβε να σωθεί στο μοναδικό πλοίο που του απέμεινε. 
Η ψυχή του Τουρκικού ναυτικού έφυγε άπραγη. 
Η πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής αναπαράστασης υποστηρίχθηκε από περίπου 100 Μανιάτισσες και Μανιάτες εκ των οποίων 50 παιδιά κάθε ηλικίας. Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία φτάνοντας τους 4000 θεατές. Στην ιστορία του χωριού δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ κάποιο γεγονός που να συγκέντρωσε τόσο κόσμο. 
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον κ. Νικόλαο Μαυροειδόγγονα, την κ. Ελένη Κούβαρη και τον κ. Κυριάκο Τζεφεράκο για τη συμβολή τους σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός, το οποίο είναι ιστορικά το πολυπληθέστερο στην ιστορία της Μέσα Μάνης.

ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ - ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ:
• Σενάριο: Ελένη Κούβαρη
• Σκηνοθεσία: Κυριάκος Τζεφεράκος
• Μονομάτης Νικολός: Νίκος Μαυροειδόγγονας
• Διοργάνωση: Εξωραιστικός κ' Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γερολιμενιωτών ¨¨Η Αρμενόπετρᨨ
• Πυρπολητές- Μπουρλοτιέρηδες: Πιέρρος Τσατσούλης, Γρηγόρης Μόφορης 
• Συντονισμός: Σταύρος Κυρίμης, Ποτούλα Περιμένη, Γιάννης Λυράκος

••••••Συντελεστές παράστασης:••••••


ΧΗΡΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ: Πηνελόπη Κούβαρη

ΧΑΣΑΝ ΜΠΑΜΠΑ: Γρηγόρης Μοφορης
ΣΤΑΥΡΑΙΝΑ: Αγγελική Μαυρίδη-Κούβαρη
ΡΟΖΑΛΗΣ: Γρηγόρης Κουτράκος
ΝΥΧΤΟΦΡΟΥΡΟΣ: Πέτρος Κατσιβέλης
ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟ: Νικήτας Κουτράκος
ΔΗΜΟΜΠΕΗΣ: Δήμος Μαυροειδόγγονας
ΙΕΡΕΑΣ: Παναγιώτης Βεργίρης
ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΑΛΤΑΣ: Γαλήνη Παπαδάκη
ΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥ: Πέτρος Καρλες
ΚΟΝΤΕΣΙΝΑ: Ντόρα Κούβαρη
ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ: Νικόλαος Γιανναρέας, Ηλίας Κατσιβέλης, Σωτήρης Χωρίκης, Θοδωρής Χωρίκης, Γιάννης Μπουζεγρέγος, Γιάννης Δημακάκος, Θοδωρής Δημακάκος, Γιώργος Μαριόλης, Δημήτρης Μαριόλης, Γιώργος Νταλιάνης, Σπύρος Κοττέας, Σπυρίδωνας Κοττέας, Θωμάς Κυρίμης, Λάζαρος Κυρίμης, Ευάγγελος Κωστάκος, Βασίλειος Πνευματικάκος, Γιώργος Χωρίκης, Γιάννης Γκαλιάνης, Γιάννης Λυράκος, 
ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΕΣ: Βάσω Λεονταρίτη, Τάνια Σερεμετάκη
ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΑ: Νικόλας Κοττέας, Νικόλαος Θεοδωρακάκης, Φώτης Φωτόπουλος, Θεοδώρα Λυμπέρη, Δήμητρα Λυμπέρη, Δέσποινα Κοφινάκου, Νίκος Κοφινάκος, Λάζαρος Πέτρου, Πολυχρόνης Πέτρου, Σταμάτης Κωστόπουλος, Ευαγγελία Σλόγκου, Αικατερίνη Σλόγκου, Λέων Σαχινα, Τζίμης Μελας, Νίκος Σιδέρης
ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑΣ: Παναγιώτης Ντουβέας
ΠΕΙΡΑΤΙΝΑ: Σταυρούλα Χριστοπούλου- Κούβαρη
ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ: Πάνος Μαστρονικόλας, Λάζαρος Κυρίμης, Μιχάλης Κυρίμης
ΣΚΛΑΒΟΙ: Γιώργος Κουτράκος, Γιάννης Μπαρμπαγιάννης
ΣΚΛΑΒΕΣ: Ράνια Μπαρμπαγιάννη, Ιωάννα Μπαρμπαγιάννη, Ευαγγελία Ζευγολατάκου, Μαίρη Λυράκου, Νικολέτα Αθανασάκου, Αναστασία Πιερρουτσάκου, 
ΧΑΝΟΥΜΙΣΣΕΣ: Βάσια Καπερναράκου, Νατάσσα Σταματογιαννη, Ιωάννα Μπαρμπαγιάννη, Μαίρη Λυράκου, Μαρία Αθανασάκου, Μαρία Διάννη
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Μαρία Κούβαρη, Πασχαλιά Κυρίμη, Αδελαΐς Βαλαι, 
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Δημήτρης Χριστόπουλος
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τριανταφυλλη Καλογερογιάννη
ΠΡΟΒΟΛΗ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: Γιώργος Λιακόγγονας
ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Μιχάλης Τζεφεράκος
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ: Λεωνίδας Δρογκάρης


πηγή: http://maniatika.wordpress.com
 
Top