Από την Ρούλα Τάκη
Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο για το αν η Ευρωπαϊκη Ένωση οδεύει προς διάλυση, τι θα γίνει με το ευρώ και άλλα διάφορα. Φίλοι μου αν εξετάσουμε το πώς ξεκίνησε η Ενωμένη Ευρώπη θα δούμε ότι αν η Αμερική δεν ενδιαφερόταν να πάρει πίσω τα χρήματα που είχε δαπανήσει για τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, ενωμένη Ευρώπη δεν θα υπήρχε παρά μόνο σαν ιδέα στα μυαλά κάποιων σπουδαίων οραματιστών. Για να καταλάβετε οι ΗΠΑ είχαν επωμισθεί το 70% του συνόλου των πολεμικών δαπανών. ΄Αρα οι ΗΠΑ είχαν και οικονομικά συμφέροντα να προστατέψουν στην Ευρώπη.
Με την οικονομική βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ που δόθηκε στην Ευρώπη, επιβλήθηκε στην...
 ουσία από την Αμερική στα κράτη να συνεργαστούν προκειμένου να απορροφηθούν τα κονδύλια. Επίσης η Αμερική βολευόταν να έχει σαν ανάχωμα την Ευρώπη ενάντια στην σοβιετική επεκτατικότητα και την απειλή εξάπλωσης του κομμουνισμού.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Αμερική στην ουσία επέβαλλε για τους δικούς της λόγους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση το 1950 και εδώ και μια 10ετία, επίσης για τους δικούς της λόγους προσπαθεί να διαλύσει την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση γιατί θεωρεί ότι είναι ένας μεγάλος οικονομικός αντίπαλος. Η Αμερική ανέκαθεν έπαιζε τον ρόλο του παγκόσμιου ηγεμόνα θεωρώντας ότι μόνο αυτή μπορεί να επιβάλλει σταθερότητα και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
΄Ετσι έκανε και τον πόλεμο του Βιετνάμ όπου με τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν και με την εξέλιξη της Ευρώπης σε μια μεγάλη οικονομική δύναμη, διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής , της χώρας στην οποία μέχρι τότε στηριζόταν η ευημερία του δυτικού καπιταλιστικού συστήματος λόγω της ισοτιμίας δολαρίου και χρυσού.
Το 1971 λοιπόν η Αμερική αντέδρασε και έκανε ελεγχόμενη υποτίμηση του δολαρίου αποδεσμεύοντάς το από τον χρυσό αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη ελευθερία οικονομικών και πολιτικών κινήσεων. Επειδή η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται, έτσι και τα τελευταία χρόνια η Αμερική προσπαθεί να αναλάβει και πάλι τον ρόλο του παγκόσμιου ηγεμόνα , κάνοντας και μερικούς πολέμους (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία κ.λ.π) .Τα ευρωπαϊκά κράτη έμειναν αμέτοχα σε όλα αυτά ή άλλα την σιγοντάριζαν , η Ευρώπη διχάστηκε και δεν είχε καμία κοινή εξωτερική πολιτική, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.
Η Αμερική λοιπόν προσπαθεί να ελέγξει το παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι, σε λίγο θα παίζει χωρίς αντίπαλο αφού εξουδετέρωσε την Ευρώπη και μόνο η Κίνα με την Ρωσία ίσως αποτελέσουν ένα αντίπαλο δέος. Και λέω ίσως γιατί πιστεύω ότι κάτι θα σκεφτούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να αποδυναμώσουν αυτές τις δύο χώρες. Πρέπει εγκαίρως να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι με το να παίζουν την κολοκυθιά μεταξύ τους, δεν βγαίνει τίποτε. ΄Η όλοι μαζί αλληλέγγυοι ή οδεύουμε προς διάλυση.
 
Top