Την πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτικών της ΠΝΟ ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις άκαρπες συνομιλίες με τους απεργούς ναυτικούς της ΠΝΟ.


Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, κάνοντας λόγο για αδιαλλαξία και επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας από την πλευρά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αλλά και της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.



Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο υπουργείο τον γγ της ΠΝΟ και τον πρόεδρο της ΕΕΝ σε μια ύστατη προσπάθεια, όπως είπε, να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να ανασταλούν για τρεις μέρες οι κινητοποιήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.


«Η αδιαλλαξία των δύο πλευρών που οδήγησε σε προγραμματισμένο ναυάγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαμεσολαβώντας επανειλλημένα έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της.


Μίλησε επίσης για επείγουσα κοινωνική ανάγκη εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό στα νησιά, ενώ αναφέρθηκε και στην ακραία κατάσταση οι νεκροί να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς τα νησιά για να ταφούν.


Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού ανυποχώρητοι οι ναυτικοί αποφάσισαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα νεα 48ωρη απεργία τραβώντας στα άκρα την σύγκρουση με την κυβέρνηση και εντεινοντας την απόγνωση των νησιωτών οι οποίοι παραμένουν όμηροι τους.


Η νεα απεργία είχε εξαγγελθεί από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 30/11 έως τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/12. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά.


Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.


Εκτός από τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά σε πολλά νησιά, κυρίως τα μικρά, δεκάδες είναι πλεον οι νεκροί που παραμένουν άταφοι αφού δεν μπορούν να μεταφερθούν οι σοροί τους.


Νωρίτερα, έγινε συνάντηση της ΠΝΟ με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Α.Βεντούρη. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες τους προτάθηκε αύξηση 0,5% αλλά οι ναυτικοί επιμένουν σε αύξηση 2%.


Στο μεταξύ, την παρέμβαση του υπουργείου ζήτησε ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, μετά από καταγγελίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών φορέων και του τοπικού Τύπου της Αίγινας, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ υπάρχει πλοίο που έχει σύμβαση πορθμειακής γραμμής, αυτό εμποδίζεται να ταξιδέψει παρ' ότι οι ναυτικοί στις πορθμειακές γραμμές έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι πορθμειακές γραμμές λειτουργούν κανονικά.


Ζήτησε να τηρηθεί η νομιμότητα και κάλεσε ορισμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις όπως το ΠΑΜΕ "να πάψουν, επιτέλους, να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την ασφάλεια και την οικονομική επιβίωση των κατοίκων της Αίγινας".
http://neakeratsiniou.blogspot.com/2010/11/blog-post_1110.html
 
Top