του Νίκου Παπαχρήστου
Έκπληξη, ερωτήματα και έντονο προβληματισμό σε πολλούς Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος προκάλεσε η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να υποβάλει μήνυση κατά των συντελεστών του θεατρικού έργου «Corpus Christi» για κακόβουλη βλασφημία, έχοντας στο πλευρό του τέσσερις βουλευτές του κόμματος της «Χρυσής Αυγής».

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Σεραφείμ το απόγευμα της Παρασκευής μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως και υπέβαλε την εν λόγω μήνυση. Στο πλευρό του Μητροπολίτη βρέθηκαν – σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής» - «κλιμάκιο βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή αποτελούμενο από τους Συναγωνιστές Χρήστο Παππά, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Ευστάθιο Μπούκουρα…».

Η είδηση αιφνιδίασε πολλούς Μητροπολίτες. «Η  Διαρκής Ιερά Σύνοδος στις αρχές του καλοκαιριού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της και καταδίκασε κάθε προσβολή του προσώπου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Οτιδήποτε περισσότερο δεν βοηθάει, αντιθέτως διαφημίζει το έργο», σχολιάζει ένας εκ των γηραιών Μητροπολιτών και προσθέτει:

«Το Χριστό τον έχει ο καθένας στην καρδιά του. Ο κάθε άνθρωπος,σύμφωνα με το ήθος και τις αρχές του, οφείλει να  μπορεί να αντιλαμβάνεται από ποιο σημείο και μετά προσβάλει τον Θεό και την πίστη του άλλου ανθρώπου. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε  Χριστό και αρχές με δικαστικές αποφάσεις και μηνύσεις. Και μάλιστα όταν όλα αυτά γίνονται με την στήριξη ενός όποιου κομματικού μηχανισμού».

Το θέμα της θεατρικής παράστασης «Corpus Christi» είχε θέσει ο Μητροπολίτης Πειραιώς στην πρόσφατη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζητώντας σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει συγκεκριμένη άμεση παρέμβαση.

Η Σύνοδος αρχικά συζήτησε το ενδεχόμενο να στείλει εκπρόσωπό της να παρακολουθήσει την παράσταση προκειμένου να μορφώσει άποψη και να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει προσβολή του προσώπου του Χριστού. Ωστόσο τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών φάνηκαν να μην θέλουν να προχωρήσουν σε μια ενέργεια που θα προσέφερε δημοσιότητα στην θεατρική παράσταση.

«Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία που διώχθηκε για την πίστη στον Ιησού Χριστό να μετατρέπεται σε διώκτη. Αντιθέτως η Εκκλησία θεραπεύει με την ανεξάντλητη αγάπη του Χριστού. Και φυσικά δεν είναι δυνατό να συμπράττει καθοιονδήποτε τρόπο και με οποιονδήποτε για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας της τέχνης. Εκτός και αν θέλουμε να μιμηθούμε εκείνους που σκοτώνουν στο όνομα του Θεού τους», σχολιάζει στο Amen.gr Ιεράρχης του Λεκανοπεδίου.
 
Top