Αξέχαστες είναι οι στιγμές που έζησε στον Ολυμπιακό ο Ζιοβάνι, όπως τόνισε ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ενώ αναφέρθηκε και στην αγάπη του κόσμου και στην άριστη αγωνιστική του κατάσταση!
Ο Ζιοβάνι μίλησε στον Nova Σπορ FM 94,6. Ο Βραζιλιάνος άσος είπε:
Για την αγάπή του στα παιδιά στον αγώνα ποδοβόλεϊ: Πάντα είμαι χαρούμενος όταν έρχομαι στην Ελλάδα και βλέπω τέτοια αγάπη στο πρόσωπό μου. Θέλω να έρχομαι και να βλέπω χαρούμενη τη νεολαία.

Για τον κόσμο του Ολυμπιακού και την σχέση του μαζί του: Δε μπορώ να το καταλάβω. Παρά τα τέσσερα χρόνια που λείπω βλέπω την αγάπη του κόσμου αλλά μου κάνει εντύπωση πως ακόμα με θυμούνται.

Για την πολύ καλή φόρμα του: Δεν έχω σταματήσει να αθλούμαι. Γι' αυτό είμαι σε καλή φόρμα. Είμαι ελεύθερος. Όποιος με θέλει, μπορώ να παίξω (σ.σ. γέλια).
Για τον Ολυμπιακό: Μαθαίνω για τον Ολυμπιακό είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω facebook είτε μιλώντας με τον Λουτσιάνο. Και το ποδόσφαιρο γενικά και ο Ολυμπιακός δεν περνάει μια καλή στιγμή αλλά είναι πράγματα που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός είναι καλή ομάδα και θα βρει τον καλό του εαυτό και τα καλά επίπεδα.
Για τις τακτικές στο ποδόσφαιρο και τον αντίκτυπο τους: Παρακολουθώ ότι όπως και στην Βραζιλία ότι ο κόσμος δεν χαίρεται πια το ποδόσφαιρο. Οι προπονητές μπαίνουν για να καταστρέψουν το ποδόσφαιρο για να μην χάσουν τη δουλειά τους. Έτσι έχει ευθύνη ο προπονητής της Βραζιλίας γιατί δεν έχει καταφέρει με τόσο ταλέντο να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο. Ο κόσμος ασχολείται με έναν ποδοσφαιριστή τον Νεϊμάρ ενώ η Βραζιλία πριν από χρόνια 10 ποδοσφαιριστές σε υψηλό επίπεδο.
Για το τι είναι πιο δύσκολο, να απαντάει στο τηλέφωνο ή να πετυχαίνει γκολ: Να βάζω γκολ ήταν πιο απλό! Προτιμάω να μιλάω με τους φίλους και την οικογένειά μου στο τηλέφωνο.
Για το γεγονός ότι ο κόσμος θα πήγαινε στο γήπεδο μόνο για τον Ζιοβάνι: Είναι τιμή για εμένα αυτό. Δεν έχω λόγια να εκφραστώ για αυτό το πράγμα, με τιμά. Είναι τιμή για εμένα να ακούω πως κάποιος βάφτισε το παιδί του Ζιοβάνι.
Όταν έκανα το πέρασμά μου από τη Σάντος έτσι έκαναν και εκεί. Μαθαίνω για το πώς πάει ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τώρα έμαθα πως έχει δυσκολίες ο Ολυμπιακός, όμως θα επιστρέψει σύντομα στις καλές εμφανίσεις.
Για τον Νεϊμάρ: Είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Στην εποχή του Ροναλντίνιο υπήρχε ο Ρονάλντο και ο Ριβάλντο, παίκτες που μπορούσαν να συγκριθούν. Τώρα όλοι ασχολούνται με τον Νεϊμάρ. Στο Μουντιάλ του 1998 που ήμουν παρών δεν ήξεραν τρεις μήνες πριν ποιος θα ήταν στη λίστα του προπονητή. Τώρα ξέρουμε όλοι.
Για το αν έχει χάσει τη φιλοσοφία της η Βραζιλία: Πραγματικά, την έχει χάσει. Προσπαθούν αμέσως ένα ταλέντο να το βγάλουν από την Βραζιλία για να πάρουν τα λεφτά. Και ο παίκτης προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο που παίζει για να μπει στην 11άδα στην Ευρώπη. Για αυτό και λατρεύω αυτούς στη Βραζιλία, όπως ο Νεϊμάρ, γιατί έμειναν εκεί και δεν έφυγαν. Οι περισσότεροι παίκτες όμως δεν προσφέρουν πραγματικά στην ομάδα τους. Παίζουν για την μεταγραφή. Παίζουν για τον εαυτό τους. Ο Νεϊμάρ δεν σκέφτεται τα λεφτά. Σκέφτεται το πως θα παίξει.
Για το αν υπάρχει ταλέντο στις μικρές ηλικίες στη Βραζιλία και αν θα επέλεγε κάποιους: Ταλέντα υπάρχουν πολλά. Δεν ασχολούμαι με αυτό γιατί όταν βλέπω ένα ταλέντο το μόνο που σκέφτομαι είναι να τον βοηθήσω. Αλλά έρχονται οι μάνατζερ στη Βραζιλία. Βλέπουν ότι έχει μέλλον. Πιάνουν την οικογένειά του, του δίνουν χρήματα και ένα σπίτι και τον αγοράζουν.
Για τα χρήματα που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές: Τώρα πλέον ένα μικρός ποδοσφαιριστής παίρνει περίπου 30.000 το μήνα και μετά δηλαδή πόσα θα παίρνει; Έπαιξα δύο χρόνια με αυτά τα λεφτά, πάει τελείωσε μετά.
 
Για έναν οπαδό του Παναθηναϊκού που σχολίασε ότι είναι ο καλύτερος ξένος παίκτης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα: Θέλω να ευχαριστήσω τον οπαδό του Παναθηναϊκού για τα καλά του λόγια.
 
Για το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό: Όλα αυτά είναι αξέχαστα. Στόχος μου ήταν να έρθω στον Ολυμπιακό, όπως ήρθα τελικά, και να κάνω αυτά που έπρεπε. Πιστεύω ότι τα έκανα πολύ καλά. Όλα αυτά που μένουν είναι όσα καλά διαβάζει από τον κόσμο, η φιλία με τον Μαρσέλο. Δεν ξεχνιέται τίποτα. Το ποδόσφαιρο μπορεί να περάσει, τα πρωταθλήματα μπορεί να περάσουν αλλά ότι μένει είναι η φιλία που μένει μεταξύ μας, οι μνήμες και γενικά ότι με βοήθησε.
 
Για τους Μέσι και Ρονάλντο: Και οι δύο είναι πολύ καλοί, όμως ο Μέσι είναι ένα επίπεδο παραπάνω. Πιστεύω πως ο Μέσι παίζει ουσιαστικό ποδόσφαιρο για την ομάδα. Ο Ρονάλντο θέλει να κάνει το... μοντέλο.
 
Για το τι θα άλλαζε στο ποδόσφαιρο: Θα άλλαζα όσους χαλάνε τους παίκτες και δεν τους αφήνουν να προσφέρουν όσα μπορούν. Εννοώ όσους μπαίνουν στο ποδόσφαιρο για να το καταστρέψουν. Θα τους άλλαζα όλους. Μπορώ να πω δύο ομάδες σε Β' και Γ' Βραζιλίας. Μάζευαν 50 και 60 χιλιάδες κόσμο. Τώρα δεν πάει κόσμος γιατί οι παίκτες δεν παίζουν για να προσφέρουν θέαμα στον κόσμο. Παίζουν για τα λεφτά.
 
Για το χάρισμά του, τους ανθρώπους και την φιλανθρωπική του δράση: Ο Θεός μου έδωσε ένα ταλέντο. Μου χάρισε κάτι για να το μοιράζομαι με άλλους. Ξέρω τις δυσκολίες που περνάει χώρα. Το χάρισμά μου είναι ότι δεν ξεχωρίζω ποτέ τους ανθρώπους. Μαύρους ή άσπρους. Ψηλούς ή κοντούς.
 
Για την θέση του στο γήπεδο και το πως αγωνιζόταν: Στην Βραζιλία έπαιζα στο 4-4-2 με ρόμβο παίζοντας μπροστά από τα αμυντικά χαφ και στην κορυφή. Ο Ντούσαν είχε σχηματισμό 4-3-3 και με ρώτησε που ήθελα να αγωνίζομαι. Οπότε του είπα να παίξω μπροστά για να είμαι κοντά στο γκολ και να δημιουργώ επικίνδυνες καταστάσεις για τους αντιπάλους.
 
Για το εάν του λείπουν τα δεκάρια και οι καλοί επιθετικοί από το σύγχρονο ποδόσφαιρο: Πρόκειται για συζήτηση που γίνεται για μέρες σε βραζιλιάνικες εκπομπές. Υπάρχουν δεκάρια αλλά ο προπονητής παίζει με τέσσερα αμυντικά χαφ. Έχει χαθεί αυτό το καλό στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Τώρα εμφανίστηκε ο Όσκαρ που πήγε στην Τσέλσι και μέχρι και εκεί ρωτούσαν ποιός είναι αυτός. Αυτήν την θέση μπορεί να την παίξει πολύ άνετα.
 
Για την Εθνική Βραζιλίας του 1970: Αξέχαστη ήταν η χρονιά του 1970 για την ομάδα που είχε η Βραζιλία. Και το 1982 ήταν μία ομάδα αξέχαστη με Σόκρατες, Ζίκο, Φαλκάο και άλλους. Ο κόσμος συζητά πιο πολύ το 1982 που έχασε παρά το 2002 που κέρδισε.
 
Για το εάν διασκεδάζει να παίζει ποδόσφαιρο και το Τσάμπιονς Λιγκ και τις απαιτήσεις που υπάρχουν: Προβληματίζομαι με αυτά που βλέπω. Επίσης είναι εκείνο που είπα πριν ότι οι μάνατζερ καταστρέφουν το ποδόσφαιρο. Τα κάνουν όλα για τις διαφημίσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι οι παίκτες δεν είναι μηχανές, είναι άνθρωποι. Για παράδειγμα έβλεπα η Εθνική Βραζιλίας να δίνει αγώνα με το Ιράκ μόνο και μόνο για δημόσιες σχέσεις.
 
Για το τι κάνει τώρα στην Βραζιλία: Όλα αυτά τα 12 χρόνια που έπαιζε σε υψηλό επίπεδο με βοήθησαν ώστε να μπορώ να μην κάνω κάτι. Ασχολούμαι με την οικογένειά μου. Έχω ένα σχολείο για παιδιά. Για τον γιο μου που είναι επτά ετών και δεν μπορεί να περπατήσει άνοιξα ένα φυσιοθεραπευτήριο. Έναν χώρο που είναι και για άλλα παιδιά που έχουν τέτοια προβλήματα.
 
- Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους στην Ελλάδα. Είστε διαφορετικοί και όταν έρχομαι εδώ περνάω πολύ καλά. Σας αγαπάω πολύ όλους.
 
Οι διάλογοι με Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Πέτρο Κόκκαλη
 
Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς με τηλεφωνική παρέμβαση τόνισε: «Χάρηκα που συνεργάστηκα μαζί του και έζησα τέτοιες στιγμές. Ο Ζιοβάνι δε λείπει μόνο από το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά από το ευρωπαϊκό. Είχε πολλά χαρίσματα. Δεν είναι καλά λόγια. Είναι όσα είδα με τα μάτια μου. Είναι λόγια καρδιάς. Δεν βγήκα να πω απλά καλά λόγια αλλά την αλήθεια. Ο Ζίο είναι ο μοναδικός παίκτης που με έκανε να δακρύσω φεύγοντας και το ξέρει».

Ο Ζιοβάνι από μέρους του επισήμανε: «Ήταν τιμή και για εμένα που έπαιξα με τον Τζόλε.  Όταν πήγα να τον χαιρετήσω πράγματι είδα δακρυσμένο τον Τζόλε. Ήταν πολύ σημαντικός για τον Ολυμπιακό, τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Τα πρωταθλήματα ξεχνιούνται, όμως οι άνθρωποι και τα συναισθήματα μένουν για πάντα».

Ο Πέτρος Κόκκαλης από την πλευρά του είπε για τον Βραζιλιάνο άσο: «Η αλήθεια είναι πως η χαρά ήταν μεγάλη που ο Ζιοβάνι βρέθηκε στον Ολυμπιακό. Προσέφερε πολλά πράγματα και τον αγάπησαν όλοι. Ήταν μία δύσκολη μεταγραφή, όμως τα βρήκαμε σε όλα με τον μανατζέρ του και περιμέναμε τον Ζιοβάνι, ο οποίος άκουσε το Θεό και ήρθε τελικά».

Όσο για τον πρώην αστέρα του Ολυμπιακού είπε: «Χαίρομαι που μιλάω ξανά με τον Πέτρο Κόκκαλη. Βοήθησε να έρθω στην Ελλάδα. Μου είπε να έρθω και πως όλα θα πάνε καλά και έτσι έγινε. Έζησα έξι φοβερά χρόνια στον Ολυμπιακό».
 
Κλείνοντας τον διάλογο ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε για το ταλέντο του Ζιοβάνι: «Δεν μπορώ να περιγράψω τι ένιωθα μόλις τον έβλεπα, έκανε το αναπάντεχο μέσα στο γήπεδο. Ίσως δεν έχω την τύχη να ξαναδώ τέτοιο παίκτη».
 
Top