Ακόμη 450 μ. του πολύπαθου Κονώνειου Τείχους - του τείχους που χτίστηκε το 394 π.Χ. - στον Πειραιά ετοιμάζονται να αναδειχθούν και να «διηγηθούν» την ιστορία τους στους χιλιάδες τουρίστες που φτάνουν στον δεύτερο επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δίπλα στο νέο συνεδριακό κέντρο.
Ενα γεφυράκι από ξύλο και τζάμι θα επιτρέπει στους περαστικούς να βλέπουν το τείχος που αν και σώζεται σε μήκος περίπου 2,5 χλμ., ένα μεγάλο μέρος του είχε εξαφανιστεί για δεκαετίες κάτω από τόνους μπάζων, γέμισε με γκραφίτι, αναδείχθηκε σε πρόσφορο έδαφος για τραπεζάκια εστιατορίων και μέρος του κινδύνευε να κυλήσει προς τη θάλασσα.
Για τη σωτηρία του δε, δόθηκε μεγάλη και μακρόχρονη μάχη από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες της περιοχής που δεν επιθυμούσαν την αποχωμάτωση του μνημείου.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν όχι μόνο το τμήμα του τείχους, που βρίσκεται στα δυτικά του λιμένα, κοντά στην έξοδο - που αποκαλύφθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης - αλλά και έναν από τους 22 πύργους που σώζονται (ο συγκεκριμένος σε χαμηλό ύψος), καθώς το Κονώνειο Τείχος αποτελεί ένα από τα καλύτερα και σημαντικότερα δείγματα αρχαίας οχυρωματικής στον χώρο της Μεσογείου.
tanea.gr
http://plateiaippodameias.blogspot.gr
 
Top